DEBATT

Bjarne Stenersen, daglig leder i IBID SA.
Bjarne Stenersen, daglig leder i IBID SA, mener veilederen for tilstrekkelig bemanning i barnehagene ikke gir noen løsninger på bemanningsutfordringene..

– Dårlig egnet til å bedre utfordringene med bemanning i barnehagene

Kunnskapsministeren oppfattes som noe lettsindig når hun foreslår at det bare er å omdisponere personale og arbeide for å redusere sykefraværet for å møte bemanningsutfordringene, skriver Bjarne Stenersen.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

19. mars kom regjeringens veileder om hvordan barnehager kan oppnå tilstrekkelig bemanning i barnehagene. Veilederen tar utgangspunkt i barnehagelovens § 26 om bemanningsnorm, men det er grunn til å stille spørsmål om veilederen kan gi en reell bedring av bemanningsutfordringene sektoren står i. 

Bemanningskrise

Ordet bemanningskrise har vært hyppig brukt i sammenheng med barnehager de siste årene, og omfatter både vansker med å rekruttere nye barnehageansatte og utfordringer knyttet til å skaffe vikarer. Det legemeldte sykefraværet i barnehagesektoren ligger nå på 9,7 %, og i tillegg kommer det egenmeldte fraværet, syke barn-dager, nødvendig planlegging og møter som tar personalet bort fra barna i barnehagen. Samtidig ser vi at antallet søkere til barnehagelærerutdanningen går ned, og antall dispensasjoner fra utdanningskravet i barnehager går opp. Lav arbeidsledighet og bildet av barnehagehverdagen som emosjonelt krevende bidrar heller ikke til at potensielle arbeidstakere ønsker seg jobb i barnehage.

De siste årene har det vært en økende tendens til at barnehageeiere reduserer åpningstider, innfører eller utvider stenging i sommerferien og må gå til stenging på kort varsel på grunn av personalmangel.

Kunnskapsministeren oppfattes som noe lettsindig når hun foreslår at det bare er å omdisponere personale og arbeide for å redusere sykefraværet for å møte bemanningsutfordringene. Barnehagene omfordeler allerede ut fra hvor behovet er, men skal man omfordele må man ha noen å omfordele. Barnehagene jobber allerede knallhardt med å redusere sykefraværet, og det synes som om statsråden mener dette kan løses med enkle grep som ikke allerede tas i dag.

Hvem er barnehagen til for?

Behovet for barnehager har blitt begrunnet på ulike måter gjennom historien: Barnehage skulle blant annet fremme likestilling, eller frigjøre arbeidskraft til arbeidsmarkedet. 

Barnehagelovens § 1 til 3 er klar på at barnehagen er til for barn og skal dekke barnas behov for omsorg, lek, læring og utvikling. Foreldrenes medvirkning er knyttet til hvordan barnehagen kan oppfylle § 1 til 3. Barnehager har likevel vært organisert slik at de skal dekke foreldres behov for tilsyn med barn mens de selv er på jobb. 

Foreldrenes behov for tilsynsordninger for sine barn er likevel fraværende i lov, forskrifter og veiledere. Barnehager er i dag ikke et tilbud som skal dekke foreldres behov for tilsyn av barna mens de selv er på jobb. Barnehagens samfunnsmandat er å skape en god barnehage for barna når de er i barnehagen.

Organisering av barnehagene

Barnehager finansieres 100 prosent gjennom politiske vedtak i Storting og kommuner. 

Det er Stortinget som gir rammer, og kommunens prioriteringer legger grunnlag for økonomien i kommunale og private barnehager innad i kommunen. Barnehagenes rammer og økonomi til å oppfylle samfunnsmandatet påvirkes derfor alene av det politikere vedtar.

Gjennomsnittlig åpningstid i barnehager er 9,5 timer per dag, 47,5 timer i uka. Barnehageloven og forskriftene gir ingen føringer på hvilken åpningstid barnehager skal ha, men sier at det er opp til eier å avgjøre dette i vedtekter. Den eneste stedet som gir føringer for åpningstid, er forskriften om foreldrebetaling der det angis at 41 timer i uka regnes som full plass og utløser full foreldrebetaling. Det tilsvarer 8 timer og 12 minutter daglig.

Bemanningsnormen påvirkes ikke av åpningstider, og jo lengre åpningstid barnehagen har jo tynnere spres bemanningen utover. Hvis barnehager har kortere åpningstid vil barn oftere oppleve at det er tilgjengelig personale som legger til rette for pedagogiske virksomhet. Foreldres behov for lang åpningstid på grunn av jobb og reisevei kommer derfor i konflikt med barnas behov for stabil og god bemanning gjennom hele sin barnehagehverdag.

Veilederen peker på at kravet om tilstrekkelig bemanning gjelder hele åpningstiden. Hvis dagens bemanning ikke er tilstrekkelig for å opprettholde kvalitet og åpningstider, må veilederen leses slik at barnehageeier må redusere åpningstidene for å opprettholde kvaliteten. Dette kan føre til at foreldre ikke får dekket sine behov for tilsyn med de konsekvenser det vil ha for den enkelte. Det kan også gi store utfordringer for et arbeidsmarked som har stort behov for arbeidskraft.

Det er usikkert om reduksjon i åpningstider er en villet politikk fra regjeringen, men det vil kunne bli en nødvendig konsekvens for å ivareta barnehagens kvalitet og samfunnsmandat.

Powered by Labrador CMS