Bilde fra HVL, campus Sogndal.

HVL trekker heltidsstudium grunnet lave søkertall

Fikk syv førstevalgssøkere til 40 studieplasser.

Publisert Sist oppdatert

Høgskulen på Vestlandet (HVL) har valgt å trekke totalt seks studietilbud på grunn av lave søkertall. Et av dem er barnehagelærerutdanningen på heltid ved campus Sogndal, melder Khrono.

– Vi har sett oss nødt til å trekke den treårige heltidsutdanningen, men vi skal starte opp deltidsutdanning, så det blir barnehagelærerutdanning også i Sogndal, sier prorektor Anne-Grethe Naustdal ved HVL til NRK P1 Sogn og Fjordane.

Hun forteller at de hadde syv førstevalgssøkere til 40 studieplasser på heltidsutdanningen som skulle hatt oppstart i høst.

– En trend vi må snu

På spørsmål om hvorfor hun tror søkertallet har gått ned, svarer Naustdal:

– Det er en nasjonal trend som også treffer HVL og alle våre campus, både i Stord, Bergen og Sogndal. Dette er en trend vi er nødt til å snu sammen. Vi har et stort behov for dyktige barnehagelærere, og vi vet at etterspørselen bare vil øke fremover.

Naustdal sier høgskolen har tatt flere grep for å øke rekrutteringen til barnehagelærerutdanningen. Det satses blant annet mer på deltidsutdanning.

– Det viser seg at det er mer attraktivt for søkerne. I Sogndal starter vi opp deltidsutdanning i høst. Det gjorde vi også i fjor. Vanligvis har vi oppstart annethvert år, men fordi det er så stor interesse har vi valgt å ta det opp igjen i år, sier Naustdal til NRK.

Studietilbudet Barnehagelærer, deltid ved campus Sogndal, hadde ifølge Samordna opptak 34 førstevalgssøkere til 35 planlagte studieplasser.

Bredt samarbeid

Naustdal mener et bredt samarbeid mellom universitets- og høgskolesektoren og partene i arbeidslivet må til for å klare å løse rekrutteringsutfordringene som barnehagelærerutdanningen og lærerutdanningene generelt står overfor.

– Det handler om attraktiviteten til yrket. Her må man jobbe på mange vis. Dette er ikke noe vi klarer å snu alene, sier hun til NRK.

Powered by Labrador CMS