Forekomsten av kikhoste holder seg stabilt høy også i august.

Kikhosteutbrudd: Ulik vaksine-praksis i kommunene

Mens enkelte kommuner tilbyr gratis vaksine mot kikhoste, avventer andre lokale utbrudd. 

Publisert

7. juni gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut med en nyhetssak om utbrudd av kikhoste i Norge. Siden i vår har FHI fulgt særlig nøye med på utviklingen av kikhoste hos barn under to år. 

– I Norge har vi de siste månedene sett en økning i forekomsten av kikhoste, med høyest forekomst hos ungdom. Det samme rapporteres fra nesten samtlige europeiske land, sa Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved FHI, i mai. 

Samtidig er sykdommen spesielt alvorlig for de aller minste. 

I juli gikk det ut et brev til samtlige norske kommuner med informasjon om utbruddet. Der kom det blant annet fram at barnehageansatte sammen med andre som jobber med små barn anbefales å sjekke vaksinestatusen, og oppdatere kikhostevaksinen ved behov. 

«Kikhostevaksinasjon er en av flere vaksiner som anbefales alle som jobber med barneomsorg og har tett kontakt med sårbare barn. Hovedgrunnen til å anbefale vaksinasjon er å hindre smitte fra den yrkesaktive til spedbarn. Det er spesielt viktig for de som har kontakt med uvaksinerte spedbarn, som for eksempel personer som jobber i helsestasjonstjenesten, men er også anbefalt til andre yrkesgrupper som har hyppig kontakt med små barn, som for eksempel barnehageansatte når det er utbrudd av kikhoste», sto det blant annet. 

Fra og med 1. mai i år ble alle gravide tilbudt vaksine mot kikhoste, som beskytter spebarna fram til de får egen vaksine i tre måneders alder.

Nå i august er smitten fremdeles høy: 

Forekomsten av kikhoste holder seg stabilt høy. Vi antar at det kommer noe økning i forekomsten av luftveisinfeksjoner de kommende ukene når samfunnet kommer i gang igjen for fullt etter sommerferien, melder FHI i sin siste ukerapport om luftveisinfeksjoner, publisert torsdag i forrige uke. 

Per 26. august er det meldt om i alt 4 399 smittetilfeller så langt i år. 

Så langt i år er det meldt om 4 399 tilfeller av kikhoste i Norge, ifølge tall fra FHI.

Ulik praksis

Ifølge FHIs meldingssystem for smittsomme sykdommer, er det Akershus som har flest tilfeller av smittede med kikhoste (835), tett etterfulgt av Oslo (763) og Trøndelag (534). 

Samtidig er det stor variasjon i hvorvidt barnehageansatte blir tilbudt vaksine eller ikke. Kommuneoverlege Cecilie Blakstad Eikenes i Hamar anbefaler at ansatte i barnehager, ved helsestasjoner og andre som jobber med barn i alderen 0–5 år får tilbud om vaksine av arbeidsgiver.

I Sandnes fikk alle barnehager i sommer mail fra kommunen om at de måtte sjekke vaksinestatusen, og barnehageansatte tilbud om gratis vaksine, ifølge Utdanningsnytt

Det gjelder dog de ansatte i de kommunale barnehagene. De private må dekke utgiftene selv. 

Anne Bente Bell i Bogafjellbakken barnehage i Sandnes forteller at de tidlig ble oppfordret fra kommunen om å sjekke status på sine ansatte, og å tilby vaksine til de som hadde behov for det. 

– Beskjeden kom på et litt ugunstig tidspunkt med tanke på ferien, så noen har tatt den, og så vet jeg det er noen som skal ta den nå med det første, sier hun. 

Selv har hun valgt å dekke kostnadene, som beløper seg til 536 kroner per vaksine, for sine ansatte. 

– Det har ikke vært så mye diskusjoner rundt dette, men jeg vet at enkelte har vært opptatt av at kommunen dekker kostnadene for sine ansatte, men ikke de private barnehagene. Særlig siden det er kommunen som oppfordrer oss til å ta vaksinen. 

Avventer lokale utbrudd

I Nittedal etterspurte barnehagelederne informasjon fra kommunen etter å ha lest om utbruddet tidligere i sommer. 

