I Mosjøen i Vefsn kommune vil politikerne se det store bildet og vurdere både pluss og minus ved løpende barnehageopptak.
Illustrasjonsfoto: Mariell Tverrå Løkås
Går grundig til verks når de vurderer løpende opptak
Politikerne i Vefsn i Nordland tar uvant grep.
Før valget i fjor høst publiserte barnehage.no en sak med tittelen ««Alle» er enige om løpende barnehageopptak». Artikkelen tok for seg hva politikerne i våre ti største kommuner mente om at alle barn skulle få tilbud om barnehageplass etter endt foreldrepermisjon - uansett når på året de er født.
Svaret var rimelig samstemt: Av til sammen 90 spurte lokallag for partiene Ap, H, Sp, FrP, SV, Rødt, V, MDG og KrF i de ti største byene våre, sa 73 seg «helt enig» eller «enig» i påstanden. Også i en lang rekke mindre kommuner har påtroppende politikere hatt dette som en viktig sak.
Etter snart et år med nytt politisk styre, lar de store endringene vente på seg. I enkelte kommuner, som Arendal, har systemet gått i helt motsatt retning - mot færre heller enn flere barnehageopptak. Mens stadig flere kommunestyrer og -administrasjoner får øynene opp for kostnadene knyttet til flere mulige opptaksdatoer. Som Drammen, Gjøvik og Asker. Mens Stavanger - på tross av at det kommer til å bli dyrt - har tatt sikte på å gjennomføre ambisjonen om rullerende opptak.
I Vefsn i Nordland vil politikerne se det store regnestykket. I sommerens siste kommunestyremøte vedtok de å utsette avgjørelsen om løpende opptak til de har sett et utvidet samfunnsregnskap som viser både kostnader og gevinster ved løpende opptak, og ikke bare fokuserer på utgiftene.
Det er avisa Helgelendingen som skriver dette (krever innlogging).
– Dette er ikke bare en kommunalsak, det er jo en nasjonalsak også, sa Høyres Odd Langvatn under kommunestyremøtet. Partiet fremmet saken som ble enstemmig vedtatt i formannskapet tidligere i sommer.
Over 80 barn vil ikke ha rett til barnehageplass når de fyller ett år i Vefsn ifølge saksdokumentene. Enkelte foreldre må i verste fall ta ulønnet permisjon i opp til et halvt år.
Det som ønskes belyst er redusert skatteinngang ved at foreldre må ta ulønnet permisjon i x antall måneder. Redusert tjenesteproduksjon i privat og offentlig arbeidsliv. Skatteeffekt av at det eventuelt må tilsettes flere medarbeidere i barnehager og samfunnseffekt for bolyst og befolkningsvekst ved at unge foreldre kan være sikre på å få barnehageplass når de har behov, ifølge avisa.
– Sist men ikke minst handler dette om å gjøre Vefsn til en attraktiv kommune å både flytte til og bo i. Dette er en sak vi burde prøve å få løftet sentralt også, så det blir et nytt nasjonalt regelverk, sa Langvatn.