Seks tips til god tilvenning
Foreldrene bør starte med tilvenning opptil fem måneder før barnet begynner i barnehagen, viser ny dansk forskning.
Den første tiden i barnehagen kan være tøff for både barn og foreldre og by på mange tårevåte avskjeder. Nå har imidlertid en rekke forskere fra Aarhus Universitet i Danmark utviklet en metode som skal gi barnet en skånsom overgang fra hjem til barnehage, der verken barn eller foreldre gråter når foreldrene går. (Se de seks tipsene nederst i saken.)
Les hele saken på Utdanningsnytt.no.
Ole Henrik Hansen er adjunkt ph.d. ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet og en av forskerne bak det danske forskningsprosjektet «Barnet i Centrum». Han påpeker at det kan ha negative konsekvenser for barnas trivsel og utvikling dersom leveringssituasjonen ikke er godt nok organisert.
– I verste fall kan en dårlig leveringssituasjon forfølge barnet i årevis og gi et negativt inntrykk av hverdagen på institusjoner, sier han til Første steg.
Bør begynne tilvenningen tidlig
Ifølge den nye forskningen er en tilvenningsperiode på én til to uker, som er så lenge de fleste danske foreldre bruker for å venne barnet til å gå i barnehagen, ikke nok for at barnet skal tilpasse seg. Forskerne bak «Barnet i Centrum» mener tilvenningen bør begynne tidligere.
Hansen anbefaler at foreldrene allerede fire til fem måneder før barnehagestart tilbringer én time i barnehagen i uken, slik at barnet langsomt kan bli trygg på stedet.
– Når barnet først har vent seg til lyder, lukter, personalet og de andre barna behøver det ikke en innkjøringsperiode når det skal starte på ordentlig, sier forskeren.
Forskningsprosjektet viser også at det kan være en fordel at barnehageansatte besøker familien før barnehagestart, slik at barnet møter dem hjemme.
«Avleveringsvinduer»
Når barnet så har startet i barnehagen bør de ansatte være oppmerksomme på såkalte avleveringsvinduer, når foreldrene leverer barnet i barnehagen. Et avleveringsvindu er øyeblikket der både barn og forelder er klare for avskjeden.
– Pedagogen skal fange det magiske øyeblikket, der begge parter er klare for avskjeden. Hvis pedagogen lykkes, vil barnet oppfatte situasjonen som trygg, sier Hansen til Første steg.
Aller best er det at barnet selv beveger seg fra foreldrene til barnehagelæreren, enten ved å gå eller krabbe.
- LES OGSÅ: – Tilknytning tar mer enn tre dager
- LES OGSÅ: – Tilvenning er ikke-eksisterende i utdanningen
Her er forskernes anbefalinger for en god tilvenning i barnehagen:
1. Start innkjøringen tidlig: Allerede 4–5 måneder før barnet starter tilvenningsperioden bør barnet ha mulighet til å besøke barnehagen en gang i uken. Pedagogene kan også besøke barnet hjemme før barnehagestart.
2. Bruk overgangsobjekter: La barnet ha med et bilde av familien og hjemmet sitt i barnehagen. Omvendt kan barnet også få et bilde av barnehagen og de ansatte med seg hjem.
3. Iscenesett avleveringen: Sørg for å ha nok tid til levering. Den ansatte som tar imot kan sette seg på gulvet, slik at barnet selv har mulighet til å gå fra foreldrene til den ansatte når det er klart. På den måten føler barnet at det selv er med på å bestemme når det skal leveres.
4. Vis innlevelse: Det er viktig at den som tar imot barnet har stor empati og innlevelsesevne. Det bør være en pedagog med naturlig evne til å fange opp barnas signaler.
5. Ta barnet på alvor: Når barnet gråter er det viktig at pedagogen tar det på alvor. Barn gråter ikke bare for å være vanskelige, men fordi de føler seg utrygge i situasjonen. Derfor skal pedagogen trøste og sørge for nærkontakt med barnet. Er foreldrene utrygge bør du også ta det på alvor, fordi det smitter på barnet.
6. Vær på bølgelengde: Den som tar imot barnet bør ha fokus på barnet og tolke dets signaler. I stedet for å bruke tid på å snakke med foreldrene, bør pedagogen fokusere på å få barnet til å føle at de er på bølgelengde.
Kilde: Forskningsprosjektet «Barnet i Centrum», Aarhus Universitet