Barna oppdager hulen til selveste Lurvelegg.

Med trollgubben Lurvelegg skaper de magi i hverdagen

Det startet med en sang om en trollgubbe og utviklet seg til et levende eventyr om en skatt og en rosa pirat. – Det viktigste for oss er å gi barna gode felles opplevelser, som de kan ta med seg videre i lek og bygge vennskap, sier pedagogisk leder i Engesvea FUS barnehage, Anette Strandum.

Publisert

Det er våren 2017, og Engesvea FUS barnehage i Lillehammer har fokus på eventyr og troll.

På fireårsavdelingen Edderkoppen er barna opptatt av trollgubben Lurvelegg, og på en tur finner de plutselig skogen der han bor. De finner hula han sover i, stubben han spiser frokost ved og bekken han fisker i.

Dette blir raskt et veldig populært turmål. Barna vil stadig tilbake til «Lurveleggskogen».

Startet med en sang

Barnehagebarnas fascinasjon for Lurvelegg startet med at de sang sangen om trollgubben, som er skrevet av visedikteren Vidar Sandbeck.

– Barna ble veldig interessert i ham. Vi voksne måtte bare legge fra oss alle andre tanker vi hadde hatt rundt eventyrtemaet og Lurvelegg ble det store fokuset i tre måneder. Barna kom med ideer og engasjerte de voksne. Jeg tror alle følte at de var med på å drive historien videre, forteller pedagogisk leder Anette Strandum.

– For oss voksne handlet det om å være der hvor barna var for å kunne høre hva de snakket om og hva som engasjerte dem, slik at vi kunne spille videre på dette, sier hun.

Fant skatt

Barna fisker i Lurveleggbekken.

En solskinnsdag avdelingen er nede ved bekken i nærheten av barnehagen oppdager et av barna noe skinnende i vannet – en rund, spraglete gråstein med et hint av skimmer.

Ved hjelp av godt samarbeid mellom barn og voksne fiskes skatten opp av vannet og bringes tilbake til barnehagen. Der får «Lurveleggskatten» sin faste plass på avdelingen.

Med en så vakker skatt i barnehagen kommer noen av barna raskt på tanken om at det kan komme en sjørøver til barnehagen som vil forsøke å stjele skatten. Etter fellesråd i samlingsstund finner barna en ny plass å legge skatten; høyt oppå et skap.

Men der ingen sjørøver kan se skatten, kan jo heller ingen barn se den; så skatten ligger der i noen dager og blir nesten glemt… helt til barna en dag får se en sjørøver med rosa hatt luske rundt utenfor barnehagevinduet. Før de vet ordet av det har sjørøveren løpt inn i samlingsstunden og stjålet skatten.

Som tur er mister sjørøveren et kart idet han løper fra barnehagen, og barna sørger for å ta det før sjørøveren oppdager hva som har skjedd.

– Barna ga sjørøveren navnet «Den rosa pirat» og han ble det nye store samtaleemnet på avdelingen, forteller Anette Strandum.

Dro på skattejakt

Med et skattekart i hendene er en skattejakt ikke til å unngå og planleggingen starter med en gang. Noen dager senere legger hele avdelingen i vei for å finne igjen skatten.

På turen møter de et troll de må slåss mot og en krokodille som viser vei. Til slutt havner de i bunnen av hoppbakken som ligger et stykke ovenfor barnehagen. Derfra kan de skimte et kryss i toppen av bakken.

Det er klart for Lurveleggskattvalget 2017.

Barna tar seg opp til toppen. Og der under krysset, ligger den forsvunne skatten!

Avholdt valg

Med skatten trygt tilbake i barnehagen er stemningen god, men etter en stund begynner noen av barna å bli litt bekymret for at Lurvelegg savner skatten sin.

Skattkartet den rosa pirat mistet da han stjal Lurveleggskatten fra barnehagen.

Diskusjonen om skatten skal leveres tilbake eller ikke går blant barna, og det blir bestemt at det skal avholdes valg, Lurveleggskattvalget 2017, for å avgjøre skattens skjebne.

Stemmene telles opp i samlingsstunden senere på dagen. Med 15 mot 8 stemmer blir det bestemt at skatten skal leveres tilbake til Lurvelegg.

– På forhånd snakket vi med barna om hva demokrati og valg er, og at man ikke trenger å fortelle andre hva man stemmer på. Vi planla valget flere dager i forveien. Barna laget stemmesedler og vi brukte tid på å finne en egnet valgurne. Barna ble veldig engasjerte i valget, forteller Strandum.

Fikk med seg resten av barnehagen

Med så mye lek og fortelling om Lurvelegg og den rosa pirat, begynte også de andre barna i barnehagen etter hvert å fatte interesse for disse fenomenene, opplyser den pedagogiske lederen.

Barna på avdeling Edderkoppen fikk derfor holde sin egen fellessamling der de fortalte om Lurveleggskogen, Lurveleggskatten og den rosa pirat.

– Hele barnehagen ble innlemmet i det levende eventyret til barna på Edderkoppen, forteller Strandum.

På grunn av denne kollektive interessen ble også den rosa pirat og Lurvelegg en del av barnehagens store sommeravslutning; vandrespillet. Der fikk foreldrene være med på tur gjennom skogen hvor de møtte Lurvelegg, tusser og troll. Mot slutten av spillet fikk de et glimt av den rosa pirat som løp mot hoppbakken, og de fikk være med på å finne Lurveleggskatten i hopptårnet.

Vil skape gode minner

I FUS-barnehagene er det fokus på å skape «hverdagsmagi» i det daglige. Hvert år deler kjeden ut «Hverdagsmagi-prisen» til en FUS-barnehage som har utmerket seg på området.

I år var det Engesvea FUS som vant for sitt opplegg rundt Lurvelegg. Prisen ble delt ut tirsdag 13. mars.

– Det var veldig stas å vinne, sier Strandum.

– Det viktigste for oss er å gi barna gode felles opplevelser, som de kan ta med seg videre i lek og bygge vennskap. Da er små hverdagsmagistunder gull verdt. Noen ganger kan det bli store ting av noe som i utgangspunktet er veldig smått. Barna er i barnehagen hver dag og vi ønsker å skape gode minner, avslutter den pedagogiske lederen.

Powered by Labrador CMS