Helene Luhr og Gunnar Hovland er redd for at hun må dra på sykehuset uten ham når barnet deres snart melder sin ankomst.
Foto: privat
Gunnar kan møte på jobb, men bli utestengt fra fødestua
Barnehagelærer Helene Luhr og ungdomsskolelærer Gunnar Hovland venter barn, med termindato midt i januar. Nå frykter ekteparet at han skal havne i fritidskarantene og gå glipp av fødselen.
– Jeg er i permisjon. Den begynte 22. desember, tre uker før termin, forteller Helene Luhr, som til vanlig arbeider i en kommunal barnehage i Holmestrand, der familien bor.
Ektemannen Gunnar Hovland er fortsatt i full jobb som lærer på en stor ungdomsskole i nabokommunen Horten. Med dagens karanteneregler er muligheten derfor høyst reell for at han kan måtte møte på jobb, samtidig som han blir utestengt fra fødestua den dagen kona føder.
Det skjer hvis noen på skolen tester positivt på korona, og han defineres som «øvrig nærkontakt» innen sju dager før fødselen.
Ulønnet permisjon?
– Nå vurderer vi om Gunnar skal ta ulønnet permisjon, for som situasjonen er akkurat nå så kan far være med på fødsel. Men man vet jo at smitten sprer seg, og sykehuset er klar på at hvis han sitter i karantene, så slipper han ikke inn, sier Helene.
– Akkurat nå ser alt greit ut, men vi vet jo at det kan forandre seg veldig fort, samtykker mannen.
Han understreker at han opplever å ha en velvillig sjef som forsøker å legge best mulig til rette, samtidig som det er begrenset hva som kan gjøres.
– Det fins ikke noe regelverk eller noe ordning for akkurat dette. Men vi er ikke de eneste som er i denne situasjonen. Slik er det for flere i våre bransjer nå, påpeker han.
Tett på barna
Gunnar forteller om et vennepar som fikk barn på et tidligere tidspunkt under pandemien, hvor far ble sendt på hjemmekontor to uker før fødselen. Men at han arbeidet i byggebransjen.
– Slike løsninger er ikke like lett å få til i våre yrker. Vi er avhengig av å være der. Og så jobber vi med hele språket, og det inkluderer det vi viser gjennom kroppsspråk og mimikk, forklarer han.
Gunnars arbeid tett på andres barn, kan altså medføre at han mister tilstedeværelsen ved en av livets største hendelser. Det er et tankekors. Og en frustrerende situasjon, medgir ekteparet.
– Det er flaks og uflaks om man havner i karantene. Det kunne man ha gjort uavhengig av fritidskarantenen. Men twisten her er jo at man skal kunne gå på jobb uansett, påpeker den vordende faren.
– På psyken løs
Fra før av har ekteparet en datter på to og et halvt år. Hun kom til verden i 2019, før pandemien.
– Vi hadde en veldig god opplevelse da. Jeg er veldig glad for at dette ikke er vårt første barn. Da tror jeg det hadde gått på psyken løs. Men alle fødsler er forskjellige, og jeg vil at dette skal være noe vi kan oppleve sammen. Det bør være en grunnleggende rettighet far har, mener Helene.
Hun har liten sans for karantenereglene, slik de nå slår ut for skole og barnehage.
– Vi forstår selvfølgelig at kontakt med smittet må bety karantene, men dette unntaket for våre yrkesgrupper er provoserende fordi samfunnet sier «du er viktig for oss når VI trenger deg, men ikke når det største i livet ditt skal skje».
Samfunnet sier «du er viktig for oss når VI trenger deg, men ikke når det største i livet ditt skal skje».
Helene Luhr
– Lite stilig
Argumentet om at forskjellen for skole- og barnehageansatte og andre yrkesgrupper i praksis består i muligheten til å teste seg ut for jobb på dag én i stedet for dag tre, holder etter hennes syn ikke.
– Forskjellen er at andre som må gå fysisk på jobb har en eller annen form for smittevern. Pleksiglass eller annet. Og at alle andre er beordret til hjemmekontor, sier Helene.
Barn og unge er som kjent også fritatt fra smittekarantene ved nærkontakt utenom egen husstand.
Gunnar tror noe av årsaken til den massive motstanden de siste tiltakene har blitt møtt med blant lærere og barnehageansatte, er måten de er blitt presentert på.
– På gulvet stiller man seg spørsmål ved hvor viktige man egentlig er. Vi er yrkesgrupper som har stått i det lenge. I sommer var vi del av en streik som ble stoppet. Så kom dette snikende. Ikke som del av en pressekonferanse. Det bare kom en beskjed. Det er en lite stilig måte å gjøre det på, mener han.
Gjør seg tanker
Nå som det nærmer seg termindato kretser tankene naturligvis rundt familieforøkelsen i seg selv, men også rundt avveiningen om hvorvidt de skal ha «is i magen» og satse på å unngå karantene, eller gå for ulønnet permisjon for å sikre fars deltakelse.
– Hadde vi visst at lillebror kommer 12. januar, så hadde det på en måte vært greit. Men barn kan komme to uker etter termin. Og så er sjefen min og jeg enige om at fødselspermisjonen på to uker helst ikke bør begynne før barnet blir født. For den tiden trenger man da, sier Gunnar, før han fortsetter:
– Det blir en økonomisk avveining for familien, men det er heller ikke lett å skulle være ute på uviss tid. Skolen vår opplever det samme som andre; gode vikarer vokser ikke på trær. Jeg føler også ansvar for elevene mine som jeg skal ta vare på. Det er ganske mange ting som spiller inn – selv om det ikke er tvil om hva som er viktigst.