I sommer oppgraderte Barnehagen Andersrød uteområdet sitt. Nå kan barna blant annet utforske og eksperimentere med vann i barnehagens eget «vannland». Barnehagen Andersrød
Se, så flott uteområdet ble! – Nå er vi enda mer stolte enn før
Sterke farger, eget område for vannlek og et urtebed som setter smaks- og luktesansene i gang, er blant de nye elementene på uteområdet til Barnehagen Andersrød. – Barnas og personalets hverdag har fått et stort løft, sier daglig leder Anne Lien Simonsen.
Uteområdet til Barnehagen Andersrød på Jeløya i Moss, har denne sommeren fått en solid oppgradering.
– Det var fint her før også, men ting begynte å bli slitent og måtte byttes ut. Eieren vår har hatt gode tanker og planer om hvordan det skulle bli, og så har alle vi andre som har vært involvert i prosessen kunnet komme med innspill, ønsker og behov, for vi ser jo barnas behov hver dag. Det ble gjort en god jobb på forhånd i forhold til å prøve å sette seg inn i barnas verden og forestille seg hvordan det er å være barn her i barnehagen, forteller daglig leder Anne Lien Simonsen, og legger til:
– For eksempel har vi hatt to lekehus som når vi satte dem opp, tenkte skulle være et lite tun hvor barna kunne samhandle mellom husene. Det skjedde ikke. Vi lurte på hvorfor og fant ut at husene sannsynligvis sto for langt fra hverandre. Nå har vi fått et tun hvor husene står tett oppi hverandre og da ser vi plutselig at det begynner å skje masse samhandling.
Se bildeserie øverst i saken!
Naturlig miljø
De ansatte i utebarnehagen på Jeløya er opptatt av at barna skal få boltre seg i et naturlig utemiljø. De nye lekeapparatene er derfor hovedsakelig laget av tre.
– Vi ønsket oss også mere farger. Det er veldig fint her om sommeren, men om vinteren når det ikke er snø kan det bli litt grått og trist. Under en idémyldring blant personalet var det noen som nevnte behovet for farger. Dette ble tatt på alvor og nå har det blitt fargerikt og fint. Farger er ikke noen motsetning mot at vi skal ha et naturlig miljø, sier Simonsen.
Barnehagen har tre kjerneverdier og ønsker at miljøet ute skal gjenspeile disse verdiene.
– Den første verdien er kjærlig omsorg. Vi er opptatt av at hvert barn skal oppleve at vi er glade i dem og at vi gir dem kjærlig omsorg, men også at vi skal ta vare på utemiljøet vårt med omsorg. Den andre verdien er ansvarlighet. Vi skal være ansvarlige for hverandre både små og store, og vi skal være ansvarlige for miljøet vårt. Den tredje verdien er glede. Vi opplever at denne opprustingen har gitt mye glede. Barnas og personalets hverdag har fått et stort løft, og foreldrene er veldig fornøyde. Nå er vi enda mer stolte av barnehagen vår enn før, sier Simonsen.
De fire elementene
Annonse
Den daglige lederen opplyser at de også er opptatt av at alle de fire elementene; jord, ild, luft og vann, skal være representert innenfor barnehagegjerdet.
– Vi har delt inn uteplassen i ulike soner, forteller hun.
– Vann har vi tidligere bare hatt når det har regnet, men nå har vi fått en liten vanndam hvor det er satt opp pumper, rør og renner, som barna kan sette sammen som de vil. De kan utforske selv. Dette er viktig for kreativiteten, sier den daglige lederen.
Det er også satt i gang en prosess for å oppgradere den gamle bålplassen ved å lage en utegrill. Denne skal representere ildelementet.
Barnehagen Andersrød som eies av Ellen Nordang Mølmen, holder til på en tidligere husmannsplass under Røed gård. I tillegg til barn og ansatte, rommer barnehagen to minigriser og fem eggleggende høns. Dyrene får gå fritt rundt på området, bortsett fra under måltider.
– Det tredje elementet jord, har vi mye av. Vi opplever at ungene, og også minigrisene og hønene, liker å grave og hakke i jorda. Nå er vi i gang med å lage et eget område der de kan få lov til å grave og holde på, løfte opp steiner for å finne småkryp, samt et område med en plen som skal være litt fin, hvor ungene kan slå hjul eller legge seg ned og lese bøker, sier daglig leder.
– Det fjerde elementet luft, er representert ved at vi har hengt opp en del strimler av luftig stoff i trærne som beveger seg når det blåser. Særlig de yngste barna er veldig fascinert av de fargerike strimlene. Vi har også hengt opp solsystemet, som består av oppblåsbare baller vi har kjøpt inn. Vi har mye vind så det er veldig gøy at vi kan fange opp dette som et element ungene kan bli opptatt av, sier Simonsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Masse sanseinntrykk
At uteområdet skal kunne by på mange ulike sanseinntrykk, har også vært viktig i utformingen av den nye uteplassen, opplyser Simonsen.
