Video: Marius Lauvik

Delfinflokken slo seg til rett utenfor barnehagen - da dro de på safari

– Aldri opplevd noe sånn før, sier Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage. 

Publisert Sist oppdatert

Gårds- og friluftsbarnehagen holder til på Langøy utenfor Bergen, og er kjent for å ta med barna på eventyr litt utenom det vanlige. Som når de drar på coasteering, tar med barna på hønseslakt, eller når de fant en redningsflåte i havet

Men noe som dette, har ikke eier og driver Lise Lauvik opplevd tidligere. 

– Det kokte i fjorden, av sikkert hundre delfiner. Det var veldig fascinerende. De kommer til oss når vi er ute i båten og følger etter oss. De er veldig lekne, sier hun. 

Flokken holdet seg i området noen dager. Tid nok til å ta med barna ut i båt for å studere delfinene på nærmere hold. 

– Barna var veldig entusiastiske. De minste som var med, var bare to år. Det var skikkelig gøy. Vi kjørte med to båter, og hadde delfinene mellom oss. 

Etter besøket har de ansatte googlet og lett etter mer informasjon om delfiner, og snakket masse med barna om dem. 

– Jeg har aldri sett så mange av dem her tidligere. Men så gikk det noen dager, så dro de videre. Nå er det bare to stykker igjen, og vi lurer litt på hva som har skjedd siden de ble værende. 

Både Bergens Tidende og Bergensavisen har omtalt flokken som har holdt til i området. Sistnevnte har også snakket med Martin Biuw ved Havforskningsinstituttet, som forteller at det ikke er uvanlig at delfiner kommer i flokk på 50 til 100 dyr, og at de rir på bølger og hopper opp av vannet.

Det er imidlertid ikke så vanlig at disse flokkene kommer tett på land.

Langøy friluftsbarnehage har eget sjøhus og tre båter, en gjennomsiktig kano og kajakker som vi bruker når været tillater det. 

Alle ansatte som går til sjøen med barna har oppdatert livredningskurs og alle barna må ha egen redningsvest hengende i barnehagen til enhver tid, forteller Lauvik. 

Noen uker før delfinene kom, var det spekkhoggere i fjorden like ved barnehagen. 

– Men da tok vi ikke med oss barna ut. De er skumle, sier hun. 

Powered by Labrador CMS