Elise Waagen (Ap).

Bekrefter: – Jobber mot ny barnehageenighet

Partiene på Stortinget sender felles brev til Kunnskapsdepartementet, med føringer for det videre arbeidet med ny barnehagelov.

Publisert Sist oppdatert

Det er over 20 år siden barnehageforliket, og siden har både barnehagesektoren og utfordringene den står i, forandret seg mye. 

Slik åpner pressemeldingen som Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Elise Waagen har sendt ut fredag formiddag.

Den fortsetter som følger:

«Alle partier i Stortinget har i juni hatt møter for å finne felles grunnlag for en ny barnehagelov. Partiene vil bruke høsten til å jobbe sammen for avklaringer, med mål om at regjeringen legger frem en lovproposisjon om barnehagene våren 2025 med påfølgende ordinær behandling i Stortinget. 

Partiene har hatt konstruktive samtaler, og er enige om å møtes igjen i august for å jobbe videre mot en ny barnehageenighet.»

Felles nasjonale regler?

Meldingen inneholder også et brev fra samtlige partier som sendes til Kunnskapsdepartementet. Brevet er tilgjengelig lenger ned i artikkelen.

I korte trekk forteller det blant annet at partiene ber departementet jobbe videre med en modell for nasjonal regulering av driftstilskudd, med mulighet for kommunale tilleggstilskudd.

Dette skiller seg fra det opprinnelige høringsforslaget, som la opp til utstrakt bruk av kommunale forskrifter.

Noe som var tema i mange av de totalt 3600 høringssvarene departementet mottok på sine forslag til endringer i barnehageloven i vinter

    Partiene ber også spesielt om at departementet arbeide videre med løsninger som skal gi enkeltstående og ideelle barnehager trygghet og forutsigbarhet.

Dessuten ønsker partiene å legge til rette for en bedre bemanningssituasjon. De ber departementet jobbe videre med målrettede tiltak for å redusere sykefravær, styrke rekruttering, styrke grunnbemanning og mulig krav til når det skal settes inn vikar.

Partiene tar sikte på at tilskudd til pensjon skal ha tydelige rammer i nasjonalt regelverk, og tilpasses ytterligere lokalt. Departementet bes vurdere en langsiktig ambisjon om kostnadsdekning av pensjon.

Samarbeid med private?

Det gis også visse føringer knyttet til kompensasjon for eiendomskostnader for barnehagebygg, på et nøkternt nivå.

Partiene er enige om å videreføre dagens regler om at kommunen som barnehagemyndighet skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess, der foreldrenes ønsker og behov skal tillegges stor vekt ved selve opptaket.

Departementet bes også jobbe videre med ulike modeller for hvordan kommunen kan dimensjonere kapasitet i det samlede barnehagetilbudet - inkludert en modell basert på samarbeid mellom kommunen og private barnehager.

Partiene er enige om å lovfeste en definisjon for hva som utgjør en «ideell barnehage».

Departementet bes i det videre arbeidet vurdere konsekvensene av å innføre en presisering i barnehageloven om at kostnader til blant annet husleie bare skal ha et omfang som er rimelig for å oppnå formålet med anskaffelsen eller ytelsen.

Partiene tar også sikte på at det innføres en ordning med etableringsgodkjenning for nye private barnehager.

Klokken 12 møttes partiene til pressekonferanse utenfor Stortinget. Se opptak her: (NB: Litt dårlig lyd, skru opp!)

- Demokratiets beste side

Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand kommenterte betydningen av en eventuell enighet slik da barnehage.no spurte tidligere denne uka:

– Demokratiet i Norge viser seg fra sin beste side når vi er mest opptatte av resultatet vi vil oppnå uavhengig av partfarge. Barnehageforliket sist hadde mål om full barnehagedekning og makspris der private og kommunale barnehager ble likebehandla. Hva et eventuelt forlik i 2024 vil inneholde er for tidlig å si.

Også KrFs Kjell Ingolf Ropstad lettet litt på sløret om samtalene mellom regjeringspartiene og borgerlig side på Stortinget:

– Jeg ønsker ikke å si noe om samtalene annet enn at jeg er glad for at regjeringspartiene har respondert positivt på våre utspill om et forlik. Jeg har håp for og tro på at det er mulig å bli enige og på den måten skape viktig forutsigbarhet for alle familiene som nå er usikre på eksistensen til en del private barnehager. Men da må man også finne bedre løsninger på særlig finansieringsmodell og dette med nedtrekk av plasser i private barnehager som regjeringen har foreslått.

– Langt fram til forlik

Etter at meldingen fra Waagen gikk ut fredag, har også Høyres barnehagepolitiske talsperson, Kari-Anne Jønnes uttalt seg:

– Det er langt frem til et nytt barnehageforlik. For Høyre er det helt avgjørende at vi i den videre prosessen sikrer fortsatt mangfold i barnehagesektoren, og familienes valgfrihet til selv å velge barnehage for sine barn, understreker hun.

– For Høyre er det viktig at en mulig ny enighet på barnehage må bygge noen grunnleggende prinsipper. Høyre er opptatt av en forutsigbar finansiering av barnehagesektoren. Vi har hele veien vært tydelig på at nasjonalt driftstilskudd skal være førende for finansiering av barnehagesektoren, i stedet for regjeringens forslag om at hver enkelt kommune skulle beregne tilskuddene selv. Gjennom samtalene har vi kommet inn på et bedre spor. Det er en seier for de private barnehagene og et fortsatt mangfold i barnehagesektoren, fortsetter Jønnes.

Konstruktiv enn så lenge

Også Venstres Abid Raja kommenterer saken til barnehage.no:

– Det opprinnelige forslaget fra regjeringen til ny barnehagelov var direkte fiendtlig mot private barnehager, og en regelrett katastrofe. Det tror jeg etter hvert at Ap og Sp har skjønt selv. Da de inviterte de andre partiene til samtaler for å få på plass en bred enighet så gikk Venstre inn i de samtalene med et åpent og konstruktivt sinn, med det klare formålet å sikre småbarnsforeldres valgfrihet, å sørge for likebehandling mellom de private og de offentlige barnehagene og et fortsatt mangfold i sektoren, sier han.

Så langt har ikke regjeringen vært villige til å flytte seg så mye som Venstre ønsker, men det er fortsatt ikke helt låst heller, ifølge Raja.

– Vi har derfor blitt enige om å møtes på nytt over sommeren, men da krever vi at regjeringen gir oss svar og utreder viktige spørsmål som vi har for prosessen videre. Venstre kommer ikke til å bli med på en enighet hvis den ikke er god nok for foreldrene og for barnehagemangfoldet, men enn så lenge skal vi være en konstruktiv part og delta i samtaler for å se hvor langt vi kan flytte regjeringen.

Fra Frp til Rødt

Det var innkalt til pressekonferanse klokken 12 fredag.

Den ble streamet på barnehage.no sine sider på Facebook.

Representanter for partiene fra Rødt til Frp var tilstede på pressekonferansen.

Samtalene på tvers av alle partigrenser på Stortinget, skal fortsette 27. august.

Her kan du lese brevet fra partiene på Stortinget til Kunnskapsdepartementet: 



Powered by Labrador CMS