Styrer Lena Ødemark og styreleder Stine Buer i Prestebakke naturbarnehage var de eneste som motsatte seg stansing i den videre rettsprosessen i pensjonssaken. De fikk ikke medhold.
Foto: Mariell Tverrå Løkås
Stanser pensjonssaken - venter på endelig dom i gigantsak
– Sterkt uheldig dersom det vil komme motstridende avgjørelser i underinstansene – herunder lagmannsretten – om parallelle rettsspørsmål.
Det er hovedgrunnen til at Borgarting lagmannsrett nå velger å stanse saken mellom Espira-barnehagene Veldetun og Solkroken, samt Prestebakke naturbarnehage, der staten i april valgte å anke avgjørelsen fra Oslo tingrett.
– Det vil også samlet sett utløse – gjennom unødige ankeomganger – ytterligere belastninger ved sakskostnader, argumenterer retten.
Avventer «gyldighetssøksmålet»
Staten begjærte samtidig stans i saken i påvente av endelig avgjørelse i søksmålet Norlandia, Espira og FUS har anlagt mot staten og 105 ulike kommuner; av lagmannsretten betegnet som «gyldighetssøksmålet». Oslo tingrett avsa dom i saken i forrige uke, og ga staten medhold. De tre barnehagekjedene varslet samtidig at de anker avgjørelsen.
Etter at dom ble avsagt i favør av PBL-barnehagene i pensjonssaken, og staten anket, har de to Espira-barnehagene byttet advokat. I den første rettsrunden ble de representert av PBL-advokat Lars Martin Hoff MIkkelsen. Nå har Saida Begum, som også jobber med gyldighetssøksmålet, tatt over oppgaven. Med det har Espira også valgt å støtte staten i ønsket om å stanse saken.
Prestebakke naturbarnehage ble derfor alene igjen om å motsette seg stans i pensjonssaken. «Behovet for rask behandling taler klart imot stansing. Vår sak bør ikke stanses i påvente av et så stort og tidkrevende søksmål som Gyldighetssøksmålet. Uansett er det ikke hensiktsmessig å stanse den saken – den foreliggende – som ligger lengst fremme i behandlingen av disse spørsmålene. Dom i Gyldighetssøksmålet foreligger ennå ikke. En langvarig stansing i vår sak vil kunne true eksistensen til en stor del av landets barnehager. Det vil også være mer kostnadseffektivt å behandle vår sak først, idet vår sak har et enklere og mer oversiktlig faktum», heter det blant annet i argumentasjonen.
– Alvorlig
Dermed kan det i verste fall gå flere år før spørsmålet om likeverdig rett til å få dekket faktiske pensjonskostnader, får en endelig avklaring, kommenterer PBL-direktør Jørn-Tommy Schjelderup, og mener avgjørelsen er alvorlig.
Disse to sakene handler begge om forståelsen av økonomisk likeverdig behandling, men mens saken PBL har jobbet med, er spesifikt knyttet til retten til dekning av pensjonskostnader, handler «Gyldighetssøksmålet» om private barnehagers rett til å bli likebehandlet krone for krone med kommunale barnehager, opplyser pbl.no.
Schjelderup fester nå sin lit til at ansvarlige politikere i regjeringen og på Stortinget i stedet kan finne en rask politisk løsning på saken.
– Kommunale barnehager har i snitt dobbelt så høye pensjonskostnader som det private barnehager får tilskudd for å dekke. Men pensjonskostnader varierer – fra barnehage til barnehager og fra år til år. Hele intensjonen med søknadsordningen er at private barnehager som av naturlige årsaker har høyere pensjonskostnader enn de får dekket gjennom driftstilskuddet, skal få dette dekket etter søknad. Det må politikerne nå sørge for at skjer – før det er for sent, sier han til pbl.no.