Professor Geir Sverre Braut ved Høgskulen på Vestlandet og Stavanger universitetssjukehus la fram rapporten.
Foto: Skjermknips fra regjeringen.no
Ekspertgruppe foreslår gratis frukt i barnehagene
Vil koste store summer, men kan lønne seg på sikt, mener fagfolkene.
Ekspertgruppen ble utnevnt av regjeringen i juni 2023, med
mandat om å utrede konkrete forslag til kostnadseffektive tiltak som vil bidra
til et bedre kosthold og utjevne sosiale forskjeller i kostholdet.
Selv om de gjerne skulle hatt mer tid til rådighet, mener de å levere et godt uttrykk for kunnskapsbaserte tiltak som regjeringen bør vurdere for å styrke etterlevelsen av de gjeldende kostholdsrådene i Norge.
I rapporten som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap)
mottok fra utvalgsleder Geir Sverre Braut fredag, gjelder tre av fem forslag
tiltak rettet mot barn og unge.
Først på lista:
Innføring av ei ordning der alle elever i grunnskoler og
videregående skoler og barn i barnehager får tilbud om gratis frukt og grønt
daglig.
Langt unna per i dag
«Ut fra nasjonale og regionale kartlegginger vet vi at
færre enn halvparten av barn og unge spiser frukt og grønt daglig, noe som er
langt unna tilrådningen på fem porsjoner om dagen. Å gjøre frukt og grønt
tilgjengelig er den viktigste faktoren for å få barn og unge til å spise mer av
dette», heter det i rapporten.
Fagfolkene mener at ordninger med gratis frukt og grønt kan
jevne ut sosial ulikhet i kostholdet blant barn og unge, mens foreldrebetalte
abonnementsordninger kan øke ulikhetene.
Å bli møtt med sunn «snacks» har et sosialt potensial som
kan skape matglede, trivsel og samhold. Det har også et pedagogisk potensial
ved for eksempel å skape sunne assosiasjoner knyttet til kos.
Daglig tilbud av frukt og grønt i barnehagen vil sikre at
alle barna blir kjent med og har adgang til sunn mat fra tidlig alder av, ifølge
ekspertene.
Samtidig påpeker de at det er gjort færre studier på frukt-
og grøntinntak på barnehagebarn og hva barn blir tilbudt i barnehagen – enn tilfellet
er for skolene.
Vurderes som lønnsomt
Helsedirektoratet har utført kost-nytte-utregninger som
viser en effekt på kvalitetsjusterte leveår i størrelsesorden 100.000-250.000
kroner for en ordning med gratis frukt og grønt for alle klassetrinnene i
grunnskolen.
Her blir det også sett på som et forebyggende tiltak sett
opp mot behandlingstiltak i spesialisthelsetjenesten og slik sett rasjonalisert
som lønnsomt.
Tilrådningen fra ekspertgruppa til norske helsemyndigheter er å gjøre satsingen langsiktig og varig. Fordi det på sikt kan lønne seg å forebygge framfor å måtte behandle.
Utregninger som Skolefrukt har gjort, beregner kostnaden til om lag 800 millioner
kroner dersom tilbudet skal distribueres ved alle grunnskoler fem dager i uka.
Ut over økonomiske ressurser vil det kreve logistiske ressurser,
blant annet i form av personell som bestiller og legger til rette, samt kunnskap
om hygieniske prinsipp og innsikt i eventuelle allergier. En må også ta hensyn til avfallshåndtering og eventuelt
matsvinn, heter det i rapporten.
Hele lista over foreslåtte tiltak