Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, og Jørn-Tommy Schjelderup, administrerende direktør i PBL.
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, og Jørn-Tommy Schjelderup, administrerende direktør i PBL.

– Forventer fullfinansiering av bemannings- og pedagognormen

Klare forventninger til regjeringen før statsbudsjettet legges fram mandag. 

Publisert

Når regjeringen legger fram sitt forslag til statsbudsjett mandag, forventer NHO Geneo at regjeringen sikrer økte bevilgninger til kommunene, gode oppvekstsvilkår for alle barn, og tiltak for økt sysselsetting, reduksjon i sykefravær og utenforskap,  står det i en pressemelding fra organisasjonen.

– Den norske modellen for å skape gode og likeverdige oppvekst- og velferdstjenester har alltid handlet om at vi tar alle gode krefter i bruk. I møte med knappere tilgang på arbeidskraft og trangere rammer i budsjettene må det offentlig-private samarbeidet forsterkes, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst.

Håper på strakstiltak

Stortingspartiene forhandler nå om endringer i barnehageloven. 

– NHO Geneo forventer at regjeringen allerede nå i budsjettet sørger for reell likebehandling av kommunale og private barnehager, og forventer også fullfinansiering av bemannings- og pedagognormen, slik at vi når målene om kvalitet og innhold i barnehagetilbudet.

– Barna våre fortjener det aller beste. Barnehageforliket fra 2003 la til grunn at kommunale og private barnehager skulle likebehandles, og har av denne grunn vært en stor suksess og sikret full barnehagedekning og trygghet for foreldrene. Denne velferdsmiksen må vi bygge videre på, sier Bekkemellem.

PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup har de siste ukene fulgt forhandlingene.

– Gjennom forhandlingene om et mulig nytt barnehageforlik har PBL levert grundig dokumentasjon, både til Stortinget og departementet, på hvor alvorlig og akutt den økonomiske situasjonen i sektoren er. Vi forventer at regjeringen tar dette på alvor og styrker forutsetningene for å klare seg frem til et nytt og bærekraftig finansieringssystem forhåpentligvis kommer, sier han, og legger til: 

– Det er fullt mulig å iverksette strakstiltak uten å måtte gå den lange veien om lovendringer.

Pensjon og kapitaltilskudd

Schjelderup nevner helt konkret to ulike områder han håper det blir gjort plass til i budsjettet: 

– For eksempel kan regjeringen rydde opp i søknadsordningen for ekstra pensjonstilskudd, slik at private barnehager ikke er dårligere stilt enn kommunale til å opprettholde gode lønns- og pensjonsvilkår for de ansatte. Oslo tingrett var i vår tydelig på at en innskrenkende tolkning av likebehandlingsprinsippet ikke er lovlig, og det forventer vi at regjeringen tar konsekvensen av, sier han, og fortsetter: 

– I tillegg forventer vi at kapitaltilskuddssatsene justeres slik at barnehagene har forutsetninger for å ivareta leke- og oppholdsarealer på en hensiktsmessig og langsiktig måte. Gode, trygge og funksjonelle bygg er viktig for god barnehagekvalitet, men slik kapitaltilskuddene i dag er innrettet, blir dette åpenbart ikke tillagt vekt.

– En direkte trussel

– I regjeringens barnehagestrategi og forslagene til endringer i barnehageloven er målet å styrke kvaliteten for barna, holde kostnadene nede for foreldrene, sikre økt kompetanse og rekruttering av flere barnehagelærere i årene som kommer. Mer enn halvparten av alle barnehager i Norge er i dag private, og dersom regjeringens målsetninger for barnehagetilbudet skal nås må disse ha en sikker og forutsigbar finansiering. Slik er det ikke i dag. Etter flere innstramminger de siste årene er økonomien i de private barnehagene nå så dårlig at det er uforsvarlig, og nesten halvparten av barnehagene går med underskudd, sier Torbjørn Sølsnæs, bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo.

– Dette er ikke noe som bare bryter med likebehandlingsprinsippet, eller noe som rammer foreldrenes valgfrihet. På sikt er dette en direkte trussel mot dagens barnehagestruktur og full barnehagedekning, legger han til.

Powered by Labrador CMS