Lag grønnsakspålegg!
Har du lyst til å prøve ut noen nye og sunne pålegg som barna kan være med på å lage selv? Her er oppskrift på to grønnsakspålegg.
På brødskiva er grønnsakene vanligvis i beste fall bare pynt. Men prøv å la grønnsakene spille hovedrollen!
Her har vi to grønnsakspålegg som er gode i seg selv, eller som kan erstatte smøret under gulosten eller kjøttpålegget.
Ertepålegg
Grønne erter på brødskiva? Prøv – det er kjempegodt! Det er også veldig godt som dipp. Vi smaker til med urter, gjerne estragon, dill eller mynte.
Ferske erter mister fort smak, så hvis dere ikke har egne erter i hagen er det beste å bruke frosne. Dette pålegget holder seg omtrent en uke i kjøleskapet i en boks med tett lokk.
Ingredienser til ett glass pålegg
4 dl ferske eller frosne erter
1⁄2 l vann
2 ss friske urter
1 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
Litt salt
Fremgangsmåte
- Kok opp vannet.
- Kok ertene i vann i 3 til 5 minutter.
- Hell av kokevannet, men ta vare på litt av det.
- Tilsett urter og olje, og kjør ertepålegget til en jevn masse med en stavmikser eller blender. Hvis barna skal være med går det også bra å bare knuse ertene med en gaffel. Spe med litt av kokevannet hvis pålegget blir for tykt. Smak til med sitronsaft og salt.
- LES OGSÅ: Barnehagen kan fremme gode matvaner
- LES OGSÅ: Slik inspirerer du barn til å lage mat
Helt rått gulrotpålegg
Dette er et middelhavsinspirert gulrotpålegg med koriander og spisskummen. Godt å dyppe knekkebrødet i, perfekt til påskefrokosten!
Ingredienser til ca. 3 dl
3 gulrøtter, grovhakket
1/4 løk, grovhakket
Saften av én sitron
½ ts spisskummen
3 ss olivenolje
1 ss frisk koriander, hakket
Salt
Fremgangsmåte
Ha alt unntatt koriander i en kjøkkenmaskin eller blender og kjør til du får en ganske glatt blanding. Du kan også bruke stavmikseren. Bland inn urtene til slutt.
Tips og medvirkning fra barna
- Gulrøtter er ganske lette å skrelle for barn.
- De kan også plukke koriander fra en urtepotte.
Geitmyra Matkultursenter deler med jevne mellomrom barnevennlige oppskrifter med barnehage.no sine lesere, som barna også kan være med på å lage. Spørsmål om oppskriftene rettes til matkultursenteret.