330 færre har barnehagelærerutdanningen som førstevalg sammenlignet med i fjor.
Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
Færre vil bli barnehagelærere
Etter historisk høye søkertall i 2018 og 2019, er det i år en nedgang i antall søkere til barnehagelærerutdanningen.
Tall fra Samordna opptak viser at det er registrert 4 212 førstevalgssøkere til 2 690 studieplasser ved barnehagelærerutdanningen. Det er en prosentvis nedgang i antall førstevalgssøkere på 7,3 prosent, eller 330 færre søkere, sammenlignet med i 2019.
Det er i år planlagt 0,4 prosent færre studieplasser enn i fjor. Dette utgjør 12 studieplasser.
Til sammenligning opplever grunnskolelærerutdanningene en nedgang i antall førstevalgssøkere på henholdsvis 5,2 prosent for 1.-7. trinn og 12,9 prosent for 5.-10. trinn. Lektorutdanningene opplever en nedgang i førstevalgssøkere på 9,3 prosent.
– Jeg har ingen god forklaring på hvorfor søknadstallene går ned, men jeg skal ikke legge skjul på at det gjør meg urolig. Vi vet at vi har behov for flere kvalifiserte lærere i norske klasserom, så jeg håper søkertallene tar seg opp til neste år, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.
Flere vil ta master
Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH) melder at de opplever en nedgang i antall søkere til barnehagelærerutdanningen.
– Sammenlignet med fjorårets tall ser vi ved DMMH en nedgang på 10,95 prosent når det gjelder førsteprioritetssøkere til våre bachelorprogram i Trondheim, skriver de i en pressemelding.
Til tross for nedgang totalt har studiestedet en økning i antall søkere til Barnehagelærerutdanning med vekt på natur og friluftsliv og Barnehagelærerutdanning med vekt på musikk, drama, kunst og håndverk.
Samtidig er det økende interesse for masterprogrammene.
– Når det gjelder barnefaglige masterprogram så ser interessen ut til å være større enn noen gang. Vi opplever en økning på 26,4 prosent førsteprioritetssøkere til Master i barnehageledelse og en økning på hele 43,3 prosent til Master i spesialpedagogikk med vekt på tidlig barndom, opplyser DMMH.
Også Høgskolen i Innlandet melder at de har hatt en nedgang i antall søkere til barnehagelærerutdanningen (bachelor).
Det samme opplever Universitetet i Sørøst-Norge (USN).
– Barnehagelærerstudiet ved USN har hatt en framgang på 33 prosent de siste årene, men opplever en tilbakegang i antall søkere på 18 prosent i år. Allikevel har 509 personer søkt seg til studiet, skriver de på sine nettsider.
– Mer enn nok søkere til å starte opp til høsten
UiT Norges arktiske universitetet påpeker på sine nettsider at mange kommuner i Nord-Norge har et stort behov for barnehagelærere. UiT har til nå tilbudt slik utdanning i Alta og Tromsø. Fra høsten tilbyr de også desentralisert og samlingsbasert barnehagelærerutdanning i Finnsnes, Harstad og Narvik.
– Vi ser at det er gode søkertall til alle våre barnehagelærerutdanninger, for eksempel det samlingsbaserte studiet vi tilbyr i Alta. I tillegg er vi veldig fornøyd med at vi har fått god respons på at vi starter opp slik utdanning på Finnsnes, Harstad og Narvik. Vi har mer enn nok søkere til at vi kan starte opp til høsten, uttaler rektor ved UiT, Anne Husebekk, på universitets nettsider.
Høsten 2020 tilbyr Nord universitet barnehagelærerutdanning i Bodø og Levanger, i tillegg til en nettbasert bachelor. Studiestedet opplyser på sine nettsider at det er stabil søkning til barnehagelærerutdanningene.
OsloMet opplyser på sin side i en pressemelding at barnehagelærerutdanningen havner på en tiendeplass på listen over de ti mest populære studieprogrammene deres etter antall føstevalgssøkere, med 522 søkere.
Rekordmange søkere til høyere utdanning
Til tross for at barnehage- og grunnskolelærerutdanningene i år opplever en nedgang i antall søkere, har det totale antallet søkere til høyere utdanning aldri før vært så høyt.
Over 150 000 personer har søkt studieplass via Samordna opptak. Det er rundt 12 000 flere enn i 2019, og en økning på 8,7 prosent. I tillegg har over 9400 søkt seg til fagskolene, opplyser Kunnskapsdepartementet.
– Erfaringer fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Koronakrisen er ingen unntak. I år er det rekordmange søkere til høyere utdanning. Det er gode nyheter fordi Norge trenger godt utdannede folk i alle sektorer i årene som kommer, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Hver fjerde søker har helsefag som førstevalg. Sykepleierutdanningen ser for eksempel en økning i førstevalgsøkere på 5,8 prosent etter nedgangen i fjor på 18,7 prosent. Nesten hver tiende søker har sykepleierutdanning som førstevalg, ifølge departementet.
Studieområdene økonomisk-administrative fag, historiefag, mediefag og samfunnsfag har den største økningen i søkertall. De har alle en oppgang på over 20 prosent sammenlignet med 2019.