Resultatene fra årets foreldreundersøkelse er klare.

Spesielt fornøyd med barnas trivsel og trygghet på personalet

Resultatene fra årets foreldreundersøkelse er klare, og foreldrene er fornøyde - bortsett fra med bemanningstettheten. 

Publisert Sist oppdatert

Norske foreldre er fornøyde med barnehagetilbudet: De mener barna trives, og har god relasjon til personalet. 

Foreldrene får god informasjon, blir gitt mulighet til å medvirke til sine barns hverdag, har god dialog med personalet og er fornøyde med ute- og innemiljø, oppsummerer Udir resultatene fra foreldreundersøkelsen. 

Det er i tråd med resultatene fra de ti årene undersøkelsen er blitt gjennomført.

Samtidig er en av fem misfornøyd med bemanningstettheten:  De siste to årene har flere foreldre uttrykt misnøye med antallet barnehagebarn per ansatt.

Også i år er det foreldrene i de private barnehagene som generelt er aller mest fornøyd med tilbudet.

Dette er hovedfunnene fra undersøkelsen: 

  • 93 prosent av foreldrene er svært eller ganske fornøyde med barnehagen.
  • Omtrent 1 av 5 foreldre er ikke fornøyd med bemanningstettheten (antall barn per ansatt i barnehagen).
  • Noen flere foreldre med barn i private barnehager er tilfredse med barnehagetilbudet enn de med barn i kommunale barnehager
  • Foreldre til de yngste barna er noe mer fornøyd med barnehagetilbudet enn de med eldre barn.
  • Nesten 3 av 4 foreldre er fornøyde med mattilbudet. Flere foreldre til barn i private enn i kommunale barnehager er fornøyde.
  • Flere foreldre i Norge enn i Sverige og Danmark er tilfredse med barnehagetilbudet.

Aller mest er foreldrene fornøyd med hvor godt barna trives i barnehagen: 

97 prosent av foreldrene har inntrykk av at deres barn trives i barnehagen. Samme andel av foreldrene opplever at barnet deres er trygge på personalet i barnehagen. 95 prosent opplever at de ansatte er engasjerte i barnet og tar hensyn til barnets behov.

Resultatene har holdt seg stabilt høye de siste fem årene. Det er heller ikke store forskjeller mellom private og kommunale barnehager og mellom foreldre til små og store barn.

Om undersøkelsen

Foreldreundersøkelsen i barnehagen ble gjennomført for tiende gang januar 2025. Tidligere har foreldreundersøkelsen blitt gjennomført i november og desember.

Det er barnehagene som velger om de ønsker å invitere foreldrene til å svare. I år ble 207 798 foreldre invitert til å delta, og 155 432 foreldre svarte på undersøkelsen. Dette tilsvarer en svarprosent på 75 prosent. 

3 540 av 5 698 barnehager har deltatt. Av disse er 1 721 kommunale og 1 819 private. 

Antall foreldre og barnehager som deltar kan påvirkes av at en del store kommuner velger å delta i undersøkelsen annethvert år.

En del familiebarnehager velger å ikke delta i foreldreundersøkelsen siden de ofte har under fem barn, og dermed opplever at en del resultater blir skjermet av personvernhensyn. 

På alle spørsmål svarer foreldrene på en fempunktsskala fra helt enig til helt uenig, og svært fornøyd til svært misfornøyd. Man kan også svare vet ikke. Undersøkelsen har ca. 30 spørsmål, fordelt på ni hovedområder. Det er et eget spørsmål om hvor tilfredse foreldre er med barnehagetilbudet totalt sett.

Kilde: Udir

Ikke fornøyd med bemanningen

21 prosent av de spurte foreldrene er misfornøyd med bemanningstettheten i barnehagene, mens åtte prosent er verken fornøyd eller misfornøyd. Foreldrene til de yngste barna er litt mer fornøyd enn til de eldste barna, og de små barnehagene har flest foreldre som er tilfreds med bemanningen. 

Flere foreldre til barn i private barnehager er fornøyde med antallet barn per voksne enn foreldre til barn i kommunale barnehager - 73 prosent av foreldre til barn i private barnehager, mot 64 prosent i kommunale barnehager. Det til tross for at den faktiske bemanningstettheten er høyere i kommunale barnehager: Der er det 5,6 barn per ansatt, mot 5,8 barn per ansatt i snitt i de private barnehagene. 

