Denne uken ble byggestarten for Asker Velo markert. På toppen skal Læringsverkstedet bygge idrettsbarnehage, som etter planen skal åpne høsten 2022.

Åpner spektakulær barnehage på taket av ny velodrom

Høsten 2022 åpner Læringsverkstedet idrettsbarnehage på taket av Asker Velo. – Dette blir rock n` roll, sier prosjektleder og tidligere toppfotballspiller Kjell Roar Kaasa.

Publisert

Denne uken ble byggestarten for Asker Velo behørig markert. Markeringen var i regi av Norges Cykleforbund og Norges Cykleforbunds kompetansesenter AS, med blant andre Asker-ordfører Lene Conradi, idrettspresident Berit Kjøll, sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes og kulturminister Abid Raja til stede. Prosjektet omfatter både en velodrom og et næringsbygg med ungdomsskole, barnehage, kontorer og næringsarealer i Asker kommune.

– Som en veldig sykkelinteressert kulturminister er det en stor glede å få starte byggingen. Jeg har fulgt prosessen i flere år, og gleder meg allerede til åpningen om to år. Ikke minst ser jeg fram til selv å få prøve banesykling, sier Abid Raja i en pressemelding, ifølge byggfakta.no.

Til stede var også Kjell Roar Kaasa, Svein Lunde og Hans Jacob Sundby fra Læringsverkstedet. Barnehagen som skal bygges, blir en idrettsbarnehage - og skal ligge på taket til det ene bygget i prosjektet.

– Dette er allerede en fantastisk historie om det jeg liker å kalle OPF - offentlig privat frivillig samarbeid. Norges Cykleforbund har jobbet for å få til tre velodromer i landet, et prosjekt som startet for ti år siden, sier en entusiastisk Kaasa.

Han gleder seg til å åpne en ny idrettsbarnehage, med adkomst til uteområdet fra taket av bygget, og et sykkeleldorado noen etasjer lenger ned. Asker Velo, som prosjektet foreløpig heter, blir den andre innendørs velodromen som åpner. Åpningen av Sola Arena, som er den første, er rett rundt hjørnet.

– Fra mitt ståsted som gammel idrettsmann er dette musikk i ørene. Jeg har hatt en fantastisk reise, fra selv å være aktiv utøver, til å få jobbe med å utvikle barn og unge i Læringsverkstedet, sier Kaasa. Som selv har en fortid som toppspiller blant annet fra Rosenborg, Stabæk og Vålerenga - og toppscorer i Tippeligaen for Kongsvinger i 1992.

Asker Velo

Anleggsmagasinet beskriver prosjektet slik:

De to oppdragene er begge total­entrepriser på henholdsvis 158 og 189 millioner kroner uten moms for velodromen og næringsbygget.

Prosjektet går under navnet Asker Velo og blir på totalt 15.700 m2 BTA med universell utforming, beliggende i forlengelse av dagens idrettsanlegg på Risenga. Velodromen bygges med en kombinert flerbrukshall for kommunale formål i midten, og den oppbygde sykkelbanen rundt får en indre baneomkrets på 200 meter. Næringsbygget på seks etasjer skal inneholde to etasjer med to private ungdoms­skoler, to etasjer med kontorlokaler, en etasje med barnehage og en etasje med næringsareal.

- At vi nå er i gang med byggingen er et stort skritt i riktig retning for norsk sykkelsport. Prosjektet er utviklet av Norges Cykleforbund i meget godt samarbeid med Asker kommune, Conseptor Eiendom, KLP, Veidekke og Nordr. Jeg vil spesielt takke far og sønn Ragnar og Einar Svinningen. De ga oss tomten som gjorde prosjektet mulig, sa sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes i forbindelse med åpningen, ifølge byggfakta.no.

– Jeg har et stort nettverk fra idretten, som har bidratt til å kunne bygge noen bruer også i prosjekt som dette.

Lang prosess

Kaasa er prosjektutvikler nybygg i Læringsverkstedet, og har hatt ansvar for planleggingen av den nye barnehagen. Han beskriver en lang og omfattende prosess, som for Læringsverkstedet startet i 2017 - fem år før barnehagen skal være ferdig til bruk. Etter planen skal den åpne til barnehagestart høsten 2022.

Kaasa kaller hele prosjektet en kjempedugnad fra usedvanlig mange energiske og flinke aktører, inkludert Asker kommune, sykkelforbundet og Nordr - tidligere Veidekke - og leietakerne i næringsbygget.

