DEBATT

«Hvor til stede er du når du er sammen med barnet ditt?» spør Trine Hofseth. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Hvor bevisst er du på mobilbruken?

«Barn søker oppmerksomhet, tilbakemeldinger og bekreftelse, men blir det et mønster at vi overser barna til fordel for mobiltelefon eller nettbrett?» spør Trine Hofseth.

Publisert

«Vent litt - jeg skal bare snakke ferdig her…»

Vet du at vi gjennomsnittlig sjekker vår mobiltelefon mer enn 150 ganger i døgnet? Barn selv sier at voksne er for mye på mobiltelefonen istedenfor å være sammen med dem.

Det er ofte vi er i samme rom som barnet, men har oppmerksomheten vår et helt annet sted.

Hvor til stede er du når du er sammen med barnet ditt?

Oppmerksomhet

Barn søker oppmerksomhet, tilbakemeldinger og bekreftelse, men blir det et mønster at vi overser barna til fordel for mobiltelefon eller nettbrett?

Sist du så på Barne-TV. Så du på det som skjedde sammen med barnet og kunne svare på spørsmål når de lurte på noe? Eller svarte du «hmmm» mens du surfet litt på mobilen?

Vi har så lett for å bli opphengt i fagkunnskaper, i nyhetene, oppdateringene på Facebook eller Instagram, at vi glemmer å se og være til stede for både barna og hverandre.

Det vi behersker

Klinisk psykolog Trond Haukedal mener vi voksne tyr til det vi behersker godt - prate i telefonen eller surfe på nettet.

Dette gjør vi istedenfor å trene på nærhet og situasjoner som krever noe av oss psykisk i forhold til samtaler, grensesetting og ubehagelige situasjoner med menneskene rundt oss.

Spesielt i forhold til barna.

Mobiltelefon i barnehagen

Voksne har lett for å gi barn regler de må forholde seg til, men er litt mer slepphendt med reglene selv.

Trine Hofseth, Stålverkskroken barnehage

I barnehagen oppfordrer vi til ikke å bruke mobilen så lenge du er der med barnet ditt. Må du ta en telefon eller svare på en telefon, ikke gjør det når barnet ser deg.

Det vil si at står du utenfor porten så barnet ser deg mens du snakker i telefonen - vil det være like vondt for barnet som at du står inne i barnehagen og gjør det. Du signaliserer at dette er viktigere for deg enn å hente barnet ditt.

Barnet vil ha og fortjener full oppmerksomhet når du leverer og henter. Det er du som er nr. 1 i barnets liv, og da bør du også være det.

Signalene vi gir som voksne er så viktige for videre relasjon med barnet. Ikke avvis eller be barnet vente fordi DU ikke er klar. Vær klar når du møter barnet!

Gode råd

Organisasjonen «Barnevakten» gir gode råd i forhold til akkurat dette. De mener hver familie tidlig bør ha egne regler som gjelder både barn og voksne.

Voksne har lett for å gi barn regler de må forholde seg til, men er litt mer slepphendt med reglene selv.

Her er noen gode regler å følge, eller som inspirasjon til egne regler:

  • Mobilen skal ikke være med til frokost/middagsbordet.
  • Alle legger fra seg mobilen i en kurv eller lignende når de går inn i rom som er avtalt mobil- eller nettbrettfrie.
  • Det er ikke lov å ha med mobilen når man ser på TV sammen.
  • Det er ikke lov å ha mobil eller nettbrett når man gjør seg klar for kvelden.
  • Det er ikke lov å ha mobil eller nettbrett i senga.

Vi voksne er rollemodeller og det er jo leit om du skulle gå glipp av at barnet ditt tar de første skrittene, klatrer for første gang eller skårer mål for laget sitt, fordi du bare måtte se på nyheter akkurat da… 

Powered by Labrador CMS