Jobber for barnas indre motivasjon: – De synger i mikrofon for fullstappet kirke
Årets julekonsert er nummer 18 i rekken for Espira Casa Musica på Levanger. I år blåser de litt ekstra i trompeten, og gir ut egenprodusert julesang.
Styrer Laila Olsen sitter i barnehagens lydstudio sammen med barnehagelærer Ingar Arne Aae. Siden den spede start i år 2000, har hun bygget opp og sett barnehagen vokse fra 14 til 104 barn.
– Tradisjonen med julekonserter har vi hatt nesten like lenge. Alltid i Levanger kirke, rundt Luciadagen 13. desember. Da får ungene høre orgel, oppleve rommet som konsertarena og kjenne på lyd og klang, forteller hun.
Gamle kjente møter opp
Da dørene åpnet 14.45 sist fredag, hadde køen utenfor kirken allerede blitt lang. Mest foreldre og familie, naturligvis. Men sannsynligvis også en del andre.
– Det er i prinsippet åpent for alle. Før har vi både hatt tidligere ansatte, folk fra rådhuset som ligger like ved, og tidligere barnehagebarn her, forteller duoen Olsen og Aae på telefon til barnehage.no.
– Hvor lang tid bruker dere på å forberede noe sånt?
– Vi begynte å øve i oktober med de eldste, skolespirene. I år har vi 20 av dem, som får mulighet til å synge i mikrofon for fullstappet kirke. Da må vi øve litt på tekst. Å stå sånn i rollen og synge i mikrofon, kan være vanskelig for voksne og det, sier Aae.
– Bygger robuste barn
Grunnlaget er i alle fall godt, for barna som har vokst opp hos Casa Musica.
– Vi har jo musikkstund gjennom hele året. Det er en del av barnehagen vår. Jeg er ihuga korpsmusiker selv, og tanken da vi startet opp var at vi skulle gi unger erfaringer og opplevelser som gjør dem glade i musikk. Som skaper indre motivasjon, forteller Olsen.
– Å kjenne glede og mestring ved å synge bygger robuste barn, tror vi. Når de gjør det fordi de vil og har lyst, klarer mange å stå foran 300 og synge solo. Og så er det rom for at de som ikke vil, kan ha andre oppgaver. Men den indre motivasjonen er herlig å se, når du har en 4-åring som så gjerne vil synge nordnorsk julesalme og øver på tekst og melodi, fortsetter hun.
Noe å se fram til
Tidligere har hele barnehagen pleid å være med, men nå er de blitt så mange og arrangementet så stort, at småbarn må vente til de fyller tre år og skifter avdeling, før de kan delta.
– Det er litt spesielt å dra på konsert med kun storbarn. Men det er ikke plass nok til at vi klarer å skape en god nok dag for så mange små. Alle kan ikke oppleve alt med en gang. På denne måten har de noe å se fram til, sier Olsen.
Nytt av året er det også at Casa Musica kunne stille med egenkomponert julesang, som nå er gitt ut og gjort tilgjengelig på relevante strømmetjenester, som Spotify, Apple Music og Youtube.
– «Jula e her», heter den. Vi er i studio nå. Laila skal spille trompet, røper Aae da barnehage.no snakker med duoen.
Kreativ prosess
Selv er han musiker – låtskriver, vokalist og artist – også utenom arbeidstid i barnehagen. I dette tilfellet har han fått mye hjelp. En musikalsk far i barnehagen, bidrar på flere instrumenter. Og barna har deltatt aktivt i den kreative prosessen.
– Vi spurte alle hva jul er for dem. Og så kom det masse ord om det barna forbinder med jul, og om familienes planer og tradisjoner, forklarer Aae.
– Hva er tema og budskap for sangen?
- Jula e her handler om å gjøre ting sammen. Finne et fint juletre vi kan sage, reise nordover med fly, spise god mat, passe på at nissen får god mat. Budskapet kan nok være at alle er like viktige, i tillegg til ønsket om ei god jul.
Stappfull kirke
Til sammen var det 65 barn som medvirket på årets julekonsert.
– Det ble en stor suksess. Det var stappfull kirke, og ungene leverte til 20 i stil! Det ble både latter og en god del tårer for de som satt i publikum, og kanskje da spesielt under siste nummer «Nordnorsk julesalme» sier Aae.
– Den nye julesangen ble veldig godt tatt imot, og vi har fått utrolig mange fine tilbakemeldinger på den allerede, forteller Olsen.
«Jula e her» er nettopp mikset ferdig og sluppet ut i den store verden. Så kan barna presentere seg som «rockestjerner», lete fram Youtube eller Spotify, og la familie, juleselskap, besteforeldre og/eller naboer få gleden av å høre.
(Klikk på en av lenkene over, så skal du komme rett til sangen).
Studio i jevnlig bruk
Den nylig gjennomførte konserten er forresten ikke den eneste for året. Sommerkonserten er også en etablert tradisjon hos Casa Musica.
– Og vi drar gjerne rundt og synger for gamle og unge når sjansen byr seg, sier Aae.
Nylig kunne man i lokalavisen Innherred (krever abonnement) lese og se bilder fra da ungene fra Trommegruppa spredde musikkglede på barneavdelingen på sykehuset.
Barnehagens lydstudio brukes jevnlig, minst én gang i uka for «Tromme», som er Aaes avdeling. Inne i det cirka 10 kvadratmeter store rommet er instrumenter som keyboard, piano og trommer, og målet er at barna skal få være med inn og oppleve og være kreative med lyd.
Vil senke terskelen
– Vi har også forsøkt å ta opp en samlingsstund, og så bruke den til felles refleksjon i personalgruppa. Småbarn har også brukt rommet, og vi har laget lydfortellinger. Mulighetene er mange, sier Aae.
– Har dere noen tips om hva som er lurt å gjøre og ikke, når man arbeider med barn og musikk?
– Det er nok personavhengig hvor lista kan legges. Det hjelper med interesse for å holde på. I vår ansattgruppe er vi veldig forskjellig. Ingar er veldig interessert og motivert, og kan mye. Andre er bare glade i musikk, og ønsker å skape øyeblikk av glede og mestring med barna. Vi er opptatt av å senke terskelen og ufarliggjøre også for personalet. Legge til rette for at alle kan gjennomføre musikkaktiviteter. Og så tror jeg vi kan si at det er musikkglede generelt på hele huset, sier Olsen.