–Situasjonen i barnehagene nærmer seg krise. Et høyt sesongrelatert fravær blir toppet av det koronarelaterte fraværet som har skutt i været de siste ukene.
Det sier Jens Schei Hansen, kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira-kjeden, som har omkring hundre barnehager her til lands.
– Ekstremt høyt fravær
Vikarierende styrer i Espira Rå barnehage i Bergen, Ingrid Christina Matre, kjenner seg igjen i beskrivelsen.
– Situasjonen er ganske trykket. Vi har ekstremt høyt sykefravær. Ikke alt er relatert til korona, men det kommer på toppen av det vanlige og gjør at dette blir så utfordrende. Strikken strekkes i alle ender, sier Matre.
Hun forteller at barnehagen nettopp har vært gjennom en krevende uke der mange, både barn og ansatte, har fått påvist koronasmitte.
Det har medført både stenging av enkeltavdelinger enkelte dager og kutt i åpningstidene for barnehagen som har 60 ansatte og 255 barn.
– På mange måter er det en fordel å være en stor barnehage, for det gir oss flere å spille på. Men nå går ikke personalkabalen opp, selv om vi jobber med den hver dag, helger inkludert. Vi har rett og slett ikke nok voksne til å ta imot barna, konstaterer Matre.
– De er superhelter
Fra onsdag av har man derfor i Rå barnehage besluttet å redusere åpningstiden ytterligere, til 8-16 for hele barnehagen. (Ordinær åpningstid er 06.45 – 17.00.)
Annonse
– Har dere noen gang før opplevd tilsvarende utfordringer?
– Nei. Selv ikke da åpnet igjen på rødt nivå i april 2020 kan sammenlignes. Nå har personalet gått med høye skuldre i halvannet år, og så topper det seg med sesonginfluensa og annet, sier Matre.
– Det står ikke på at de ansatte ikke vil. De barnehageansatte strekker seg langt i hverdagen, og er virkelig superhelter, understreker hun.
Hun nevner ansatte som tar initiativ til å hjelpe med planlegging hjemmefra som eksempel på viljen til å bidra. Men syke ansatte, eller ansatte i karantene, kan ikke være fysisk til stede på jobb.
– Vi erfarer også at ansatte som har vært ute med korona, ikke kan komme tilbake når isolasjonstiden er over, fordi de fortsatt ikke er friske, legger Matre til.
Diskusjoner med foreldre
Nå ber kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Schei Hansen om at denne yrkesgruppen i større grad hensyntas med tanke på risiko for koronasmitte.
– Barnehageansatte får ikke beskyttet seg på jobb, og bør prioriteres høyt for tredje vaksinedose, mener han.
Schei Hansen ber også myndighetene revidere smitteveilederen for barnehager og presisere at barn med luftveissymptomer ikke skal sendes i barnehagen. Per nå åpner veilederen for at barn med restsymptomer etter luftveisinfeksjon (noe snørr, tett nese og lett hoste) kan komme i barnehagen.
– Barnehageansatte bør ikke stå i disse diskusjonene med foreldrene om hvorvidt symptomene skyldes ufarlig forkjølelse eller annet. Barn kan smitte ansatte med korona, og for å beskytte ansatte bør alle barn med slike symptomer holdes hjemme til man får kontroll på smitten i samfunnet.
– Er det en utfordring at testing av barn er basert på frivillighet?
– Ja. Holdningen om at barn ikke blir så syke av korona har nok medført at mange barn ikke testes og dermed smitter ansatte i barnehagen, sier han.
– Har ikke samme valg
Hva tenker så Matre om smitterisikoen for barnehageansatte?
– I barnehagen er man utsatt for smitte. Vi har ikke det samme valget som mange andre yrkesgrupper har. Vi er tett på barna, og det skal vi være, sier Matre, men legger til at de gjør hva de kan for å minimere risiko.
– Opplever dere at foreldre sender syke barn i barnehagen eller lar være å holde dem hjemme når andre familiemedlemmer er smittet?
– Vi opplever i de aller fleste tilfellene at foreldre gjør det de kan og det de skal. Likevel skulle vi ønsket oss mer tydelige retningslinjer. Da hadde det vært lettere for barnehagen. Nå henviser vi til kommunens koronatelefon, men også de skal jo tolke reglene.
Matre sier hun skjønner at dagens situasjon, og den kortere åpningstiden, kan være ekstremt krevende også for foreldrene. Men at hun opplever en veldig støtte fra dem.
Glad for forskriftsendring
- Og så har vi støtte i Espira. De har hatt et kriseteam gjennom hele pandemien, og nå er det operativt igjen, så alle styrerne har anledning til å stille spørsmål og få svar raskt. De har også gitt Espiras barnehager god informasjon om forskriften som gir oss mulighet til å redusere åpningstid ved behov, for at også vi ansatte skal bli ivaretatt, fortsetter Matre.