Brede Karlsen og Norplay AS jobber primært med å designe og bygge lekeplasser. Nå er han og kollegaen Dan Emil Winsvold også blitt oppfinnere og har utviklet denne nyskapende soveløsningen for barnehager. Foto: Erik Hagen
Brede Karlsen og Norplay AS jobber primært med å designe og bygge lekeplasser. Nå er han og kollegaen Dan Emil Winsvold også blitt oppfinnere og har utviklet denne nyskapende soveløsningen for barnehager. Foto: Erik Hagen

Etter den tragiske soveulykken skjønte Brede at han måtte ta grep

Nå lanserer Brede Karlsen og Dan Emil Winsvold et helt nytt sovesystem for barnehager. 

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har de brukt mye tid på å utvikle Syvsoveren. En løsning for soving i barnehagene som skal være både trygg, lett å holde ren, og ergonomisk riktig for de ansatte å ta i bruk. 

Og som kan minne om en krysning av en installasjon på en romstasjon og et japansk kapselhotell. 

– Hvordan skal dere selge dette inn til en kanskje i utgangspunktet skeptisk barnehagesektor? 

– Nå er vi så heldige at vi har testet den ut over en lengre periode i tre ulike barnehager, med både mange ansatte og flere barnekull. Tilbakemeldingene er de samme, selv fra de som var skeptiske i utgangspunktet: Barna sovner med én gang. Den fungerer, rett og slett, sier Karlsen til barnehage.no. 

Barna trives godt i soveskuffene sine. Her kikker Aslak (1) på fotografen.
Barna trives godt i soveskuffene sine. Her kikker Aslak (1) på fotografen.

Saken ble først omtalt i Fredrikstad Blad (krever abonnement). 

Gikk inn i ny bransje

Brede Karlsen driver firmaet Norplay AS, som leverer lekeplassutstyr, møbler til barnehager, utemøbler til parkanlegg og kontorrekvisita. Det har han gjort de siste tolv årene. 

– Jeg drev med salg, og hadde lyst til å gjøre noe annet. Barna mine gikk i en barnehage som skulle kjøpe nye lekeapparater. Da fant jeg ut at dette var jammen ikke billig; det var tvert imot så dyrt at jeg tenkte det ikke kunne stemme. Da jeg begynte å sjekke, så jeg at fortjenesten på disse produktene var enorme. Da satte jeg meg ned og begynte å tenke. 

Tanken ble etter hvert til en plan, og Karlsen kom i kontakt med et dansk firma på leting etter agent i Norge. Da sa han opp jobben. 

– Jeg angrer ikke, men tror ikke jeg ville gjort det igjen. Konkurransen er hard, og regelverket omfattende. Men vi har flinke ansatte, og enkelte snakker mer med lekeplassinspektørene enn de snakker med meg, sier han og ler. 

Tanke om soveløsning

Gjennom jobben kommer han i kontakt med industridesigner Winsvold. Det viser seg at begge har vært inne på tanken om en soveløsning i barnehagene. 

– Det er sikkert åtte år siden vi begynte å drodle med idéen. Det startet med en løs tanke om nedfellbare soveplasser, litt som de stellebordene du finner på doene på Statoil. 

Så gikk årene uten at det skjedde noe mer. Helt til nyheten om den fatale ulykken i en barnehage i Bergen ble kjent vinteren 2019. En ettåring falt ut av vognen og ble hengende fast i selen. Barnet døde tre uker senere av skadene. 

– Da tenkte jeg at «nå må vi få til noe». Og ringte Dan. Så tok det rundt et år før vi endte i nærheten av den modellen vi nå har utviklet. 

De første utgavene så ikke ut som dagens modell, forteller han. Justeringene som er gjort underveis har gått på både sikkerhet, hygiene, materialvalg og dermed også pris. At soveløsningen ikke krever tunge løft for de ansatte har også vært vesentlig. 

– Løsningen har vært testet i Blomsterøya barnehage samt ytterligere to barnehager over flere år. Den modellen som nå er klar til produksjon er ganske lik den som først ble laget. 

Kim Nordstoga (44) legger Aslak (1) godt til rette i soveskuffen.
Kim Nordstoga (44) legger Aslak (1) godt til rette i soveskuffen i Blomsterøya barnehage.

Hver modul består av sju skuffer med én soveplass i hver skuff. Den er bygget for å stå ute under tak, men kan også brukes inne. 

