«Smittekarantene gjelder ikke for de som er under 18 år og ikke husstandsmedlem eller tilsvarende nære den smittede», fastslo regjeringen kort tid etter at strengere karanteneregler var lansert i starten av uka.
At barn slipper karantene når de er nærkontakter til en smittet i for eksempel skoleklassen eller barnehageavdelingen, har vakt reaksjoner og noe usikkerhet om tolkning.
Barnehage.no har derfor bedt Folkehelseinstituttet om hjelp til å oppklare, og samtidig si noe om smitterisiko for barnehageansatte.
– Barn er unntatt smittekarantene ved nærkontakt med smittede utenom egen husstand og tilsvarende nære. De som jobber i barnehagen er svært tett på barna. Kan de i noen tilfeller dermed defineres som «tilsvarende nære»?
– Normalt sett er «tilsvarende nære» de som kan sidestilles med husstandsmedlemmer, typisk kjærester, svarer overlege og professor Preben Aavitsland, ved områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse hos FHI.
– FHI har sendt en anbefaling til regjeringen om at barnehageansatte blir definert som kritisk personell, og dermed kan teste seg inn i arbeid (men fortsatt ha fritidskarantene). Vil ikke dette øke smitterisikoen ytterligere for en yrkesgruppe som har begrenset anledning til å beskytte seg?
– Den beste beskyttelsen for de ansatte i barnehagene er vaksinasjon. Derfor er de prioritert for tredje dose minst 20 uker etter dose 2. I tillegg bidrar drift på gult nivå til redusert smittefare. Likevel vil mer smittespredning i samfunnet kunne øke smitterisikoen også i barnehagene.
– Hvordan vurderer FHI smitterisikoen for barnehageansatte i dagens situasjon (med gjeldende regler og smittetrykk)?
– Risikoen er høyere enn i sommer. Heldigvis er vaksinasjonsdekningen veldig høy blant de ansatte, og vaksinasjon beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom.