– Det skapes enkelte steder et inntrykk av at det er svært mange lærere som slutter i jobben. Sånn er det heldigvis ikke, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Tre av ti barnehagelærere hadde forlatt yrket etter sju år

Ny statistikk peker på noen av utfordringene som hindrer barnehagelærerne i å bli i barnehagen. 

Publisert

Fersk statistikk fra SSB (Statistisk sentralbyrå) viser at: 

  • 8 av 10 nyutdannede barnehagelærere jobber i barnehage etter to år.
  • For de med barnehagelærerutdanning jobber nesten 7 av 10 i barnehage, og 7 prosent i grunnskolen etter syv år.

Mange av de som ikke jobber i barnehage eller skole jobber steder der utdanningen er høyst relevant, som kulturskole eller fagskole, ifølge artikkelen publisert på hjemmesidene til SSB om statistikken, laget på oppdrag for Kunnskapsdepartementet. 

– De fleste lærere blir i yrket. Gode og dedikerte lærere har en enormt stor betydning for barn og unge. Det skapes enkelte steder et inntrykk av at det er svært mange lærere som slutter i jobben. Sånn er det heldigvis ikke, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding. 

Sju år etter

I artikkelen har SSB  fulgt de som fullførte ulike lærerutdanninger i 2016, og sett på hvilke næringer de jobbet innen i 2023. 

I 2016 var det aller flest i de ulike kategoriene som utdannet seg til barnehagelærer, i alt 2 012 personer. Av dem jobbet i alt 1 414 i barnehage, og 143 i grunnskole, sju år etter.  

Samtidig jobbet 14 prosent av de utdannete barnehagelærerne i andre næringer, mens åtte prosent står oppført som ikke sysselsatt. Av de som ikke er sysselsatt, er én prosent av dem i utdanning. 

SSB lagde en lignende artikkel høsten 2022, som viste at  66 prosent av de som var barnehagelærere i 2011, jobbet fortsatt i barnehage ti år etter.

Færre yrkesmuligheter

I den ferske artikkelen oppsummerer SSB utviklingen i yrket for de som utdannet seg til barnehagelærer (BLU) slik:  

«Denne gruppen hadde den nest største andelen i tiltenkt næring rett etter fullført utdanning, på 82 prosent. Denne andelen stiger etter ett år for så å holde seg stabil med en svak årlig nedgang fra og med 2019, med et bunnpunkt på 69 prosent i 2023. Dermed observeres det her den største reduksjonen i andelen med ansettelse i relevant næring i løpet måleperioden, 13 prosentpoeng. 

En skal være forsiktig med å trekke direkte årsaksforklaringer bak disse resultatene. Likevel er en plausibel forklaring at det finnes færre yrkesmuligheter for personer med BLU enn for dem med for eksempel lektorutdanning. Lektorer kan arbeide i flere relevante næringer i sektoren, fra grunnskole til videregående opplæring, mens de med BLU i hovedsak er kvalifisert for arbeid i barnehager. Dette kan gjøre BLU til en mindre fleksibel utdanning, noe som kan føre til at flere velger å bytte til en helt annen næring på grunn av begrensede alternativer i skolesektoren.»

Regjeringens tiltak

I pressemeldingen pekes det på flere tiltak for å få flere til å bli i yrket. 

Blant annet: 

  • Fra høsten får også barnehager og videregående skole midler til å gi nyutdannede lærere veiledning.
  • Fra neste år kan også fagarbeidere, og andre yrkesgrupper i barnehage og skole, få tilbud om videreutdanning. Tidligere var dette bare forbeholdt lærere.
  • Flere som allerede jobber i barnehage og skole får nå mulighet til å utdanne seg til barnehagelærer eller lærer.
  • Regjeringen har laget flere veier inn til læreryrket og vi har gjort lærerutdanningene mer fleksible og tilgjengelige.
  • Regjeringen har samlet de mest sentrale partene om en rekrutteringsstrategi som handler om å få flere søkere til lærerutdanningene, og at flere skal bli i yrket. Vi samarbeider også om å utvikle lærerutdanningene og læreryrket.
Powered by Labrador CMS