– Svaret fra kommunen var at det er anbefalt å vurdere vaksinering av ansatte i barnehage ved lokalt utbrudd, og at det ikke er utbrudd i kommunen per nå. Siden februar har det vært tre-fire smittetilfeller i kommunen, sier Tone Seljenes Holme, styrer i Læringsverkstedet Steinrøysa andelsbarnehage i Nittedal. 

Barnehagene får også opplyst at kommuneoverlegen har vært i kontakt med FHI, som mener brevet som gikk ut i juli er blitt mistolket av kommunene som har tilbudt vaksinen til alle barnehageansatte.

– Vi var litt spente, men tenker det er greit at kommunen venter og ser an behovet. Men vi forventer også at de følger oppfordringen om vaksine om det skulle oppstå et lokalt smitteutbrudd, sier Holme. 

Til barnehage.no opplyser FHI at det ikke er planlagt ytterligere informasjon til kommunene om kikhoste. 

– Brevet som ble sendt i juli var ment som en oppsummering av eksisterende råd. Det er ulike forhold i kommunene og hver enkelt kommune må vurdere behovet for vaksinasjon, sier Fredrik Skår, lege ved avdeling for luft-, blod- og seksuell smitte hos FHI. 

Også i Drammen avventer kommunen situasjonen. 

– Kikhosteutbruddet har vært et tema oss styrere imellom, etter at vi hørte at enkelte kommuner startet vaksinering. Jeg sendte en henvendelse, og fikk svar fra kommuneoverlegen i forrige uke. Han sier at kommunen ikke tilbyr vaksine, men at de følger utviklingen og at de også er i dialog med andre kommuner, sier Renate Nygård Brun, daglig leder i Skattekisten barnehage og leder i lokallaget til PBL. 

I tillegg til kikhoste har det også vært registrert høyere smitte av mykloplasma-infeksjoner på sensommeren; en annen type luftveisinfeksjon som også har vært nesten borte i covid-perioden. 

– Det er stadig vekk ulike former for smitte vi må forholde oss til. Men vi lærte mye, både om forebygging og hvordan vi skal forholde oss til det, under pandemien, sier Brun, og legger til: 

– Vi stoler på at kommuneoverlegen har oversikt, og setter i gang tiltak om nødvendig. 

Etterlyser retningslinjer

I Lillehammer skal kommunen tilby vaksine til ansatte i de kommunale barnehagene. Styret i lokallaget til PBL er i dialog for å få til en ordning også for de ansatte i private barnehager, opplyser Jennie Furulund i Lundgaardsløkka barnehage, som har engasjert seg i temaet: 

– Jeg har snakket med andre lokallagsledere i PBL, og det viser seg at det er store forskjeller i praksis. Noen steder får ansatte i både de kommunale og de private barnehagene tilbud om vaksine, mens i andre kommuner er det ingen som får tilbud, sier Furulund. 

Hun reagerer på manglende retningslinjer fra sentralt hold: 

– Hvis det ikke kommer nasjonale retningslinjer, er vi prisgitt kommunen vi bor i. 

Styrer Gøril Linge Five i Lademoen barnehage i Trondheim sier at barnehagene - både private og kommunale - har fått tilbud om kikhostevaksine fra Trondheim kommune. 

Gøril Linge Five er styrer i Lademoen barnehage.

I en mail fra smittevernoverlegen i kommunen står det blant annet: 

«Vi har sett en kraftig økning i forekomsten av kikhoste de siste månedene med høyest forekomst blant barn og unge. I mai presiserte Folkehelseinstituttet at arbeidsgiver har ansvar for å gi tilbud om kikhostevaksine for noen yrkesgrupper, blant annet de som jobber med barneomsorg, dette gjelder også barnehageansatte. 

Det er frivillig for arbeidstakerne å ta imot tilbud om vaksinasjon. Vaksinasjon og smittevernkontoret i Trondheim kommune kan bistå med vaksinering.»

Det kommer også fram at prisen per vaksine er 400 kroner. 

– I akkurat vår barnehage har vi nylig hatt noen «bitere», så de ansatte har oppdatert vaksinen, sier Five. 

Vaksinen som gis mot kikhoste beskytter også mot difteri, stivkrampe og polio. 

