– I vår barnehage har vi et lekebudsjett på 20.000 kroner i året, og 10.000 kroner til innkjøp av bøker. Tenker man at man kan leie noe av dette, vil man spare ganske mye penger - og i tillegg spare tid, sier Eli Steinum, daglig leder i Tertnesbakken barnehage.
Gettyimages/Privat
– Det er ingen tvil om at det er en overproduksjon av både leker og annet pedagogisk materiale
Eli Steinum har jobbet som daglig leder i Tertnesparken barnehage i Bergen i syv år. En dag hun sto på det overfylte lageret i barnehagen, fikk hun en idé.
Nå er ideen i ferd med å materialisere seg i Lekesentralen AS, et pedagogisk ressurssenter som tar mål av seg å både hjelpe barnehagene mot å bli mer bærekraftige - og lette arbeidsdagen for pedagogene.
– Da jeg sto inne på det overfylte kottet, slo det meg: Det er alltid så rotete og vanskelig å finne fram, rett og slett fordi vi har så mye. Vi har så mye pedagogisk materiale og lekemateriell som bare blir liggende, sier Steinum, og kommer med et eksempel:
– Som en Bukkene Bruse språkkoffert som ligger bortgjemt kanskje ti av årets måneder. Hva om noen andre kunne brukt den i den tiden vi selv ikke hadde den framme?
Ideell tankegang
Tanken slo rot. Steinum har 20 års fartstid i barnehage, fra hun fikk sin spede start som assistent, utdannet seg til barnehagelærer, og jobbet som pedagog på både små- og storebarnsavdelinger. Siden 2013 har hun vært daglig leder i Tertnesparken barnehage, en liten, privat barnehage eid av Tertnes kvinne- og familielag. Barnehagen har 29 plasser, og ligger i lokalene til Tertnes idrettslag - med idrettsplass, naturskjønne omgivelser og ”Ole Brum sin hundremeterskog” rett ved barnehagen.
– Vi er en ideell barnehage, og det er mye av den tankegangen vi tar med oss inn i Lekesentralen.
Når Steinum sier vi, inkluderer hun sin ektemann Knut Helge Steinum. Han er med i oppstarten av selskapet. Også han har en jobb der bærekraft ofte dukker opp som et tema, som kokk på Fontenehuset; et frivillig arbeidsfellesskap for mennesker som har eller har hatt psykiske helseproblemer.
– Vi starter dette selskapet sammen. Vi deler en tanke om at alle kan bidra med noe i forhold til å nå bærekraftsmålene. Det er ingen tvil om at det er en overproduksjon av både leker og annet pedagogisk materiale - barnehagene har gjerne mye av det samme. Vi ønsker å skape en kultur for deling, og bidra til å legge til rette for det, sier Steinum.
Håper å starte til høsten
Målet er oppstart fra høsten av. Tanken er at Lekesentralen skal ha pedagogisk materiale tilgjengelig, i pakkeløsninger, og kan bistå med å både hente og bringe pakkene når barnehagene leier dem - til en lav pris.
– Det er her poenget med å legge til rette for at pedagogene skal kunne utnytte tida bedre kommer inn. Vi skal ha et bredt utvalg pedagogisk materiell, som både språkkofferter i ulike varianter, noe ressursmateriell for personalmøter, leker og gjenbruksmateriell. Dermed kan vi sette sammen pakker bestående for eksempel av en koffert med språkmateriell, kostymer og leker som passer til temaet. Alle vet jo at pedagogene har for lite plantid. På denne måten kan man få en ferdig pakke, som man leier en periode, før Lekesentralen kommer og henter den når de er ferdig, skisserer Steinum.
At det brukes mye penger på pedagogisk materiell kan vel de fleste barnehager skrive under på:
– I vår barnehage har vi et lekebudsjett på 20.000 kroner i året, og 10.000 kroner til innkjøp av bøker. Tenker man at man kan leie noe av dette, vil man spare ganske mye penger - og i tillegg spare tid.
Fritid og egne midler
Enn så lenge er prosjektet begrenset til Bergen kommune. Paret bak selskapet har vært i kontakt med kommunen for å søke midler til oppstarten.
– De har vært veldig positive til idéen, uten at vi har fått støtte enda. Når jeg har snakket om dette ute i nettverket mitt og med andre barnehager, er det veldig mange som ser nytteverdien i en slik ordning, sier Steinum, og fortsetter:
– Det hadde jo også vært veldig morsomt om vi hadde fått med andre kommuner på dette.
Hun regner med å fortsette å bruke fritid og egne midler på prosjektet inn i oppstarten. Noe av materialet er også egenprodusert.
– Vi har laget to sett med egenproduserte byggeklosser. Tanken er at dette skal være mest mulig basert på gjenbruk, så vi tar også gjerne imot lekemateriell hvis det er noen som har liggende ting de ikke bruker.
Nå er jobben med å opprette egen hjemmeside i gang, og Lekesentralen blir også å finne på Facebook.
– Det er så viktig at flere begynner å tenke gjenbruk. Alle vet at vi må gjøre noe for miljøet - og at det haster.