Bemanningstettheten har holdt seg stabilt på 5,7 barn per ansatt siden 2019, da da bemanningsnormen trådte i kraft. I alt 99 prosent av barnehagene oppfylte bemanningsnormen per 15. desember 2024: Bare 24 barnehager oppfylte ikke kravene. 

Regjeringens mål er at 60 prosent av de ansatte i barnehagen skal være barnehagelærere og 25 prosent barne- og ungdomsarbeidere innen 2030. 

Andelen barnehagelærere i grunnbemanningen gikk ned fra 42,4 prosent til 42,2 prosent fra 2023 til 2024, og andelen barnehager som oppfyller pedagognormen har gått ned fra 71 til 65 prosent i løpet av de siste fire årene. 

7,5 prosent av barnehagene oppfylte ikke pedagognormen, mens 27,5 prosent av barnehagene oppfylte pedagognormen med dispensasjon. Det vil si at de har nok pedagogiske ledere, men at én eller flere av disse ikke er barnehagelærere.

Andelen barne- og ungdomsarbeidere gikk ned fra 23,0 prosent i 2023 til 22,7 prosent i 2024. Samtidig har andelen uten relevant utdanning økt fra 26,2 til 28,1 prosent, ifølge den ferske statistikken fra Udir. 

Andelen barnehagelærere er omtrent lik i kommunale og private barnehager, mens andelen barne- og ungdomsarbeidere er vesentlig høyere i kommunale barnehager. I private barnehager er andelen ansatte uten relevant utdanning 31,8 prosent, tilsvarende andel i kommunale barnehager er 21,4 prosent.

Ulikt mattilbud

Et område som skiller seg ut ved å være ulikt mellom de kommunale og private barnehagene, er mattilbudet. Klart flere foreldre i private barnehager enn i kommunale er fornøyd med tilbudet. 

82 prosent av foreldrene i private og 61 prosent av foreldre i kommunale barnehager svarer at de er fornøyde. Samtidig er det variasjon i hvor mye foreldrene betaler i kostpenger, og naturlig nok også på hva barna får servert: I snitt betaler foreldre 363 kroner i kostpenger i kommunale barnehager og 422 kroner i private barnehager.

I sum er foreldrene mer fornøyd med mattilbudet nå enn sist de ble spurt, samtidig er 16 prosent verken fornøyd eller misfornøyd, og 11 prosent svarer at de ikke er fornøyde. 

Siden 2019 har kostpengene i snitt gått opp med 83 kroner; fra 310 til 393 kroner i måneden. 

Generelt fornøyde

Når det gjelder områdene som handler om informasjon og medvirkning er foreldrene generelt fornøyde. 

10 prosent av foreldrene oppgir at de er helt eller delvis uenig i at barnehagen er flinke til å informere om endringer i personalgruppen, 7 prosent er ikke enig i at de får god informasjon fra personalet om hvordan barnet har det i barnehagen og samme andel er ikke enig i at de får god informasjon om innholdet i barnehagedagen. Resultatene har vært helt stabile de siste fem årene.

På nasjonalt nivå er det noe høyere tilfredshet i private enn i kommunale barnehager på området «informasjon».

81 prosent av foreldrene svarer samtidig at barnehagen tar hensyn til deres synspunkter og nesten like mange svarer at barnehagene jobber for å sikre deres medvirkning (78 prosent). Andelen foreldre som har inntrykk av at deres barn får være med på å påvirke innholdet i barnehagedagen er noe lavere. 65 prosent av foreldrene er enige i dette, oppsummerer Udir. 

Foreldrene er også i stor grad fornøyde med hvordan personalet møter dem ved levering. 91 prosent oppgir at de er ganske eller svært fornøyde med levering. 87 prosent oppgir at de er fornøyde med hentesituasjonen i barnehagen.

Også når det kommer til tilvenningen er foreldrene fornøyde: 

Rundt halvparten av foreldrene svarer at deres barn enten har begynt i barnehage for første gang eller byttet avdeling i løpet av det siste året.

9 av 10 foreldre er ganske eller svært fornøyde med hvordan barnehagen ivaretar barna i tilvenningsperioden. Det høye nivået har holdt seg helt stabilt de fem foregående årene. Det er også små forskjeller mellom private og kommunale barnehager og mellom foreldre til små og store barn.

Powered by Labrador CMS