UDF-leder Geir Røsvoll.

Trenden er ikke snudd: – Gjør meg bekymret

Opptakstallene ved landets barnehagelærerutdanninger, er de laveste på ti år. Utdanningsforbundets Geir Røsvoll er klar på hvilke grep han ønsker seg.

Publisert Sist oppdatert

2823 søkere har fått tilbud om plass ved de 12 universitetene og høgskolene som utdanner barnehagelærere rundt om i Norge. Det er fem færre enn i fjor.

– Landet trenger flere, ikke færre, i dette viktige yrket. Derfor gjør de lave søkertallene meg bekymret, sier leder i Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll, i en pressemelding.

Han etterlyser grep fra regjeringen for å bedre bemanningen i barnehagene.

Bemanningsnormen

Oversikten fra Samordna opptak som kom i dag, viser at den bratte nedgangen i søkertall fra de to foregående årene, har avtatt. Utdanningsforbundet poengterer likevel at trenden ikke har snudd.

Siden 2019 har antallet søkere med barnehagelærerutdanning som førstevalg sunket med rundt 45 prosent, fra 4610 til 2523.

– Rekrutteringen til utdanningen er avhengig både av hvilke ressurser man legger i selve studiet, og hvordan yrket framstår for søkerne. Regjeringen må sikre god kvalitet i utdanningen og også gjøre det som er nødvendig for at yrket skal bli mer attraktivt, sier Røsvoll.

– Derfor er det viktig å justere bemanningsnormen og normen for antall barnehagelærere. Det vil være en satsing som vil bidra til å gjøre yrket attraktivt og at flere igjen vil søke seg til utdanningen, sier Røsvoll.

Opptakstall og planlagte studieplasser på barnehagelærerutdanning de siste 10 årene.
Kilde: Samordna opptak.

Fortsatt fall for skole

For lektor- og grunnskolelærerutdanningene, fortsetter kurvene nedover også i år.

– Skal vi snu trenden er det viktigste å skape gode utdanninger og bedre arbeidshverdager for lærere. Her gjør regjeringen alt for lite, sier leder av Lærerstudentene Kaspara Halkjelsvik.

I sin pressemelding understreker studentorganisasjonen at nedgangen skjer på tross av at regjeringen har gitt dispensasjon fra karakterkravet ved en rekke lærerutdanninger.

Noe Lærerstudentene – tidligere kjent under navnet Pedagogstudentene - ser som et kortsiktig løsningsforsøk på et langsiktig problem.

– Regjeringen har lempet på viktige krav som sørger for mer attraktive studier og mindre frafall i løpet av utdanningene, samtidig så er det alt for få som vil bli lærere, sier Halkjelsvik.

Ser effekter allerede

Barnehagelærer er den største utdanningstypen innenfor lærerutdanningene. I år var det planlagt 161 færre studieplasser ved barnehagelærerutdanningene enn i 2023. Dette bidrar til at det i snitt gis 1,1 tilbud per studieplass i år ved disse.

Røsvoll er imidlertid svært urolig fordi det fra hele landet meldes om kommuner med skrikende behov for barnehagelærere. Mangel på folk gjør at flere ser seg nødt til å redusere tilbudet til barn og foreldre. Noen har redusert åpningstid og andre velger å slå sammen avdelinger for å få ansatt-kabalen til å gå opp, skriver forbundet.

UDF-lederen mener nøkkelen til å få flere søkere til barnehagelærerutdanningen er bedre arbeidsforhold, mulighet til faglig arbeid og flere ansatte på jobb i barnehagen.

– Det er ikke tvil om at belastningene, både de fysiske og de emosjonelle, er store i barnehagene. Mange fortviler fordi det er barn du ikke får fulgt godt nok opp. Dette får også mulige søkere med seg, sier han.

Roser de som satser

Samtidig ønsker han å rose kommuner som nå ser at det må tas grep i barnehagene for å sikre rekruttering og et godt til de yngste innbyggerne. Eksempelet som trekkes fram i denne forbindelse er Tønsberg, der et prosjekt med økt grunnbemanning videreføres.

– Selv med kutt i budsjettet, velger kommunepolitikerne å videreføre økt bemanning. Det er fornuftig, mener Røsvoll.

Flere av utdanningsinstitusjonene har torsdag sendt ut pressemeldinger der det poengteres at det fortsatt er mulig å søke på ledige plasser innenfor lærerutdanningene.

– Vi har en alvorlig lærerkrise, både i barnehage og skole. Om opptakstallene fortsetter å synke, er det svært alvorlig for hele utdanningsforbundet, sier Røsvoll i en mer generell kommentar til tallene.

Utvikling i antall søkere med tilbud til lærerutdanningene, fordelt på utdanningstyper, de siste ti årene.
Kilde: Samordna opptak
Powered by Labrador CMS