Grønnsakspåleggene er gode i seg selv, eller kan erstatte smøret under gulosten eller kjøttpålegget.

Lag grønnsakspålegg!

Har du lyst til å prøve ut noen nye og sunne pålegg som barna kan være med på å lage selv? Her er oppskrift på to grønnsakspålegg.

Publisert Sist oppdatert

På brødskiva er grønnsakene vanligvis i beste fall bare pynt. Men prøv å la grønnsakene spille hovedrollen!

Her har vi to grønnsakspålegg som er gode i seg selv, eller som kan erstatte smøret under gulosten eller kjøttpålegget.

Ertepålegg

Grønne erter på brødskiva? Prøv – det er kjempegodt! Det er også veldig godt som dipp. Vi smaker til med urter, gjerne estragon, dill eller mynte.

Ferske erter mister fort smak, så hvis dere ikke har egne erter i hagen er det beste å bruke frosne. Dette pålegget holder seg omtrent en uke i kjøleskapet i en boks med tett lokk.

Ingredienser til ett glass pålegg

4 dl ferske eller frosne erter

1⁄2 l vann

2 ss friske urter

1 ss sitronsaft

1 ss olivenolje

Litt salt

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vannet.
  2. Kok ertene i vann i 3 til 5 minutter.
  3. Hell av kokevannet, men ta vare på litt av det.
  4. Tilsett urter og olje, og kjør ertepålegget til en jevn masse med en stavmikser eller blender. Hvis barna skal være med går det også bra å bare knuse ertene med en gaffel. Spe med litt av kokevannet hvis pålegget blir for tykt. Smak til med sitronsaft og salt.

Helt rått gulrotpålegg

Dette er et middelhavsinspirert gulrotpålegg med koriander og spisskummen. Godt å dyppe knekkebrødet i, perfekt til påskefrokosten!

Ingredienser til ca. 3 dl

3 gulrøtter, grovhakket

1/4 løk, grovhakket

Saften av én sitron

½ ts spisskummen

3 ss olivenolje

1 ss frisk koriander, hakket

Salt

Fremgangsmåte

Ha alt unntatt koriander i en kjøkkenmaskin eller blender og kjør til du får en ganske glatt blanding. Du kan også bruke stavmikseren. Bland inn urtene til slutt.

Tips og medvirkning fra barna

- Gulrøtter er ganske lette å skrelle for barn.

- De kan også plukke koriander fra en urtepotte.

Geitmyra Matkultursenter deler med jevne mellomrom barnevennlige oppskrifter med barnehage.no sine lesere, som barna også kan være med på å lage. Spørsmål om oppskriftene rettes til matkultursenteret.

Powered by Labrador CMS