Illustrasjonsfoto: Getty Images

Danmark: Flere barn per voksen gir flere diagnoser

– Om barn med forstyrrende atferd blir sett på som et diagnosebarn eller ei, er avhengig av antallet voksne i institusjonen og deres kvalifikasjoner, sier Bjørg Kjær.

Publisert

Utdanningsnytt skriver at Kjær, som er forsker i pedagogisk antropologi ved Danmarks institutt for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet, nylig kom med rapporten  "Velfærdsstatens forældre: Pædagoger som forældreguider".

Der peker hun og hennes medforfattere på at antallet danske barn som får diagnoser har økt med 43 prosent på seks år.

– I løpet av de ti siste årene har det vært økonomiske nedskjæringer som vi nå ser store konsekvenser av i Danmark, som kutt i antallet voksne per barn i barnehager og vuggestuer, sier Bjørg Kjær.

Hun viser til at forskning i utviklingspsykologi viser at jo mindre voksenkontakt barna har, jo mer urolig og forstyrrende atferd utvikler de.

– Vi risikerer å overdiagnostisere når vi vender blikket vekk fra miljøets betydning. Det er absurd at vi tilbyr barn med atferdsvansker diagnoser i stedet for å utfordre omgivelsene, som bidrar til å gi barna problemer. Barn skal ikke gjøres til gisler i kampen om en bedre pedagognorm, sier Kjær ifølge Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS