Ville heller bygge Noahs Ark enn sjørøverskute
- Jeg vil klatre opp her, sier Sara (4) og strekker seg opp etter treverket i baugen med sterke armer - mens en elefant, en løve, noen sebraer og sjiraffer, et lam og en skilpadde venter på å slippe om bord i arken.
Noen barn oppholder seg i selve båten. Andre rutsjer ned sklia i full fart, mens noen har lyst til å klatre opp for å ta seg en «ridetur» på noen av dyrene.
Enkelte dager er det stor aktivitet rundt et «fiskegarn» som henger ut fra arken. Andre ganger steller barna mest med dyremodellene som er fundamentert fast i underlaget.
- For meg var det viktig at det skulle være mer enn en båt. Det skulle være mange muligheter for lek der. Det skulle være flere rom, det skulle være muligheter for klatring, rutsjing, ulike rolleleker og variert fysisk aktivitet, sier styrer Hilde Sundnes i Bedehusbarnehagen i Blomsterdalen i Bergen.
- Gjenspeiler noe av det vi representerer
Bedehusbarnehagen hadde i mange år, som en rekke andre barnehager, en helt alminnelig lekebåt på uteområdet. Både røff lek og ditto klima satte etter hvert et tydelig preg på båten. Da den for seks-sju år siden var blitt nedslitt og moden for utskiftning, var det at styrer Hilde Sundnes begynte å se seg om etter ny båt.
- Det som var tilgjengelig på markedet var stort sett sjørøverskuter. Da tenkte jeg at vi som en kristen barnehage heller burde ha en båt som gjenspeiler noe av det vi representerer, sier Hilde Sundnes.
Tegnet de første skissene selv
Noahs ark kom opp som en mulighet. Men ettersom ingen på markedet tilbød Noahs ark, måtte barnehagestyreren gjøre en ekstrainnsats. Hun kom i kontakt med firmaet Menighet service AS. De ble enige om at hun skulle levere en skisse, og så skulle de gjennomføre et testprosjekt for å se hva de kunne få til, både med tanke på selve arken og dyrene som hørte med.
- Jeg tegnet de første skissene, og så fikk jeg hjelp med detaljene og med å få klare noen ordentlige arbeidstegninger, sier Hilde Sundnes.
I september 2016 var Noahs ark på plass. På området rundt var det satt opp dyremodeller, og på hele området var det lagt mykt gummiunderlag for å hindre fallskader.
Slo an blant barna
Både arken og dyrene slo umiddelbart an blant barna.
Den har sklie og et stort «fiskegarn». Det er trapper innvendig og en bratt landgang utvendig. Og masse muligheter for å boltre seg.
Dyrene er fundamentert ned i bakken og er et yndet sted for klatring og «rideturer».
Ett år etter åpningen, måtte imidlertid dyrene byttes ut. Leveransen fra Asia holdt ikke den kvaliteten Bedehusbarnehagen var blitt lovet. Dyrene gikk mer eller mindre i oppløsning i det tøffe vestlandsklimaet. Nye dyr ble levert uten ekstra kostnader – og de ser ut til å tåle en syndflod eller to.
Dermed ser det ut til at Leah (3 ½), Benjamin (2) og de andre barna kan glede seg over både ark og dyr i lang, lang tid framover.
- Hvor mye har dette kostet?
- Hele prosjektet kostet oss 350.000 kroner.
- Vel anvendte penger?
- Ja, det synes jeg absolutt, sier styreren.
Prøveprosjekt - som nå er tatt videre
Prosjektleder Thor Johnsen i Menighet service AS i Arendal synes det er artig at Bedehusbarnehagen kom til dem med idéen.
- Vi jobber blant annet med å tilpasse temaer til ulike barnehager. For eksempel holder vi på med to prosjekter på Sørlandet, blant annet en musikkbarnehage der vi designer hele lekeområdet med masse musikkinstrumenter, sier Johnsen.
Når vi formidler historien, forteller vi om arken som en stor redningsflåte som ble bygget for å berge dyr og mennesker
Noahs Ark ble for Menighet service et prøveprosjekt. Og for ikke lenge siden bygget de sin andre ark – denne i Hofmoen barnehage i Aurskog-Høland.
- Der har vi redesignet arken og gjort den større. Og så har de ønsket å få nordiske dyr i stedet for de eksotiske dyrene som de har i Bergen, sier Thor Johnsen.
Har fått kritikk
Noahs ark er ifølge Det gamle testamentet i Bibelen den farkosten som Gud befaler Noah å bygge sammen med sin familie og fylle med dyr for å overleve syndfloden.
Arken omtales i Første Mosebok kapittel 6-8.
- Det er vel de færreste som leser denne historien bokstavelig i våre dager?
- Nei, bokstavelig leser vi den heller ikke. Når vi formidler historien, forteller vi om arken som en stor redningsflåte som ble bygget for å berge dyr og mennesker, sier Hilde Sundnes.
Ikke alle er like begeistret. Hun har fått tilbakemelding fra flere som synes det er galt å bruke en dramatisk gammeltestamentlig historie som et utgangspunkt for lek og pedagogikk i barnehagen.
- De samme synes sikkert at det er helt greit med sjørøverskuter. Hvis du leser om hva de ekte sjørøverne foretok seg, var det ikke bare idyll, det heller, sier Hilde Sundnes.