Det er mistanke om omikron-smitte i Harstad.
Illustrasjonsfoto: Getty Images
53 barnehagebarn i karantene grunnet omikron-mistanke
53 barnehagebarn ble onsdag satt i karantene, etter mistanke om omikron-smitte i to barnehager i Harstad.
Det melder Harstad Tidende (krever innlogging).
- 45 barn er sendt hjem i dag. I tillegg er de ansatte i karantene. Det er en fortvilet situasjon, men vi har møtt stor forståelse fra foreldrene. Det virker som alle forstår alvoret, sier daglig leder i Holtet barnehage, Britt Ingebrigtsen, til lokalavisa onsdag.
Tre av barnehagens fem avdelinger er stengt som følge av smitte.
- Tirsdag kveld fikk vi melding om seks nye positive covid-19-tester i Harstad. To av disse mistenkes å være omikron, skriver Harstad kommune på sine nettsider.
Der fremgår også at barna og de ansatte er i ti dagers karantene. I alt skal hundre personer være omfattet av karantene.
I tillegg har en person tilknyttet Byggeklossen barnehage fått bekreftet koronasmitte, ifølge Harstad Tidende.
Her er en base med åtte barn og flere barnehageansatte satt i karantene.
- Det er mistanke om at tilfellet kan være av omikronvarianten, opplyser enhetsleder Margareth Hansen til avisa.
Smittekarantene ved mistanke om omikron
- Personer som har vært i nær kontakt med en person som er pålagt isolasjon etter antatt eller bekreftet smitte med omikron, skal være i smittekarantene i 10 dager etter nærkontakten. Denne plikten opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes omikron-varianten. Alle nærkontakter til mistenkt omikron-smittet person skal teste seg med PCR-test så snart som mulig og på dag 7 etter nærkontakten. Ved negativ test på dag 7 etter nærkontakten kan karantenen avsluttes, meldte regjeringen 7. desember.
- For nærkontakter der omikron ikke mistenkes, gjelder andre regler. For husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære er karantenetiden 7 dager, men denne kan opphøre ved umiddelbar negativ test (og videre testing). Personer under 18 år har ikke plikt til testing og karantene i tilfeller hvor ikke omikron mistenkes, men anbefales å følge samme regime, ifølge FHI.
Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider.