I barnehagen ble Mahmona Khan (høyre) nært knyttet til barnepleieren Rita Sharmila Lein, som var hennes primærkontakt. De to har et nært vennskap den dag i dag. Silje Wiken Sandgrind
«Jeg vet ikke hvordan ting hadde vært i dag hvis jeg ikke hadde gått her i barnehagen og truffet Rita»
Mahmona Khan møtte barnepleier Rita Sharmila Lein da hun gikk i Åkeberg barnehage på midten av 70-tallet. Det ble starten på et nært vennskap. Mandag var Khan tilbake i barnehagen for å lansere sin første barnebok, med Lein ved sin side.
Samfunnsdebattant, journalist og forfatter Mahmona Khan har tidligere skrevet sakprosa om pakistanernes historie i Norge og flere skjønnlitterære ungdomsbøker. Nå er hun aktuell med sin første barnebok.
Mandag var Khan i Åkeberg barnehage i Oslo for å lese høyt for barnehagebarna, fra boken Epletreet.
Nært vennskap
Det var ingen tilfeldighet at det var nettopp i Åkeberg barnehage Khan valgte å lansere sin første barnebok. Khan gikk selv i barnehagen fra hun var tre måneder gammel. Da hun ble født i 1973 var permisjonstiden for kvinner bare tre måneder.
I barnehagen ble Khan nært knyttet til barnepleieren Rita Sharmila Lein, som var hennes primærkontakt. De to har et nært vennskap den dag i dag, og Lein var derfor en selvskreven gjest under boklanseringen.
– Jeg vet ikke hvordan ting hadde vært i dag hvis jeg ikke hadde gått her i barnehagen og truffet Rita, sier Mahmona Khan som var svært glad for at hennes gode venn kunne være til stede under lanseringen.
– Åkeberg barnehage er et veldig spesielt sted for meg på grunn av Rita, fortsetter Khan.
– En del av familien
Epletreet forteller historien om et frøs utvikling til å bli et blomstrende frukttre. Det handler om å vokse, om å se de andre rundt seg, om å føle seg alene og svak, om unge, sterke trær og gamle, slitne trær. Å finne sin plass i skogen, blant alle de andre. Hvem beundrer man, og hvem er det egentlig mest å lære av?
For Khan har nettopp Rita Sharmila Lein vært et forbilde å se opp til.
Annonse
– Hun lærte meg hvordan en skal møte andre med respekt og tillit, samt se de rundt seg, forteller Khan.
– Rita har ikke bare hatt stor betydning for meg, men også for moren min. Mamma var helt ny i Norge og kunne ikke språket. Det var mange ting som var vanskelige. Da ble Rita viktig. Hun er en del av familien og er med på alle viktige ting vi gjør i familien, sier Khan mens hun ser bort på Lein som smiler tilbake.
Boken Epletreet er særlig beregnet på barn i alderen tre til seks år, men Mahmona Khan tror alle vil kunne kjenne seg igjen i bokens handling.
– I utgangspunktet ville jeg fortelle en historie om det å være ydmyk. Når man vokser og gjør suksess er det lett å miste bakkekontakt. Ideen kom fra et ordtak jeg opprinnelig fikk fra svigermoren min. Hun sa til meg; «husk at trær som bøyer sine grener bærer frukt mye lenger enn de som ikke gjør det». Dette ordtaket var selve frøet til historien, forteller Khan.
– Underveis har historien utviklet seg til å handle om mye mer enn ydmykhet. Den handler om identitet, om det å ikke bli sett og å føle seg veldig liten. Den handler om tilhørighet – det epletreet ønsker mest av alt er å være en del av fellesskapet. Boken handler også om hvem vi ser opp til og hvem vi kan lære av, fortsetter hun.
– Utfordrende, men spennende
Epletreet som er utgitt på Ena forlag, fortelles gjennom både tekst og stemningsfulle illustrasjoner ført i pennen av den prisvinnende illustratøren Akin Duzakins, som har illustrert mer enn 40 bildebøker.
Duzakins syntes det var spennende og utfordrende å lage illustrasjonene til boken.
– Det var litt uvant at hovedkarakteren var så statisk som her – et epletre, men det er både spennende og morsomt med slike utfordringer, sier han.
For Mahmona Khan var det en ny erfaring å skrive for de aller minste. Hun forteller at prosessen har gitt mersmak.
– Jeg syntes det var gøy å skrive barnebok og har lyst til å lage flere, avslutter hun.