Må kutte millioner - nekter å spare på styrket bemanning
– I år, som i fjor, er barn og unge budsjettvinneren i Tønsberg. Likevel vil det komme noen tøffe tak også her.
Det sier Høyre-politiker og leder i utvalg for oppvekst og opplæring i Tønsberg kommune, Mathias Willassen Hanssen.
Onsdag i forrige uke vedtok Tønsberg kommune budsjett- og handlingsplan for 2025 – 2028.
– Mange kommuner står nå i en krevende økonomisk situasjon. Det gjør vi også i Tønsberg hvor vi i årene fremover skal kutte nesten 300 millioner. Men vi har lagt inn tydelige prioriteringer for barn og unge, sier han, og nevner en rekke ulike tiltak. Blant dem en utvidelse av prosjektet Lekende lett skolestart til flere barneskoler. Og ikke minst: En utvidelse av prosjektet med styrket bemanning i barnehagene i 2025 og 2026.
Omfatter flere barnehager
I budsjettet er det satt av ytterligere 1,5 millioner til andre halvdel av neste år, og tre millioner kroner i 2026.
– Det betyr at flere barnehager blir tatt inn i ordningen. På tross av at vi er nødt til å gjøre tøffe prioriteringer, er det tverrpolitisk enighet om å verne om satsingen. Nå får vi også endelig til å styrke den litt. Jeg er veldig glad for at vi får det til, men skal samtidig være den første til å innrømme at vi fikk mer penger overført fra staten enn det vi har fått til å bruke på bemanning i barnehagene.
Hanssen sikter til den siste barnehagenyheten om statsbudsjettet:
Ap, Sp og SV ble nylig enige om å plusse 550 millioner kroner på de 250 millionene som allerede lå inne til bemanningsløft for barnehagene i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Ifølge en utregning gjort av Utdanningsforbundet er potten til bemanning i barnehagene i Tønsberg på 8 342 400 kroner.
Selv om Tønsberg allerede bruker mer på bemanning, er det langt igjen før satsingen omfatter samtlige 27 kommunale barnehager.
– Bare for å ta det som gjenstår i kommunale barnehager, trengs 35 årsverk til en årlig lønnskostnad på 23,8 millioner kroner. Og så kommer et tilsvarende beløp for å sørge for at også de private barnehagene får styrket sin bemanning. Så totalt nær 50 millioner, sa Hanssen til barnehage.no i juni.
Høyere tilskudd til private
I løpet av de siste årene har Tønsberg gått fra nederst til nesten øverst på lista over nabokommunene som har høyest tilskudd til de private barnehagene i 2025.
– Hva tenker du om at satsingen også bidrar til å styrke økonomien i de private barnehagene, og får dere noen tilbakemeldinger om at også de satser på styrket bemanning?
– Jeg opplever at det er en felles forståelse av at man ønsker å styrke bemanningen i alle barnehager. De private ser jo gjerne at vi fikk til enda mer, og raskere – da vil de også kunne satse. Men vi er ikke der i dag; ikke før vi kommer dit at vi klarer å styrke alle de kommunale. De pengene har vi ikke i dag, og det kommer til å ta tid.
Han medgir at enkelte kanskje opplever akkurat det som mer et luftslott.
– Én ting hadde vært om staten og regjeringspartiene hadde klart å finansiere det som i dag er underfinansiert. Da kunne vi prioritert økt grunnbemanning. Vi får stadig nye oppgaver – uten at vi får penger. Det blir veldig vanskelig når vi ikke vet om vi kan betale regninga over tid. Det bekymrer meg.
Følges av forskere
Satsingen på styrket bemanning følges av forskere fra Senter for barnehageforskning, utvikling og innovasjon (SEBUTI) ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Nylig var flere av forskerne i Bergen – på Norsk barnehageforskningskonferanse – for å dele foreløpige funn.
– Formålet med prosjektet er å utvikle kunnskap om hvordan barn, foreldre, styrere, pedagogiske ledere og øvrige ansatte erfarer at den økte bemanningen påvirker kvaliteten i det pedagogiske arbeidet, fortalte professor i pedagogikk ved USN og leder for SEBUTI Karin Hognestad.
Hun oppsummerer noe av det de ser så langt på denne måten:
– Vi ser i prosjektet at den økte grunnbemanningen gir nye og forbedrede mulighetsrom for å være i lengre samspillsprosesser med barn uten forstyrrelser, for å inkludere alle barn i lek og for å utvide forståelse og språk gjennom gode hverdagssamtaler. Da må også kontinuerlig faglig utvikling hos personalet, der alle er med, prioriteres. Dette er en viktig jobb for styrere og pedagogiske ledere.
– Jeg tror forskning alltid er viktig når man starter nye satsinger. Det gjør at man får en felles forståelse av betydningen av tiltakene som settes inn. Det var viktige kriterier da vi startet piloten, og resultatene brukes også for å synliggjøre effekten inn mot Kunnskapsdepartementet og i andre sammenhenger, som Nasjonalt forum for barnehagekvalitet. Håpet er at det kan bidra til å flytte den politiske debatten, sier Hanssen.
Venter tøffe runder
Selv med det han mener er tydelige prioriteringer til barn og unge i det nylig vedtatte budsjettet, er han klar på at det vil komme noen tøffe runder framover. Nylig ble et forslag til endringer i skole- og barnehagestrukturen lagt på høring, og politikerne får saken på bordet på nyåret.
– I likhet med resten av kommune-Norge opplever Tønsberg en anstrengt økonomi. Vi har behov for å redusere kostnadene med 286 millioner kroner innen utgangen av 2028, og det betyr strammere økonomiske rammer også for skoler og barnehager. Da må vi bruke pengene klokt, og på en måte som sikrer et best mulig samlet tilbud til barn og familier i kommunen vår, sier kommunalsjef Espen I. Riiser til kommunens nettsider om høringsutkastet. Der lanseres forslag til nedleggelser av både barnehager og skoler.
– Uten å forskuttere noe, må man erkjenne at dersom vi ikke ser på strukturen vil det gjøre det vanskelig å prioritere andre satsinger på sikt. Som styrket bemanning i barnehagene, sier Mathias Willassen Hanssen.
– Å
legge ned skoler og barnehager blir ofte en reell politisk tannpine,
der man gjerne etter en rekke omkamper sitter igjen med status quo. Frykter dere at
bemanningssatsingen kan bli ofret i en slik kamp?
– Jeg skal ikke si at grunnen til at vi får disse forslagene, er at vi må sette de opp mot hverandre. Men jeg tenker alle kommuner har godt av å ta slike runder, selv om det blir utfordrende. Selvsagt blir det sikkert fakkeltog også hos oss, men vi politikere må være ærlige om at vi ikke alltid kan beholde strukturen som den er. Vi har ikke mulighet til å øke rammene med den finansieringsordningen vi har i kommunene i dag.
Han lover likevel at Tønsberg skal fortsette å være framoverlent på vegne av barn og unge.
– Mange ser til oss, når vi styrker barnehagebemanningen eller starter satsinger på mer lek inn i førsteklassen. Det både utfordrer og motiverer oss til å sette i gang piloter og prosjekter. Så blir det jobben vår å følge opp og sørge for at vi viderefører det som fungerer.