Karakterene i boka ble til mens Ann Kristin Gundersen (venstre) og Hilde Helene Eikelia var på jobb.

Har jobbet sammen i barnehagen i 20 år – nå har de laget bok

– Vi er to kreative og lekne kolleger, sier Hilde Helene Eikelia som sammen med Ann Kristin Gundersen er aktuell med barneboka «Den lille døra – Historien om Musemamma og Musungen».

Publisert

Begge arbeider til daglig i Tybakken barnehage på Tromøy i Arendal kommune. Eikelia som pedagogisk leder og Gundersen som assistent.

Karakterene i boka ble til mens de var på jobb.

– Vi er to kreative og lekne kolleger som i mange år har hatt julespill for barna i barnehagen vår. Plutselig en dag dukket «musemamma» og «musungen» opp, til stor begeistring, forteller Eikelia som har 30 års fartstid som pedagog.

– Vi har jobbet sammen i mange år og har kunnet utvikle karakterene og finne på nye ting underveis. Tilbakemeldingene fra både barn og kolleger har vært at de gjerne vil være med på samlingene våre fordi de synes musemamma og musungen er så morsomme, sier hun.

Liten, men klok

Etter noen år fikk Eikelia en idé om å samle fortellingene om musemamma og musungen mellom to permer. Resultatet ble en historie om livet til musene i og rundt musehullet, opplyser hun.

– Boka handler om det å få lov til å være seg selv, om mot og redsel og om uventet vennskap, sier den ferske forfatteren.

– Jeg tror den kan være litt spennende, litt skummel og litt morsom. Jeg håper at barna vil kjenne seg igjen i dilemmaene musungen står overfor. Musemamma er klok, men kan være redd likevel, og selv om musungen er liten kan den hjelpe musemamma. Jeg håper dette er noe barna vil identifisere seg med; at man kan være liten, men samtidig klok, sier Eikelia.

Boka som gis ut på Gaveca Forlag, er illustrert med fargerike fotografier.

– Bildene er tatt ute i naturen og i et selvlaget musehull. Musene har vi også laget selv av ull som er filtet, forteller forfatteren.

Ann Kristin Gundersen har stått for rekvisittene på bildene, mens Eikelia har stått for foto.

Inspirasjon til rollelek

De to kollegene i Tybakken barnehage ønsker å gi barna ideer til egen rollelek. Derfor liker de å dramatisere eventyr, bøker og egne historier.

– Når vi har samlinger der vi dramatiserer ulike fortellinger, ser vi at barna veldig fort begynner å leke innholdet i fortellingene, og at de har det veldig gøy, sier Eikelia.

– Jeg liker å la barna leve litt i spenningen mellom virkelighet og fantasi. Når jeg kler meg ut som musemamma spør barna om det er meg. Nei, sier jeg. Men de skjønner fort hva som er virkelighet og hva som er fantasi. Det har vært veldig gøy å spille deler av boka vår for barna i barnehagen. Jeg håper at barnehageansatte andre steder kan bli inspirert til å gjøre bøker levende gjennom dramatisering, sier hun.

Spent

Eikelia beskriver seg selv som en person som elsker å lage historier.

– Hadde jeg skrevet ned alt jeg kom på hadde det nok blitt mange bøker, sier hun muntert, og røper at det allerede er planer om en oppfølger om musemamma og museungen.

Akkurat nå er den ferske forfatteren mest spent på hvordan den første boka blir mottatt.

– Plutselig blir historiene som har ligget lagret i hodet mitt og de karakterene jeg og Ann Kristin har utviklet over mange år, tilgjengelig for folk utenfor barnehagen. Det er veldig spennende, sier hun.

Powered by Labrador CMS