
Vil teste utsatt skolestart for barn født sent på året
Høyre i Stavanger foreslår å lage et pilotprosjekt som gir mulighet for utsatt skolestart for barn født i oktober, november og desember.
– Flere barn født sent på året, og da spesielt gutter, blir ofte hengende etter i undervisningen, begrunner forslagsstiller Anne Ferkingstad (H) overfor utvalg for oppvekst og utdanning.
Saken omtales av Stavanger Aftenblad (krever abonnement), som har innhentet kommentarer fra flere utvalgsmedlemmer.
Uten PPT-vurdering
Allerede i dag kan foreldre be om utsatt skolestart for sitt barn, men dette skjer i praksis sjelden. Kun 11 ganger i snitt de siste fem årene, ifølge Aftenbladet.
Til sammenligning er det i år nær 1600 skolestartere i Stavanger.
Det Ferkingstad ønsker, er å teste ut en ordning som senker terskelen, der det ikke kreves sakkyndig vurdering fra PPT, men der valget tas etter samtale mellom foreldrene og barnehagens pedagoger.
Konkret foreslår Høyre at utvalg for oppvekst og utdanning i sitt juni-møte vedtar å be administrasjonen utarbeide forslag til pilotprosjekt for barn født i oktober, november og desember.
De foreslår å starte i Hillevåg, der Ferkingstad sitter som bydelsutvalgsleder, og tanken er at seksåringene som ikke begynner på skolen, går et ekstra år i barnehagen.
Må søke regjeringen
Formålet er å få barn til å glede seg til å gå på skolen.
- Hvis barn får følge egen modenhet, tror jeg at de i større grad slipper oppfølging og spesialundervisning på skolen, sier Ferkingstad til Stavanger Aftenblad.
Politikere fra flere partier gir uttrykk for å være positive.
- I tillegg ønsker vi å prøve ut første trinn med mer lek, som kan erstatte dagens første trinn, sier Anne Kristin Bruns (KrF) til avisa.
Utvalgsleder Mette Vabø (V) understreker at kommunen må søke om tillatelse fra regjeringen for prøveordningen.
Lotte Hansgård (Ap) mener det kan være nyttig for flere barn enn i dag å få utsatt skolestart.
- Samtidig synes jeg det er et feil utgangspunkt å måtte endre på barna for å få dem til å passe inn, i stedet for å endre første klasse til å være bra for alle. Man burde kikke på hvor lange skoletimene er og innholdet i timene, sier hun til Aftenbladet.