Frontene på skuffene er laget i akrylglass og er åpne øverst både foran og bak for å sikre god luftgjennomstrømning. Resten av modulen er laget i akryl og resirkulert MDF. Overflatene i soveskuffene sikrer at de er lette å holde rene. I hver skuff ligger det som ligner en tykk stellematte med seler. Oppå madrassen har barnet sin personlige sovepose som selene tres gjennom, slik at barnet blir liggende trygt på ryggen etter at det er lagt. Skuffene skyves lett ut og inn, og barnet sover med hodet vendt utover - godt synlig for sovevakta.

– De aller fleste småbarnsavdelinger har i alt 14 barn som sover samtidig. Utfordringen er når det er ett barn ekstra. Så der må vi kanskje se på en løsning; det er ikke kult å være det ene barnet som må sove i vogn. 

Skal erstatte vognene

Syvsoveren er laget med tanke på å bytte ut barnevognene som gjerne står i vognskur eller overbygg knyttet til barnehagebygget. 

– Vognene er både farlige og skitne, og det er dessuten unødvendig og dyrt for foreldre å ha to vogner. Denne er laget for å vare i 30 år. 

–En ulykke som den i Bergen: Er det helt sikkert at noe tilsvarende ikke kan skje her? 

– Ut fra det vi vet og de testene vi har tatt, er det fysisk umulig for barn å komme seg ut av seg selv. Hvis de kommer ut, sitter de fast i selen. I tillegg sitter sovevakta der. Så det er ikke mulig, sier Karlsen, før han fortsetter: 

– Samtidig skal man være forsiktig med å være for bastant. Men vi har blant annet laget en åpning i henhold til reglene for lekeplassutstyr. Dette skal ikke være bare som et møbel, men et hundre prosent sikkert møbel. Det skal også festes i veggen slik at den ikke kan velte. 

Karlsen forteller at også brannsikkerhet har vært et tema underveis. 

– Når 14 barn sover samtidig, er det et naturlig spørsmål. Men plasserer du 14 vogner inne på et rom, tar det lenger tid å få barna ut enn det tar å løsne dem herfra. Vi har forsøkt mange ulike varianter, og det går veldig fort. Men modulen kommer med brannslokningsapparat for å være på den sikre siden. 

Han forteller om hyppige barnehagebesøk i embeds medfør, og mener sikkerheten knyttet til soving jevnt over er blitt bedre i barnehagene. 

– Men enkelte har fremdeles ikke sovevakt. Det er overraskende. 

Spares for tunge løft

Til Fredrikstad Blad snakker daglig leder i Blomsterøya barnehage, Hege Hoås Lier, varmt om nyvinningen. 

–  Syvsoveren er mye mer oversiktlig enn vogner. Vi ser lett ansiktene på alle barna som ligger i modulen, sier hun, og forteller også at deres erfaring er at også barn som er forkjølet sover bedre i Syvsoveren enn de gjorde i vogn.

Mens assistent  Kim Nordstoga forteller om en løsning som også fungerer godt for de ansatte. 

–  Den sparer oss for mange tunge løft, for barna som sover i andre etasje, klatrer opp og ned fra soveskuffen selv ved hjelp av en løs stige, så snart de er store nok til det, sier han til Fredrikstad Blad. 

– Første gang vi skulle teste den ut, snakket vi om at barna først måtte bli litt vant til den og gjøre seg kjent før de fikk ligge i den. Men allerede samme dag ringte Hege og sa at «nå ligger alle barna og sover», sier Karlsen, og forteller om tilsvarende erfaringer fra de andre barnehagene. 

– Det er ingen som tror det på forhånd. 

Daglig leder Hege Hoås Lier (54) i Blomsterøya barnehage er veldig fornøyd med soveløsningen Syvsoveren.
Daglig leder Hege Hoås Lier (54) i Blomsterøya barnehage er veldig fornøyd med soveløsningen Syvsoveren.

Går «all in»

Etter at soveskuffene ble omtalt i lokalavisa, har interessen vært enorm. 

– Vi har holdt det hemmelig lenge, for å sikre beskyttelse av designet. I hele Norden. 

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått? 

– Stort sett bare positive. Mange synes det er fascinerende, at barna sover i noe som ligner et romskip... Tilbakemeldingen fra avisa var at det var ukens mest leste sak. 

Karlsen forteller at satsingen til nå har kostet rundt halvannen million. 

– Vi har kjøpt egne produksjonslokaler her i Fredrikstad, og er klare for å sette i gang. Vi håper også å samarbeide med lokale snekkere i hele landet; det er ikke alle barnehager som har vognskjul. Planen er å rette oss ikke bare mot Norge, men også Sverige, Norge og Danmark - der det også er tradisjon at barna sover ute. 

– Så nå går dere «all in»? 

– Ja, dette er såpass spesielt og unikt at vi har hundre prosent fokus på det. 

Powered by Labrador CMS