Jørn-André Berg er daglig leder for Romerike barnehager, Solhaug og Varden, med til sammen 24 ansatte. Barnehagen har i mange år hatt en ordning der det utbetales bonus for ubrukte egenmeldingsdager.
Jørn-André Berg er daglig leder for Romerike barnehager, Solhaug og Varden, med til sammen 24 ansatte.

Gir bonus for ubrukte egenmeldingsdager: – Ikke derfor folk kommer på jobb

En 20 år gammel ordning har fått fornyet aktualitet. Men Jørn-André Berg tviler på at den er hele forklaringen på et sykefravær langt under landsgjennomsnittet i de to barnehagene han leder.

Publisert Sist oppdatert

Her får ansatte betalt for å ikke være syke, skriver Dagens Næringsliv (krever abonnement) i en fersk reportasje fra Solhaug barnehage.

Tema er bonusordninga som gir ansatte 700 kroner for hver egenmeldingsdag som ikke tas ut. Til sammen inntil 8400 kroner utbetalt ved årets slutt.

– Sykefraværet har mer med arbeidsmiljøet å gjøre enn med denne ordninga, tror jeg. Det er noe vi jobber mye med at alle skal ha ansvar for og eierskap til, sier Berg.

Omsorg for hverandre

Statistikken viser ifølge den daglige lederen sykemeldingstall på omkring 3 prosent hittil i år. Og egenmeldingstall på henholdsvis 1,3 (Solhaug barnehage) og 0,9 (Varden barnehage).

Til sammenligning lå det totale sykefraværet i norsk arbeidsliv på 7,1 prosent i 2. kvartal 2024 (1,1 prosent egenmeldt og 5,9 prosent legemeldt). For barnehageansatte lå legemeldt sykefravær på 9,8 prosent i samme periode. Tallene for 1. kvartal var - i tråd med vanlige sesongvariasjoner - enda høyere.

Romerike barnehager - Varden.

– Vi er en liten barnehage, med få barn og ansatte som jobber tett, og som støtter og har omsorg for hverandre. Lav turnover og god kultur kan kanskje også være en del av forklaringen, tror Berg.

Selv er han opptatt av åpenhet og kommunikasjon med de til sammen 24 ansatte han har ansvaret for. Det kan være en nøkkel for god tilrettelegging.

– Hvis man ringer på morgenen, er det rom for å gjøre enkle oppgaver hvis man ikke er helt i toppslag, sier Berg.

– Mer enn 20 år siden

Han tok over som daglig leder i fjor sommer, etter å ha jobbet i ulike stillinger i barnehagen siden 2007. Da var bonusen for ubrukte egenmeldingsdager allerede innført.

– Det skjedde før min tid. Men jeg vet at sykefraværet var veldig høyt i begge barnehagene. Den ene lå opp mot 16 prosent og den andre på opp mot 10 prosent. Hvilke tanker som lå bak, vet jeg ikke, men det var nok noe som ble opplevd positivt i starten. Fraværet ble mye mindre. Nå har vi hatt ordningen i over 20 år, og selv om det nok er hyggelig å se at de pengene kommer inn på slutten av året, tror jeg ikke den er avgjørende for sykefraværet. Det er heller ikke det de ansatte gir uttrykk for når de blir spurt. Jeg tror det er mye annet som gjør at de vil være på jobb, sier Berg.

Han har ikke hørt om andre barnehager som tilbyr det samme. Men presiserer:

– Det er ikke sånn at ordningen vår gjør at folk kommer syke på jobb. Det gjelder kanskje mer de «halvslappe» dagene, der man kan ha en avtale om å komme litt seinere, for eksempel.

Ønsker å involvere alle

Kort tid før Nav offentliggjorde andrekvartalstall som viste høyere sykefravær enn på veldig lenge, adresserte kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) temaet under PBLs lederkonferanse, hvor hun blant annet satte barns læringsresultater i skolen i sammenheng med ansattes sykefravær i barnehagene.

– Det som ligger felles, er at vi må ta vare på alle våre ansatte i barnehagene. Vi må jobbe med arbeidsmiljøet hver eneste dag, og være strategiske i dette arbeidet. Sjekke inn hos hver enkelt ansatt. Og det ansvaret ligger på oss ledere, sa statsråden blant annet.

Berg sier at Romerike Barnehager har jobbet godt med arbeidsmiljø over mange år.

– Når vi driver med utviklingsarbeid, har vi et mål om at alle skal ta ansvar for- og være en del av det. Jeg vil tro det fører til eierskap. Og så har vi et styre som ønsker at det skal være rom for sosiale aktiviteter og påskjønnelser for de ansatte, forklarer han.

– Fokus i «fredstid»

Så lenge han har vært i barnehagen, har miljøtiltak og kulturbygging hatt fokus. Selv tror han det er en stor fordel å arbeide fraværsforebyggende «i fredstid», mens ting er bra og utgangspunktet positivt.

– Da er det lettere for alle å være med, enn når det butter imot.

– Er det vanskeligere å redusere høyt sykefravær, enn å opprettholde lavt sykefravær, tenker du?

– Jeg tror det kan være utfordrende når fraværet er høyt og slitasjen er større. Det krever en annen innfallsvinkel, vil jeg tro. Derfor er det viktig å jobbe med temaet kontinuerlig, så det ikke svinner hen. Og det gjør vi hele tiden, gjennom HMS-gruppe og annet. Dette er ikke noe vi tar pause fra.

Selv sverger han til tett oppfølging av ansatte som blir sykmeldt.

– Dialog fra første start, for å bidra til at den ansatte kan komme tilbake så snart det er forsvarlig. Jeg oppfordrer også til å komme innom på besøk og se kolleger og barn igjen.

Powered by Labrador CMS