– Det skal være noe for øyet. Noe som er godt å se på, men som også skal være stimulerende og som kan være utfordrende. Vi har for eksempel noen knallblå farger som ungene elsker, forteller hun.
– Det skal også være noe man kan lukte og smake på. Vi hadde grønnsakhage fra før og nå har vi i tillegg fått et urtebed hos de yngste barna, med litt spennende lukter og smaker som de enten bare kan nyte lukten og smakene av, eller kan bruke i mat. Vi er opptatt av at ting skal være både pent og nyttig, sier den daglige lederen.
Barnehagen på Jeløya i Moss har et stort uteområde, og daglig leder Anne Lien Simonsen opplyser at de har vært nøye med å legge til rette for og skape rom for ulike typer lek.
– Ting skal ikke være i konflikt med hverandre. Barna skal ha et område hvor de kan løpe og spille ball, som er i litt avstand fra området hvor de leker rollelek ved hyttene, eller det konstruktive uterommet hvor de kan snekre eller bygge med klosser, sier hun.
Det er også laget et eget område med mulighet for hvile.
– Der kan ungene sette seg ned og lese en bok eller legge seg ned på matter og ha en avslappende stund. Her er det også en scene ungene kan synge, danse og kose seg på. Man kan variere litt hva man bruker dette uterommet til, sier Simonsen.
Barnehagen har imidlertid ingen ferdigmonterte klatrestativ.
– Vi bruker det naturlige miljøet vårt som klatremulighet og har ti epletrær barna kan klatre i, forteller hun.
– Jeg opplever at vi har fått et uteområde som ivaretar alle elementer i lek, sansenes behov og jordens fire elementer. Med plass til veldig mye kreativitet, lek og samspill, og hvor de voksne sprer seg. Vi er opptatt av at de voksne skal være nær og av at læringen ligger i leken. Når de voksne er nære og støttende kan det skje mye utforsking, sier Simonsen.
Kostet 200 000 kroner
Oppgraderingen av barnehagens uteområde ble utført mens barnehagen holdt sommerstengt. I tillegg ble det gjort en del vedlikeholdsarbeid, husvask og maling.De totale kostnadene ble på om lag 200 000 kroner.
– Alt er gjort av handy, flinke folk, med en god pedagogisk tanke bak. Vi har fått hjelp av folk vi kjenner til, som blir leid inn på timesbasis av barnehagen på vaktmesteroppdrag og slike prosjekter. Siden arbeidet foregikk mens barnehagen holdt sommerstengt, har personalet foreløpig ikke vært med på oppussingen, men nå skal vi blant annet gå i gang med å male litt sammen med ungene. Den nye utegrillen har vi også tenkt at barna skal få være med på å mure sammen. Når barna får være med og bidra, får de også et større eierforhold til det og føler større ansvarlighet, sier daglig leder.
– Fra før har vi mye gjenbruk, der ungene får snekre med materialer vi har fått, eller er kreative med ting vi finner i skogen og på stranda.
– Hvordan klarte dere å holde kostnadene nede i 200 000 kroner?
– Det går an med god planlegging og når man kan leie inn folk som er dyktige, som blir opplært i sikkerhetsreglene for fallhøyde, klemfare og lignende. Alle disse tingene er det selvfølgelig tatt hensyn til. Vi har fulgt lekeplassforskriften, sier Simonsen.
– Vi har også brukt noe materiell vi har fått gratis, bakhonved, en vedtype med bark som sages av ytterst på tømmerstokken. Ellers er noen av elementene på uteområdet inspirert av ting man finner i kataloger og på nett, men istedenfor å kjøpe det har vi snekret det selv.
Utforsket ett og ett område
– Hvordan har barna respondert på det nye uteområdet?
– Jeg så for meg at barna kom til å kaste seg over alt med en gang, men det som skjedde var at de utforsket ett og ett område av gangen. Jeg tror det gikk én time før de kom seg til de små hyttene helt innerst på uteområdet og begynte å leke der. Det var veldig gøy å se at ungene tok for seg ett element og utforsket det, før de gikk videre til neste, sier Simonsen.
– Nå har alle blitt kjent med hele utelekeplassen og de sprer seg veldig godt utover området. Vi har aldersinndelte avdelinger, men ute er vi sammen alle sammen. Det er et veldig fint utgangspunkt for å ha godt samspill mellom aldersgruppene, avslutter den daglige lederen.