Stad kommune har ti barnehager, hvorav sju eies av kommunen.

Vedlikeholdsbehov for 6 barnehager: 13 mill.

Bygning nummer sju fins trolig ikke håp for.

Publisert Sist oppdatert

Stad kommune har gjort en gjennomgang av vedlikeholdsbehov for sine formålsbygg, og funnet at pengene som brukes til forvaltning, drift og vedlikehold (FDV) ikke strekker til.

Av totalt om lag 71.000 bygningsmasse som kommunen eier, er cirka halvparten skole- og barnehagebygg, fordelt på sju barnehager og åtte skoler. Særlig for skolebygg er avviket stort mellom behov og budsjett – men utfordringen gjelder også barnehagebygg.

I saksframlegget de folkevalgte fikk til kommunestyremøtet 12. september, står det rett ut at:

«For kvart år som går kor tildelte midlar er mindre enn behovet, vil bygningsmassen forfalle og standarden gå ned. Vedlikehaldsetterslepet vil med andre ord auke, såleis også investeringsbehovet.»

Lokalavisen Fjordabladet (krever abonnement) har gått gjennom sakens vedlegg, og kommet til at vedlikeholdsbehovet for seks av sju barnehager i kommunens eie, er beregnet til 13.053.000 kroner.

Den sjuende, Haugen barnehage, er ikke med i tilstandsregistreringen for barnehagebygg. Dette på grunn av at tilstanden på bygget er dårlig. Det mangler ventilasjon, er løse skiferheller på taket, råtne vindu og uegnede garderobeforhold, lyder Fjordabladets oppsummering.

I utgreingen av vedlikeholdsbehov blir det konkludert med at nybygg eller flytting bør være eneste alternativ når det gjelder framtiden for denne barnehagen.

Stad kommune lengst nord i Vestland fylke har drøyt 9500 innbyggere. Til sammen er det registrert ti ordinære barnehager her, hvorav tre private.

Behovsutredningen  gir grunnlag for prioriteringer av vedlikeholdstiltak på skole og barnehagebygg som kommunen eier. Hvilke midler som faktisk kan tildeles til formålet skal behandles som en del av budsjettarbeidet for 2025-2028.

Politikerne vedtok å ta saken til etterretning,  i tråd med innstillingen fra kommunedirektør.

Powered by Labrador CMS