Tallene ble offentliggjort mandag.

Kraftig fall i søkertall til barnehagelærerutdanning

2153 har søkt barnehagelærerutdanning som sitt førstevalg i 2025. Det er betydelig færre enn i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Mens søkingen til grunnskolelærer går opp, fortsetter søkingen til barnehagelærerutdanningene å falle. I løpet av de siste tre årene er antallet søkere nesten halvert. I år er det over 2100 som har barnehagelærerutdanning som sitt førstevalg.

Det framgår av en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Nedgangen i antall søkere som har denne utdanningen på topp, er på 15,8 prosent.

– Dette er svært alvorlig, sier leder i Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll, i en pressemelding.

«Trist» og «svært alvorlig»

– Jeg mener forklaringen på at søkertallene går ned ikke handler om utdanningen i seg selv, men om yrket. Å jobbe i barnehage har dessverre blitt så krevende, at svært mange velger det bort, sier Røsvoll.

Han mener at sitasjonen i barnehagene, med for få ansatte på jobb, mangel på vikarer og stor belastning for de ansatte, slår inn i søkertallene og populariteten til studiet.

– Det er trist at søknadstallene til barnehagelærerutdanning går ned i år igjen. Det er 6. året på rad med nedgang i søkertallene. Barna våre trenger trygge, kompetente barnehagelærere og omsorgsgivere om vi skal få til gode barnehager og skoler, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, i en pressemelding.

Landsforeningen organiserer bedrifter innen helsenæring, velferd og oppvekstsektoren, blant annet private barnehager.

– Nå håper vi at søkertallene til barnehagelærer kan øke i årene som kommer, men da må vi fremsnakke yrket mer enn vi gjør i dag, sier Bekkemellem.

Oppsving for grunnskole

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) gleder seg over at det nå er flere søkere enn studieplasser ved grunnskolelærerutdanningene.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap)
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap)

‒ Det er ikke mange år siden situasjonen var motsatt. Regjeringen har tatt flere grep for å gjøre en god utdanning bedre, og vi har gjort mye for å bedre lærernes arbeidshverdag i klasserommet. Det tror jeg motiverer flere unge til å søke seg til grunnskolelærerutdanningene.

‒ Så er det noen utfordringer, også, som vi skal jobbe videre med, fortsatte hun under pressekonferansen - og pekte spesielt på barnehagelærerutdanningene.

‒ Der ser vi en økning blant enkelte arbeidsplassbaserte utdanningsløp, som er veldig positiv. Og så får vi likevel en betydelig nedgang, med 15,8 prosent færre søkere som har denne utdanningen på topp.

Under omtalen av økningen i søkertallene til sykepleie og grunnskole ga statsråden uttrykk for at hun tror de henger sammen med politikk, men at det er den enkeltes valg. Så kom en oppfordring til ikke bare å velge med hjertet, men også med hodet.

 – En studieretning som du vet at samfunnet etterspør er også veien til en trygg jobb, en jobb som bidrar til fellesskapet og en jobb som bidrar til å opprettholde velferden og det gode samfunnet vi har i Norge.

Maner til innsats

Om nedgangen fortsetter så vil vi få kritiske bemanningstilstander i barnehager, advarer Lærerstudentene i Utdanningsforbundet.

– Nå går nesten alle barn i barnehager. Det er et stort behov for bedre bemanning i barnehagene, og det er særlig viktig at vi får utdannet kompetente barnehagelærere som gjør kanskje den viktigste jobben for barns utvikling, sier organisasjonens leder Kaspara Halkjelsvik, i en pressemelding.

Det er allerede stor mangel på barnehagelærere, poengterer Lærerstudentene, som mener det er på tide med en skikkelig innsats for å snu trenden.

– Først må vi gjøre arbeidsvilkårene til barnehagelærere bedre. Regjeringen må gjennomføre et krafttak for å snu rekrutteringssituasjonen og gjøre barnehager til et godt sted å jobbe. Vi må sikre at man får lønn etter den utdanningen man tar, og at kompetansen til barnehagelærere anerkjennes, sier Halkjelsvik.

Lærerstudentene er bekymret for at lærerutdanningene har blitt for fragmentert, og med for mange varierende tilbud.

Slik har utviklingen i antall førstevalgssøkere vært fra 2015 til 2025:

Powered by Labrador CMS