Barnehagelærer Eirik Wold Falla sine kronikker om livet i barnehagen, slår godt an.
Politikerhumor på topp 10
Barnehagelærer Eirik Wold Falla tar i bruk humor for å vise hva som egentlig skjer i barnehagen, og barnehage.no sine lesere elsker det! Sjekk februars mest leste saker her.
«08.04 – Monica Mæland viser tydelig misnøye over at det ikke var noen yoghurt i matpakken, hun prøver å stjele Jan Tore Sanner sin Safariyoghurt. Jeg forklarer Mæland at man ikke kan TA andre sin yoghurt. Hun roer seg.»
Barnehagelærer Eirik Wold Falla treffer så det suser i denne kronikken der han beskriver en helt vanlig dag i barnehagen hvor barna er byttet ut med statsråder. Kronikken hans er mest lest i februar:
– Glemmer vi å gi barna ansvar når vi tilrettelegger alt for dem, spør Erle Sellevåg og legger seg på en pen andreplass på mest lest-listen.
– Barn skal ikke bestemme hva som er greit og ikke greit å gjøre i en familie. Noen ganger må vi ta treåringen under armen og bære han/hun skrikende gjennom parkeringsplassen og regelrett trykke dem ned i setet sitt. For mamma har bestemt. Punktum, sier Sellevåg og fikk både ris og ros for sin direkte tale.
– Kan man ikke ta på seg sekken en gang i uka og «bare» gå på tur? Må man ha mål, delmål og «tiltak» på alle turer? spør barnehagelærer Eirik Wold Falla, og dukker dermed opp andre gang på samme liste.
Et trekk som kun barnehagelærer Stian Pedersen har gjort før ham. Barnehage.no sine lesere elsker meninger og Falla treffer spikeren på hodet når han beskriver seks små barn som kastet seg ned i gresset bare ved TANKEN på å gå opp hele den bakken.
Barnehageguru Kari Pape er bekymret for at voksne leker for lite.
– Dere er de eneste med tre års utdanning i lek. Dere er lekens mestere. Og har du valgt å jobbe med barn, må du finne frem det lekende i deg, sa førskolelærer Kari Pape til applaus fra 220 deltakende barnehageansatte på Kanvas Toddler-konferanse i fjor.
Pape er forfatter og en ettertraktet foredragsholder som alltid framhever barndommens og lekens egenverdi.
Er du «flink» med barn og bare ute etter en enkel utdanning?
– Da er du på feil sted, sier barnehagelærerstudent Sondre A. Fjeldseth.
Kronikken hans om hvorfor du IKKE burde bli barnehagelærer ligger på plass nummer fem.
Mange av dem som velger denne utdanningen aner ikke hva de går til, og møter raskt veggen når de ser hva den egentlig innebærer. At den er mer enn det man «ser», skriver studenten.
– Blir du ikke sliten? spurte en mamma den 19 år gamle assistenten med ansvar for 16 barn. Da begynte assistenten å gråte.
Forfatter, pedagog og litteraturviter Inger-Lise Køltzow er en gjenganger på mest lest-listen og denne kronikken om bemanningsnorm er på ingen måte ny. Dog er den alltid like aktuell.
– Kunnskapsministeren forventer økt kvalitet, uten at han sikrer voksentetthet, skriver Køltzow og plasserer ansvaret der hun mener det hører hjemme.
Barnehagelærer Stian Pedersens kronikker om barn blir svært godt mottatt. Denne gangen har han tatt voksenkappen på og minner de ansatte på at de må ta vare på seg selv først, før de kan ta vare på barna.
– Vær der for barna, men pass på å ta vare på deg selv også, oppfordrer, Pedersen.
Stian Pedersen følger seg selv hakk i hæl med kronikken som satte barnehage.no på hodet da den sto på trykk første gang. I denne kronikken setter han ord på en toårings tanker og følelser.
– Jeg vet at jeg etterpå må sitte rolig ved frokostbordet. Men om jeg tuller og ler er vel ikke så farlig? Jeg hører at du sier at jeg må spise opp brødskiva. Men hvorfor? spør toåringen.
Læreboka «Småbarnspedagogikkens komplekse komposisjoner» er en etterlengtet utgivelse i barnehagesektoren. Dosent i pedagogikk ved Høgskolen i Østfold Ninni Sandvik lanserte boka i februar og håper den vil utfordre de rådende forestillingene om de yngste.