Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er bekymret for at regjeringens tiltak ikke vil være tilstrekkelige.Foto: Stig Weston/Utdanningsforbundet
Vil at barnehagestyrerne skal kunne avgjøre tiltaksnivå
Utdanningsforbundets leder mener styrer eller skoleleder lokalt burde få bestemme hvilke tiltak som skal gjelde i den enkelte skole eller barnehage. Noe av det samme har PBLs Anne Lindboe tatt til orde for.
Tirsdag ble en rekke nye koronatiltak varslet fra regjeringen, deriblant gjeninnføring av trafikklysmodellen, hvor lokale helsemyndigheter ute i kommunene får ansvar for å vurdere hvilket nivå det er behov for.
Ikke alle mener det vil være tilstrekkelig.
Kapasitetskrise
– Jeg tror vi må innse at vurderingen må gjøres enda mer lokalt enn på kommunenivå. Vi er i en situasjon der hvor vi har to kriser. Det ene er koronakrisen. Det andre er en kapasitetskrise, sier Utdanningsforbundets leder Steffen Handal til NRK.
– Vi har svært få folk på jobb enkelte steder, og det er veldig lokalt. Det kan dreie seg om enkeltbarnehager eller enkeltskoler med 60-65% sykefravær. I de situasjonene, med så lav bemanning, så må avgjørelsen kunne tas av styrer eller skoleleder lokalt. Det må til nå, hvis ikke vil alternativet være at hele skoler og barnehager må stenge helt ned, dessverre, fortsetter Handal til NRK.
Til VG sier han at det er vanskelig å få øye på tiltak som skulle bidra til å ivareta ansettes helse og trygghet, når barnehager og skoler skal holdes åpne:
– Jeg er bekymret for om disse nye tiltakene er tilstrekkelig for å gjøre noe med de høye sykdomstallene vi har i mange skoler og barnehager nå.
Han er også bekymret for mangelen på vikarer i barnehage og skole.
– Dette regnestykket går ikke opp. Vi må redusere på åpningstiden i barnehagene for å hindre at man må stenge ned. Vi er i en krevende situasjon, sier Handal til VG.
– Regler vil forsterke presset
Annonse
Administrerende direktør Anne Lindboe i Private barnehagers landsforbund er glad for at barn og unge i så stor grad skjermes i den nye tiltakspakken som regjeringen presenterte tirsdag. Men hun mener det er behov for å ta ytterligere grep for støtte de mange barnehagene som nå sliter med å holde åpent på en forsvarlig måte, og uttaler følgende hos pbl.no:
– Vi har i løpet av de siste par ukene fått mange henvendelser fra medlemsbarnehager som er i en veldig krevende situasjon på grunn av høyt sykefravær og stor mangel på vikarer. For mange vil det ikke være mulig å opprettholde et normalt tilbud med normale åpningstider i tiden som kommer. Derfor må det åpnes for at barnehagene selv, når det er nødvendig, kan redusere åpningstidene for i det hele tatt å klare å opprettholde et tilbud til barn og foreldre.
Karantenereglene for nærkontakter vil ytterligere forsterke presset på kommunalt ansatte både innen helse, skole og barnehage, poengterer KS.
– Det vil bli svært krevende å opprettholde bemanningen i disse sektorene, med negative konsekvenser for tjenestetilbudet. KS har etterlyst bedre økonomiske betingelser for å mobilisere også studenter og pensjonert personell i barnehage- og skolesektoren. Det er positive signaler fra regjeringen om dette nå, men de nye tiltakene forsterker behovet for at dette løses raskt, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.
– Det at trafikklysmodellen er gjeninnført, vil gjøre det enklere for kommunene å heve beredskapen til gult eller rødt nivå dersom situasjonen skulle tilsi det. Per i dag, er det mange kommuner som allerede har et smittenivå som tilsier gult eller rødt nivå. Vi må nå stole på at kommunene er seg sitt ansvar bevisst og legger seg på riktig nivå i trafikklysmodellen basert på smittesituasjonen, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker på organisasjonens nettsider.
– Kommuner med smitte bør raskt bort fra grønt nivå, og opp på gult eller rødt nivå, understreker hun.
Johnsen Walker forventer at kommunene tilføres nødvendige midler, slik at det er mulig å innfri kravene på alle tre nivåer om god hygiene og normalt/forsterket renhold.
- Kommuner som nå har behov for ekstra midler, må få det sporenstreks. Og midlene må øremerkes, slik at de ikke forsvinner i dragsuget, sier hun.
Før trafikklysmodellen ble gjeninnført, uttrykte Utdanningsforbundet og Fagforbundet skepsis:
- Fagforbundet har fått mange tilbakemeldinger fra medlemmer om at de er få folk på jobb og at det er høyt sykefravær. En gjeninnføring av trafikklysmodellen samtidig som man skal gi et godt tilbud til barna, vil kreve at vi har nok ansatte på jobb, og derfor mener vi at skole- og barnehageeiere først bør se på åpningstidene, sa Mette Nord til VG tirsdag.
Onsdag deltar flere organisasjoner innenfor utdanningssektoren i et møte med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), deriblant PBL som før regjeringen lanserte de nye tiltakene tirsdag, varslet at man ville be om oppmykning av retten til reduserte åpningstider.