Margrethe Greve-Isdahl er overlege og spesialist på barnesykdommer i Folkehelseinstituttet, og er en av dem som har signert brevet til alle landets kommuner.

Kikhoste-utbrudd: Anbefaler vaksinering av barnehageansatte

Antallet smittede med kikhoste øker. Nå anbefaler FHI barnehageansatte vaksinasjon. 

Publisert

Folkehelseinstituttet (FHI) sendte nylig et brev til alle landets kommuner med informasjon om utbrudd av kikhoste i Norge. Så langt i år (per 12. juli) er 3 187 smittet. Den kraftige økningen i antall smittede flere måneder på rad, gjør at det nå er ansett som et utbrudd, ifølge FHI. 

Kikhoste er mest alvorlig for de aller yngste. Derfor anbefales det nå vaksine til yrkesgrupper som jobber med små barn:  

«Kikhostevaksinasjon er en av flere vaksiner som anbefales alle som jobber med barneomsorg og har tett kontakt med sårbare barn. Hovedgrunnen til å anbefale vaksinasjon er å hindre smitte fra den yrkesaktive til spedbarn. Det er spesielt viktig for de som har kontakt med uvaksinerte spedbarn, som for eksempel personer som jobber i helsestasjonstjenesten, men er også anbefalt til andre yrkesgrupper som har hyppig kontakt med små barn, som for eksempel barnehageansatte når det er utbrudd av kikhoste», står det blant annet i brevet.

Fra og med 1. mai i år ble alle gravide tilbudt vaksine mot kikhoste, som beskytter spebarna fram til de får egen vaksine i tre måneders alder.

På Hedmarken har flere kommuner har stor økning i antallet smittede, ifølge en sak i avisa Østlendingen (krever innlogging).  

Kommuneoverlege Cecilie Blakstad Eikenes anbefaler at ansatte i barnehager, ved helsestasjoner og andre som jobber med barn i alderen 0–5 år får tilbud om vaksine av arbeidsgiver.

Cathrine Pedersen, kommunalsjef helse og mestring i Hamar kommune, har mottatt både brevet fra kommuneoverlegen og et informasjon brev fra FHI med samme anbefaling.

Hun forteller til Østlendingen at de vil følge den statlige anbefalingen om å tilby medarbeidere som jobber med barn i alderen 0 til 5 år kikhostevaksine.

– Kikhostevaksinasjon er en av flere vaksiner som anbefales alle som jobber med barneomsorg og har tett kontakt med sårbare barn. Det er spesielt viktig for dem som har kontakt med uvaksinerte spedbarn – og medarbeidere på helsestasjonen i Hamar kommune har gjennom mange år hatt gode rutiner for å ivareta dette, sier Pedersen til avisen.

Råd ved utbrudd av kikhoste

Følgende råd er generelle, men spesielt viktige å være oppmerksom på ved utbrudd av kikhoste, opplyser FHI

  • Følg anbefalingene om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet til de anbefalte tidspunktene.
  • Innarbeide og følge opp det nye tilbudet om kikhostevaksine til gravide for å beskytte spedbarn som ikke har startet vaksinasjon.
  • Voksne anbefales oppfriskningsdose hver 10. år
  • Familier med spedbarn bør begrense besøk av personer som har forkjølelsessymptomer
  • Ha lav terskel for å oppsøke lege ved sykdom hos spedbarn under 3-månedersalder
  • Kikhoste ligner på andre forkjølelser første uken, før den kraftige hosten starter. Kraftig hoste kan være kikhoste, og kontakt med lege må vurderes. Leger bør i slike tilfeller ha lav terskel for testing. Ved påvisning av kikhoste, kan antibiotikabehandling som startes i løpet av de første 3 ukene mildne og forkorte sykdomsforløpet. Det gjelder personer i alle aldre.
  • I tilfeller hvor antibiotikaprofylakse er indisert til enkelte nærkontakter (se Smittevernhåndboka) er det fortsatt muligheter for vedvarende smitterisiko i familien eller nærmiljøet. For uvaksinerte eller ufullstendig vaksinerte barn under 2 år, som er eksponert for kikhoste i husholdningen eller tilsvarende nærkontakter, anbefales derfor fremskynding av vaksinedoser. Det kan også være aktuelt å fremskynde vaksinedoser til disse i noen få andre tilfeller, for eksempel der storesøsken er i tett kontakt med barn i samme klasse eller barnehageavdeling som har fått påvist sykdom. Det er ikke anbefalt endringer i barnevaksinasjonsprogrammet på bakgrunn av utbrudd i kommunen eller lokalsamfunnet generelt.
  • Det er i utgangspunktet ikke grunnlag for å holde eksponerte personer borte fra barnehage, skole eller arbeid i en mulig inkubasjonsperiode eller i påvente av prøvesvar. Generelle smittevernråd gjelder og syke personer bør holde seg hjemme og begrense kontakt med sårbare grupper. Antibiotikaprofylakse er anbefalt til sårbare som beskrevet i smittevernhåndboka, og eventuell vaksinering av husstandsmedlemmer og tilsvarende nærkontakter kan tilbys i henhold til smittevernhåndboka.
  • Kilde: Brev til kommunene sendt fra FHI

Powered by Labrador CMS