Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 i dag.

Statsbudsjettet og barnehagene

Flere ABLU-plasser, fortsatt lav foreldrebetaling og noe økning i kommunerammen. Det er noe av hva som varsles.

Publisert Sist oppdatert

Her er de barnehagerelaterte nyhetene i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

Åpner 165 nye ABLU-plasser

Regjeringen vil bruke 24,3 millioner kroner til å opprette 235 nye studieplasser i 2025, varsler forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i en pressemelding. 165 av disse, går til arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU). Kostnaden er nær 10 millioner kroner, og plassene fordeles slik:

Høgskolen i Innlandet (10), Høgskulen på Vestlandet (20), Nord universitet (10), OsloMet (35), Universitetet i Søraust-Noreg (10), Universitetet i Agder (20), Høgskulen i Volda (20), DMMH (30) og Steinerhøyskolen (10).

Av budsjettforslaget framgår også at regjeringen fra høsten 2025 vil utvide tilskuddsordningen for veiledning av nyutdannede lærere til å gjelde barnehagelærere og lærere i videregående skole. Dette er et ledd i innføringen av et nytt og helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling. Økningen er på 75 millioner kroner, til 145 millioner kroner totalt.

Øker ikke foreldrebetalingen

I 2025 foreslår regjeringen å ikke prisjustere maksimalprisen i barnehagene. Maksimalprisen i barnehagene blir da videreført på 2000 kroner per måned nasjonalt, 1500 kroner per måned i kommuner med sentralitetsindeks 5 og 6, og gratis i tiltakssonen (Nord-Troms og Finnmark).

– Dette er et viktig grep som foreldre merker på lommeboka, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding fra hennes del av Kunnskapsdepartementet.

I inneværende år ble som kjent foreldrebetalingen kraftig redusert. Sammen med tiltak knyttet til gratis kjernetid i SFO, får denne prisreduksjonen en helårseffekt på 5 milliarder kroner i 2025, framgår det av budsjettdokumentene.

Mer penger til kommunene

Regjeringen styrker kommunesektorens frie inntekter med 6,8 milliarder kroner i 2025. Ser en bort fra merkostnader til demografi og pensjon, blir handlingsrommet på 3,6 milliarder, ifølge pressemeldingen fra Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Kommunene har fått økte kostnader og renter, samtidig som de opplever skattesvikt. Da må vi stille opp i fellesskap for å sikre velferdstilbudet, sier statsråd Erling Sande (Sp).

Regjeringen grunngir som tidligere kjent 250 millioner kroner av kommunene sin vekst i frie inntekter med behov for å styrke bemanningen i barnehager.

For kommuner med barnehager i levekårsutsatte områder, foreslår regjeringen å videreføre forhøyet tilskudd til økt pedagogtetthet og bemanning. For 2025 settes 209 millioner kroner av til dette formålet.

Penger til språktiltak

Nytt er det at regjeringen vil sette ned en ekspertgruppe som skal vurdere hvordan tilbudet til samiske barnehagebarn kan bli bedre.

Man foreslår for 2025 å bevilge 226 millioner kroner til tiltak for å styrke språkutviklingen hos minoritetsspråklige barn, der videreutdanninngstilbidet for barnehagelærere om barns språkutvikling og språklæring er blant tiltakene. Regjeringen vil videreføre arbeidet med styrket informasjon om barnehagetilbudet, og også hjelp til å søke plass i barnehage, til minoritetsspråklige familier. 

78 millioner kroner foreslås bevilget til ordningen med tilskudd til svømmeopplæring i barnehagene. 

De to moderasjonsordningene for foreldrebetaling foreslås videreført: Ingen skal betale mer enn 6 prosent av samlet skattbar inntekt for en barnehageplass, og gratis kjernetid skal gjelde familier med samlet inntekt under 669.050 kroner fra 1. august.

Powered by Labrador CMS