DEBATT
«Når planen er å ikke ha en plan»
«Jeg mener ikke at det er feil å dra på badeland, på stranden eller i fornøyelsesparker. Men jeg tenker at man ikke trenger å ha planer hver eneste dag for at barna skal ha en fin ferie. Jeg tenker at barna har godt av å kjede seg litt også» skriver Marianne Haugeby.
Nå er det snart ferietid. Flere uker sammen med de beste vi kjenner, nemlig familien. Ofte blir det lagt en plan for hver eneste dag i de ukene familien skal være sammen.
Vi vil jo at barna skal få en aktiv og fantastisk sommer. Men er det strengt tatt nødvendig? Jeg mener ikke at det er feil å finne på morsomme ting sammen.
Eller at det er feil å dra på badeland, på stranden eller i fornøyelsesparker. Men jeg tenker at man ikke trenger å ha planer hver eneste dag for at barna skal ha en fin ferie. Jeg tenker at barna har godt av å kjede seg litt også.
En hverdag full av aktiviteter og hektiske dager
Dagens barn lever ofte i en hverdag full av aktiviteter og hektiske dager, både på skolen, i barnehagen og på fritiden. Kalenderen til småbarnsforeldre er ofte smekk full. Hjernen blir stimulert fra ende til annen av inntrykk og aktiviteter.
Mange foreldre forteller meg ofte at barna uttaler at de kjeder seg når de er hjemme. Spørsmålet er om de kjeder de seg fordi de er vane med at det skjer noe hele tiden? Uttaler de dette fordi de ikke klarer å finne ro?
Ikke ha en plan
Noen ganger er det kanskje viktig at planen for dagen er å ikke ha en plan. La barna få gå i pysjen til kl. 12. La barna få lov til å kjede seg. La dem få egentid. La dem få lov å kjenne på følelsen av ro. Det er både sunt og viktig, tror jeg.
Barna trenger å få bearbeidet alle inntrykk og opplevelser de blir bombardert med i hverdagen. Og det er ingen tvil om at når barn kjeder seg, setter både fantasien og kreativiteten i gang. Om de finner den indre roen så klarer de å fordype seg i leken.
Mange barn trenger hjelp til dette. De trenger hjelp til å roe ned. Jo mer som skjer, jo mer stressa blir barna. Og om vi hele tiden skal gjøre så barna ikke skal kjenne på følelsen av å kjede seg, da mister de evnen til å finne på ting selv.
De blir avhengige av andre for å ha det bra. Vi ønsker da kreative barn som er trygge på seg selv, gjør vi ikke?
Egentid og ro
Jeg tenker at det er vel så viktig å kunne være sammen som en familie, uten at det «skjer noe» også. Man trenger ikke føle seg som en dårlig forelder fordi man ikke finner på noe med barna hele tiden.
Når barna lærer seg å sette pris på egentid og ro, kan man se at de koser seg. Da koser de seg i eget og familiens selskap. La dem nyte bare å være seg. La dem nyte det å bare få være hjemme sammen med deg! Man kan være mentalt til stede med barna uten å aktivisere dem så mye.
Barn trenger bekreftelse og oppmerksomhet. Kjedelige ting kan være koselig sammen.
Hjemmedager i ferien
Et råd kan være å snakke med barna. Fortell dem at dere også skal ha noen hjemmedager i ferien. Spør dem hva de vil gjøre, hva de vil dere skal gjøre sammen og hva de vil gjøre alene.
Om dere skriver en «kjede-seg-liste» med aktiviteter og leker, kan denne tas frem som en hjelp når de opplever at de kjeder seg. La dem velge seg noe.
Kanskje dere kan sette i gang et legoprosjekt. Bygge opp så mye lego som mulig. Eller lage en legofilm.
Sleng sammen en hytte av stoler og tepper. Det er ofte nok til at barna selv starter en lek inni der. Du kan raskt se barna løpe frem og tilbake fra rommet sitt til hytta med koppestell og dukker.
Kanskje kan de få med seg maleskrinet sitt ut og male steiner mens du maler huset? Eller du kan gi dem et syltetøyglass og be dem snu noen steiner i hagen, så kan de jakte på insekter.
Glade barn som fordyper seg i leken
Mulighetene er mange og jeg vet at barna er mer kreative enn meg. Så jeg er sikker på at etter en liten stund med «jeg kjeder meg», vil du se at barna er i full gang i lek. Plutselig ser du dem danse, hoppe, smile og leke i sitt eget, ditt eller søsknenes selskap.
Da er det bare å nyte synet og lyden av glade barn som fordyper seg i leken.
- Dette innlegget ble først publisert på barnehagenett.no. Du kan lese flere blogginnlegg fra Barnehagenett her.