Norges Toppidrettsgymnas skal åpne en ungdomsskole i samme bygget, og det samme skal NRG - Norges Realfagsgymnas. Asker har en storstilt sykkelsatsing på gang, noe vi vil kunne dra nytte av: Vi har blant annet noen tanker om sykkeltrening for skolestarterne inne i velodromen.

Prosjektlederen peker på et godt samarbeid med Asker kommune, som har ønsket den nye satsingen velkommen.

– Samarbeidet med barnehageseksjonen i kommunen har vært veldig godt hele veien. At vi nå kan markere byggestart, er et godt bevis på at man kan få til ting, bare man har gode visjoner og økonomiske muskler bak noe. Hele denne satsingen vil være et løft for Asker, og i seg selv ha en omsetning på opp mot 250 millioner kroner i året.

Sommeren 2018 tok Læringsverkstedet over barnehagene Risenga i Asker, Torshovhagen i Oslo og Klengstua i Halden fra selskapet Seraphin AS. Risenga ligger i dag i leide lokaler, forteller Kaasa, og tanken er at den to-avdelings barnehagen skal flytte over i den nye, seks avdeling store barnehagen som åpner om to år.

– Enn så lenge blir planene litt til mens vi går, men vi ser det for oss: Når du kommer ned fra Risenga, som er et stort idrettsanlegg, kommer du rett på taket til det nye bygget. Og går rett inn i barnehagen.

Tanken er å kunne gå rett fra idrettsanlegget på Risenga til uteområdet og inngangen til barnehagen - som ligger på taket av det nye bygget.

Flere satsinger

Dette er ikke første gang Kaasa ser nytte i godt samarbeid med lokale og frivillige krefter:

– Et av de første prosjektene mine i Læringsverkstedet var Østersund idrettsbarnehage. Fetsund, som nå er en del av Lillestrøm kommune, hadde på den tiden lavere tomtepriser - noe som førte til mer tilflytting. Dermed fikk idrettslaget en stor økning i medlemsmassen - og det ble behov for flere barnehageplasser. Så tok det ene det andre, og det ble behov både for ny idrettshall og ny barnehage.

Han forteller videre om Østersund idrettsbarnehage som i dag leier lokaler inne i Eika Fet arena, den nye idrettshallen. Barnehagen har åtte avdelinger og åpnet dørene høsten 2017.

– Etableringen av barnehagen var et strålende eksempel på kraften i å se hele konseptet samlet, og samtidig ha politisk handlekraft til å gjennomføre noe slikt. Jeg tenker at tanken bak slike prosjekter kan utvikles videre, også i samspill med frivillige krefter. Det handler om å satse på barn og unge; som her med velodromen. Skal vi ha bredde i idrettstilbudet, må vi ha anlegg. De unge må stimuleres til å komme i gang.

Kaasa mener satsingen er interessant også i et politisk perspektiv; i et landskap som akkurat nå handler mer om å ivareta de små og ideelle barnehagene.

– En liten foreldreeid barnehage ville aldri hatt muligheten til å være med på en slik satsing. Dette blir motsatsen til måten mange driver på i dag, og et bevis på hva som faktisk er mulig å få til når man satser.

Sykkelsatsing

Prosjektlederen peker på at tilbudet innen sykkel ikke har vært godt nok i Norge, med stort sett landeveissykling og terreng som naturlige satsingsområder.

– Velodromene som bygges nå kommer til å gi et helt annet utgangspunkt. For vår del handler det ikke bare om at barna lærer å sykle, men om hele miljøet som oppstår - og som vi kan dra nytte av. Sykkelinteresserte foreldre i gangene, og ungdom som er opptatt av idrett som en del av nærmiljøet, sier han, og fortsetter:

– I et folkehelseperspektiv er dette helt genialt. Læringsverkstedet har også en tung satsing på sunt kosthold, som glir rett inn i den samme tankegangen. Og så kan sykkelforbundet rekruttere blant utøvere som starter tidlig.

Samarbeidsavtalen ble underskrevet i 2017.

– Og nå er det byggestart. Man blir litt gira; etter å ha jobbet så lenge med noe, og nå endelig er i gang. Nå er det rock n´roll.

Prosjektet har foreløpig fått navnet Asker Velo, og skal være ferdig høsten 2022.
Powered by Labrador CMS