Five forteller at kommuneoverlegen i Trondheim ofte er ute i mediene for å informere om ulike sykdomsutbrudd eller status for smitte. 

– Men jeg har ikke fått informasjon om at det er noen tilknyttet vår barnehage som har blitt smittet av kikhoste, og det har heller ikke vært noe stort tema hos oss. 

Byrådssekretær Paal Christian Bjønnes ved byrådsavdeling for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune bekrefter at vaksinasjon- og smittevernkontoret har gitt tilbud om vaksinasjon mot kikhoste til barnehageansatte. Tilbudet ble etablert i juni. 

– Arbeidsgiver dekker kostnaden. Trondheim kommune tilbyr vaksine til sine ansatte, og er ikke kjent med hva andre barnehageeiere gjør for sine ansatte, skriver han i en epost til barnehage.no. 

Anbefales i Oslo

I Oslo har smittevernoverlegen anbefalt at ansatte i barnehager tar vaksiner, opplyser kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen hos Helseetaten. 

– Vaksinen skal betales av arbeidsgiver, ikke den enkelte medarbeider. Hvordan vaksineringen løses er opp til den enkelte barnehageeier. Private kan enten bruke fastlege, bedriftshelsetjeneste eller lignende, skriver han i en mail til barnehage.no. 

– I Bergen har Etat for barnehage kun formidlet det generelle rådet fra FHI til våre kommunale barnehager om at det anbefales at ansatte som arbeider med barn under to år, bør ha en ny vaksine hvis det mer enn 10 år siden, opplyser direktør Mimi Bjerkestrand, og legger til at det er planlagt et møte med smittevernoverlegen i Bergen onsdag. 

Råd ved utbrudd av kikhoste

Følgende råd er generelle, men spesielt viktige å være oppmerksom på ved utbrudd av kikhoste, opplyser FHI

  • Følg anbefalingene om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet til de anbefalte tidspunktene.
  • Innarbeide og følge opp det nye tilbudet om kikhostevaksine til gravide for å beskytte spedbarn som ikke har startet vaksinasjon.
  • Voksne anbefales oppfriskningsdose hver 10. år
  • Familier med spedbarn bør begrense besøk av personer som har forkjølelsessymptomer
  • Ha lav terskel for å oppsøke lege ved sykdom hos spedbarn under 3-månedersalder
  • Kikhoste ligner på andre forkjølelser første uken, før den kraftige hosten starter. Kraftig hoste kan være kikhoste, og kontakt med lege må vurderes. Leger bør i slike tilfeller ha lav terskel for testing. Ved påvisning av kikhoste, kan antibiotikabehandling som startes i løpet av de første 3 ukene mildne og forkorte sykdomsforløpet. Det gjelder personer i alle aldre.
  • I tilfeller hvor antibiotikaprofylakse er indisert til enkelte nærkontakter (se Smittevernhåndboka) er det fortsatt muligheter for vedvarende smitterisiko i familien eller nærmiljøet. For uvaksinerte eller ufullstendig vaksinerte barn under 2 år, som er eksponert for kikhoste i husholdningen eller tilsvarende nærkontakter, anbefales derfor fremskynding av vaksinedoser. Det kan også være aktuelt å fremskynde vaksinedoser til disse i noen få andre tilfeller, for eksempel der storesøsken er i tett kontakt med barn i samme klasse eller barnehageavdeling som har fått påvist sykdom. Det er ikke anbefalt endringer i barnevaksinasjonsprogrammet på bakgrunn av utbrudd i kommunen eller lokalsamfunnet generelt.
  • Det er i utgangspunktet ikke grunnlag for å holde eksponerte personer borte fra barnehage, skole eller arbeid i en mulig inkubasjonsperiode eller i påvente av prøvesvar. Generelle smittevernråd gjelder og syke personer bør holde seg hjemme og begrense kontakt med sårbare grupper. Antibiotikaprofylakse er anbefalt til sårbare som beskrevet i smittevernhåndboka, og eventuell vaksinering av husstandsmedlemmer og tilsvarende nærkontakter kan tilbys i henhold til smittevernhåndboka.
  • Kilde: Brev til kommunene sendt fra FHI

Powered by Labrador CMS