Brattås barnehage på Nøtterøy i Færder kommune.
Brattås barnehage på Nøtterøy i Færder kommune. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Barnehage stengte på dagen

119 barn mister barnehageplassen sin, og 50 ansatte mister jobben. 

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld gikk det ut melding til foreldrene og de ansatte i Brattås barnehage i Færder kommune: Barnehagen er stengt fra i morgen. 

Trygve Bjarkø er eier, daglig leder og styreleder i barnehagen.

– Jeg har besluttet å stenge Brattås barnehage. Som styreleder og daglig leder har jeg en handlingsplikt etter loven til å stoppe de økonomiske tapene - for å unngå å drive selskapet for kreditorenes regning. Den handlingsplikten utøver jeg nå, sier Bjarkø til Tønsbergs Blad

Slitt økonomisk

Barnehagen har slitt økonomisk over tid, og gikk med 1,4 millioner kroner i minus i fjor. 

3. mai i år besluttet Vestfold tingrett at Brattås barnehages eiendom skal tvangsselges som følge av mislighold av lån fra Husbanken. Husbanken opplyste i mai at barnehagen skylder dem 54.546.415 kroner, fordelt på tre lån. Barnehagen har flere andre lån i tillegg.

Barnehagen har også registrert fire utleggsforretninger med Skatteetaten som kreditor fra 10. januar til 28. juni på til sammen drøyt 2,5 millioner kroner. Det betyr at også Skatteetaten kan tvangsselge eiendommen for å få dekket sine krav.

Barnehagen risikerer også å måtte betale tilbake 10,8 millioner kroner den har fått i tilskudd fra det offentlige, fordi Utdanningsdirektoratet etter et tilsyn konkluderte at pengene ikke var brukt i tråd med reglene. Barnehagen har klaget på vedtaket, og klagen er til behandling hos Kunnskapsdepartementet, ifølge Tønsbergs Blad. 

Bjarkø har tilbudt kommunen å kjøpe eiendommen, og saken skal behandles av kommunestyret i onsdag. Bjarkø tror administrasjonens forslag om å enten kjøpe eiendommen på tvangssalg eller til en betydelig lavere pris blir vedtatt.

– Jeg har gått så langt ned i pris som jeg kan. Jeg kan ikke selge eiendommen for en lavere sum enn det långiverne har sikret med pant i eiendommen, sier Bjarkø til avisen. 

Ifølge sakspapirene har kommunen mottatt et tilbud på 75 millioner kroner for kjøp av eiendom, bygg og inventar av Brattås barnehage AS. Inkludert salgsomkostninger og behov for oppgraderinger innebærer dette en samlet investeringskostnad på 82 millioner. 

Et annet alternativ for kommunen er å kjøpe barnehagen i forbindelse med et tvangssalg. 

Jobber med løsning

Bjarkø informerte de tillitsvalgte om beslutningen i et møte tirsdag kveld, og sendte ut informasjon til ansatte og foresatte.

– Det er en forferdelig tung dag. Jeg er veldig lei meg for at vi har kommet i denne situasjonen. Det er fryktelig for barna som mister barnehageplassen sin, for foreldrene og for de ansatte som ikke har noen jobb å gå til i morgen, sier Bjarkø.

De ansatte vil få et permisjonsvarsel onsdag, og de har ikke arbeidsplikt i og med at barnehagen er stengt.

Færder kommune inviterer de foresatte til barna i barnehagen til informasjonsmøte torsdag. «De berørte barna har rett til barnehageplass i Færder kommune, og kommunen jobber med en plan for ivaretagelse av barna», står det i invitasjonen på kommunens nettsider

Powered by Labrador CMS