Viejega AS eies av foreldre. Styreleder er Jørgen Kintel.

Får sjansen til å åpne på ny etter barnehagekonkurs

I snart tre måneder har 16 barn i Hamarøy stått helt uten barnehagetilbud, etter at verdens eneste lulesamiske barnehage gikk konkurs. Nå har et nytt foreldreeid selskap fått godkjenning for barnehagedrift.

Publisert Sist oppdatert

Siden bekreftelsen fra kommunen kom på tampen av tirsdagen, har styreleder Jørgen Kintel mottatt gratulasjoner fra mange hold, og motivasjonen til alle som jobber for å få på plass den nye barnehagen har fått en skikkelig opptur.

For de hadde grunn til å frykte at selskapet Viejega AS, som ble stiftet 18. august, ikke ville lykkes.

– Vanskelig og fortvilt

23. august fikk de negativt svar på søknad om godkjenning for barnehagedrift, fordi det fra Hamarøy kommune som barnehagemyndighet ble hevdet at de var nødt til å ha ansatte i selskapet for å få nødvendig godkjenning. Bemanningsplan som viste hvordan barnehagelovens bemanningskrav ville bli oppfylt, ble ikke vurdert som tilstrekkelig.

– Vi har ikke mulighet til å ansette noen uten at vi vet at vi får drive. Vi ville heller aldri råde konkursrammede ansatte til å gå inn i noe så usikkert. Mens vi venter på avklaring, står 16 barn ikke bare uten lulesamisk barnehagetilbud, men uten barnehagetilbud i det hele tatt. For foreldrene er situasjonen vanskelig og fortvilt, sa Inga Mikkelsen i Viejega-styret, til Barnehage.no 7. september.

Da hadde det gått nesten to uker siden PBL-advokat Einar Brunes på vegne av det nye barnehageselskapet hadde argumentert for en annen regeltolkning enn kommunens.

Og saken var sendt til statsforvalteren.

Samme folk og lokaler

Senere samme dag kom altså meldingen om at kommunen hadde snudd, som følge av statsforvalterens vurdering.

– Det betyr at vi kan begynne å arbeide med det vi skal gjøre. Vi skal få på plass alle kvalitetssystemer, det skal ordnes med bank, regnskap og alt. Og så skal det ansettes folk, forklarer Jørgen Kintel onsdag.

Han har allerede vært i kontakt med ansatte fra det tidligere barnehageselskapet Vuonak mánájåroj AS som ble slått konkurs 27. juni, og har god tro på å få dem med nå som drift og tilskudd er sikret.

– Vi har hatt dialog helt siden konkursen. Ambisjonen vår er å få ansatt de samme folkene, og det tror jeg vi kommer i havn med, sier han.

Planen er også å benytte de samme lokalene som den gamle barnehagen, som er utformet for drift i tråd med sterk språkmodell.

Her går dialogen om leie med Husbanken.

Vuonak mánájåroj åpnet i nye lokaler 27. oktober 2020 - og ble drevet fra, til 27. juni i år. Viejega AS planlegger å starte ny drift i de samme lokalene.

Ifølge Avisa Nordland (krever innlogging) ble den overbeheftede eiendommen abandonert til skyldner etter konkursen, som i sin tur har gitt Husbanken salgsfullmakt og fullmakt til å råde over eiendommen.

Har fått fornyet mot

Bak nye Viejega AS, står 18 aksjonærer fordelt på ni foreldrepar.

– Det er masse arbeid med å starte opp et barnehageselskap. Det er både utfordrende og interessant, og det har gått med mange arbeidstimer. Flere ganger til langt på natt. Vårt arbeid er jo dugnad som foreldre, påpeker Kintel.

Han forteller at noen foreldre har jobbet på skift, og at noen har tatt permisjon for å ivareta barna de siste månedene. At tanter, onkler og besteforeldre har stilt opp. Og om et engasjement som varmer.

– Det har kommet råd og tips fra mange hold. For meg som styreleder har det betydd mye å kjenne støtten fra et fantastisk lokalsamfunn. Vi kjente nå på slutten at vi begynte å bli utålmodige, og at det gikk på stompene løs for å få kabalen til å gå opp. Men nå har vi fått mer mot. Vi klarer å bite tennene sammen fram til vi igjen kan sende barna i barnehagen, sier Kintel.

Anslår to-tre uker

Om det tar 14 dager eller tre uker, kommer an på en rekke faktorer, forklarer han. Om det blir full drift fra første stund er heller ikke avklart.

– Det kan for eksempel være en løsning å åpne med redusert tilbud for noen unger, ut fra føringer som er gitt. I løpet av neste uke så har vi vel et svar på hvor lang tid det vil ta. Vi arbeider natt og dag for å få dette til, og det er ikke sånn at alt er ferdig. Vi er nødt til å ordne mange formelle ting, som bankforbindelse, leie og så videre, forklarer Kintel.

Navnet Viejega AS er lulesamisk for «fiskeyngel». Om hva som ligger bak, sier styrelederen:

– Vi er jo et sjøsamisk miljø her, det er fisk og småbruk som har vært næringsveien i Tysfjorden i mange generasjoner. Ungene er yngler, som vi håper skal bli svømmedyktige lakser som kan svømme i motstrøm. Livet som lulesame, det er motstrøm. Man må arbeide for de tjenestene man har krav på og hele tiden jobbe med det samiske – både språket og kulturen.

– Vårt mål er at det skal bli gode samfunnsborgere av ungene, og at man gir de den ballasten de trenger både for å være trygg på sin identitet som same og for all annen utvikling.

Powered by Labrador CMS