DEBATT

– Støre-regjeringens feilprioriteringer i barnehagepolitikken vil koste mange norske familier dyrt, og det hindrer like muligheter for alle, skriver Kari-Anne Jønnes (H).

– Gi desemberbarna barnehageplass!

Regjeringens barnehagepolitikk er urettferdig og usosial, skriver Høyres Kari-Anne Jønnes. 

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

 Gode barnehager er tidlig innsats, bidrar til sosial utjevning og gir alle barn muligheter i samfunnet vårt. Barnehager med kompetente ansatte og høy kvalitet i barnehagetilbudet er det beste vi kan gi ungene våre. Det bidrar til at de får leke og utvikle seg i trygge omgivelser og at de får et godt utgangspunkt for videre skolegang.

Senterpartiets Per-Martin Sandtrøen skryter nå uhemmet av Støre-regjeringens barnehagepolitikk. Han om det. Sannheten er at denne regjeringens barnehagepolitikk er å sponse familier som har god råd med 1000 kroner per barn per måned. I tillegg bidrar de til fortsatt å holde desemberbarna utenfor barnehagen og derfor sørge for at mange familier må ta ulønnet permisjon i opptil åtte måneder i påvente av barnehageplass. 

Det er urettferdig og det er usosialt.

Støre-regjeringen prioriterer også med sin politikk at barn i 189 distriktskommuner skal få 500 kroner billigere barnehage, fremfor barn i byene, og det til tross for at vi har betydelige levekårutfordringer i mange norske byer. Støre-regjeringens feilprioriteringer i barnehagepolitikken vil koste mange norske familier dyrt, og det hindrer like muligheter for alle.

Høyre har over flere år prioritert kvalitet og innhold i barnehagetilbudet framfor lav pris til alle. Vi har andre løsninger. Vår løsning er å gi familier med lav inntekt redusert pris samtidig som vi øker barnetrygden, noe forskning har vist er det beste for å bidra til å utjevne forskjeller i barns oppvekstsvilkår.

Dagens regelverk gjør at barn født i desember ikke har rett til å begynne i barnehagen samtidig som resten av kullet de senere skal gå i klasse med. Barn født i desember blir dermed stående utenfor det sosiale fellesskapet, og foreldrene blir stående utenfor arbeidslivet. Norge trenger arbeidskraften og familiene trenger inntekten arbeidet gir. Det er vinn-vinn. Men det velger altså Støre-regjeringen å se bort fra.

Solberg-regjeringen prioriterte å utvide retten til barnehageplass til også å gjelde barn født i september, oktober og november. Nå er det på tide at vi også utvider det til å gi barn født i desember rett til plass. I stedet for å senke maksprisen på barnehage, vil Høyre øke barnetrygden for barn under seks år med litt over tusen kroner i måneden. Samtidig vil vi øke inntektsgrensen for å få gratis kjernetid i barnehagen til 800 000 kroner. Dette vil gjøre det lettere å betale barnehageregningen, særlig for dem som har minst.

Det er viktig at det bor folk i hele landet, og det er mangel på folk i alle distriktskommuner. Men det aller viktigste for å trekke folk til distriktene er attraktive steder å bo, gode barnehager og skoler, og at du får plass i barnehagen når du trenger det og ikke minst forutsigbarhet for de arbeidsplassene som er der eller de man ønsker å skape.

Alle barn fortjener like muligheter. Støre-regjeringen bidrar med sin politikk til større forskjeller. Nå er det på tide at vi også gir barn født i desember rett til barnehageplass.

Powered by Labrador CMS