Ifølge lovverket er ikke lov å ta med barna ut i båt i regi av barnehagen, som har vært tradisjon blant annet i Strusshamn barnehage på Askøy (bildet). Men inntil nytt lovverk er på plass, gir Sjøfartsdirektoratet et begrenset unntak fra regelverket.
Privat
Ble nedlesset av høringssvar - utsetter nye båtregler for barnehager
Inntil nytt regelverk trer i kraft kan barnehager, skoler og leirskoler fortsette sine aktiviteter knyttet til sjøvett og opplæring som før, er meldingen fra Sjøfartsdirektoratet.
– Vi kan jo ikke bare kapitulere, vi må slåss!
Det sa Lise Lauvik, styrer i Langøy friluftsbarnehage, om reglene for båtbruk i barnehage. Barnehage.no har blant annet tidligere skrevet om Strusshamn barnehage på Askøy og Sævarhagen FUS barnehage ved Stord som begge valgte å slutte å bruke båt etter at de ble oppmerksomme på de strenge reglene.
For i skipssikkerhetsloven faller barnehagene inn under begrepet «næring». Det betyr at for å få lov til å ta med barna ut i båt, må man blant annet ha fritidsbåtskippersertifikat eller fiskebåtskippersertifikat klasse C. I tillegg må båtfører blant annet gjennom et 120 timers sikkerhetskurs.
Stort engasjement
Noe mange har ment er meningsløst: Også styremedlem Hans Lauvik i Langøy friluftsbarnehage engasjerte seg sterkt, og stilte blant annet til radiodebatt i NRK Hordaland. Der møtte han kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet Dag Inge Aarhus. Temaet engasjerte også flere politikere: Øystein Langholm Hansen og Tellef Inge Mørland fra Ap og Høyre-politiker Tom-Christer Nilsen stilte alle skriftlig spørsmål til næringsministeren om forskriften.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ba deretter Sjøfartsdirektoratet se på regelverket. I den forbindelse uttalte han at han håper det lar seg gjøre å få til et regelverk som ivaretar sikkerheten til barna i kombinasjon med at barnehager og skoler får fortsette å bruke båt.
FAKTA: Dette sier reglene
For barnehager som i barnehagedriften benytter egen båt, gjelder forskrift om drift av fartøy som fører 12 eller færre passasjerer. Denne forskriften gjelder for rederier som opererer i norsk territorialfarvann, og på elver og innsjøer. I denne sammenheng anses barnehagen for å være «rederi» etter forskriften.
Krav om kurs og sertifikat:
Den som fører båten må ha sertifikat tilpasset fartøyets størrelse. For båter under 15 meter er det krav om fritidsbåtskippersertifikat eller fiskeskippersertifikat klasse C.
I tillegg til båtførersertifikat må vedkommende:
- Gjennomføre og bestå et kurs på 120 timer med sikkerhetsopplæring.
- Legge frem helseerklæring for båtføreren
- Ha gjennomført grunnleggende sikkerhetsopplæring i passasjer- og krisehåndtering og sikkerhet på passasjerskip.
Forskriften gjelder i alle tilfeller hvor båten er i bruk. Det innebærer at det ikke kan gjøres fravik fra kravet om fritidsbåtskippersertifikat, selv om båten kun benyttes i et avgrenset område, nært land, med få barn, med mange voksne og lignende tilfeller. Leier barnehagen inn en båt med båtfører er det viktig å påse at vedkommende har godkjent sertifikat i henhold til forskriften.
Før jul i fjor ble det nye lovforslaget sendt på høring, med noen - for barnehagene - viktige endringsforslag:
- Forskriften avgrenses oppad til fartøy med 24 meter største lengde
- Betydelige forenklinger for fartøy med maks 25 hk/19 kW
- Rutefartbegrensningen fjernes
- Innføring av meldeplikt for rederier med fartøy som følger forskriften
Fikk svar på tiltale
Næringsministeren ba også Sjøfartsdirektoratet om å prioritere arbeidet - samtidig som han oppfordret de som har synspunkter om å sende høringsinnspill til direktoratet.
Han har fått svar på tiltale:
I dag kom meldingen fra Sjøfartsdirektoratet om at endringen i lovverket, som var ventet i vår, blir utsatt. Årsaken er mange høringssvar.
På grunn av mange høringssvar vil det ta tid å fastsette nytt regelverk for fartøy som fører 12 eller færre passasjerer. Sjøfartsdirektoratet gir derfor et begrenset unntak fra regelverket for de som driver med sjøvettopplæring i regi av barnehager, skoler eller lag og foreninger, står det i pressemeldingen fra direktoratet.
Det betyr at inntil nytt regelverk trer i kraft kan barnehager, skoler og leirskoler fortsette sine aktiviteter knyttet til sjøvett og opplæring som før, uten at det er nødvendig å søke om dispensasjon.
De som bruker båt må da følge reglene som gjelder for fritidsfartøy.
Anbefaler sikkerhetstiltak
I tillegg anbefaler Sjøfartsdirektoratet at aktørene også oppfyller følgende, står det videre:
- Fartøyet opererer i maksimum 10 knop
- Fører av fartøyet har båtførerprøven
- Det er god mobildekning i området og mobiltelefonen oppbevares i vanntett futteral
- Alle om bord er iført egnet flyteutstyr under hele seilasen
- Fartøyet har om bord en innretning som gjør det mulig å plukke opp en person fra vannet
Sjøfartsdirektoratet opplyser ikke når de venter å ha det nye forslaget klart, men at det ikke vil skje i inneværende båtsesong.