Barnehagebarna og brannbjørnen Bjørnis har fått sin egen brannstasjon
– Vårt råd til barnehagene er å bruke Bjørnis aktivt når det er brannøvelser. Det kan være en skremmende opplevelse for barna, og bamsen skaper trygghet.
Det sier Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening, som sammen med blant andre ordfører Marianne Borgen, brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo og administrerende direktør Rolf Søtorp i Brannvernforeningen kunne åpne Barnas Brannstasjon i dag.
Den er bygget som en del av Brannmuseet på Grønland i Oslo.
Her vil barnehager i Oslo kunne booke seg inn til en økt med brannvernopplæring med Brannbamsen Bjørnis. Brannmuseet blir drevet på frivillig basis med støtte fra Oslo kommune og Brann- og redningsetaten i Oslo. Kjernen i det frivillige museumslaget er pensjonerte ansatte i brannkorpset.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
– Alle vi har vært utsatt for branner der barn har vært involvert. Derfor starta vi gamlegutta en form for opplæring rettet mot barnehagene. De har hatt tilbud om å komme hit hver onsdag. Siden vi startet har et sted mellom 2.500 og 3.000 barn vært innom her, sier leder av brannmuseet Kai Hagberg.
Vil ha flere stasjoner for barn
Nå tar Norsk brannvernforening stafettpinnen videre, og inkluderer brannbjørnen Bjørnis i opplæringen. Barnehagene har fremdeles stående invitasjon til å besøke museet, og har nå fått sin helt egen avdeling.
– Håpet på sikt er å kunne etablere slike barnas brannstasjoner flere steder i landet. Det er en under planlegging i Bergen, og jeg vet at Trondheim ønsker seg et tilsvarende tilbud til barna. Bjørnis kommer jo derfra, sier Håvard Kleppe.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Leder for brannvernforeningen, Rolf Søtorp, sier at behovet for forebyggende arbeid ikke blir mindre med årene.
– Vi har jobbet med forebygging siden 20-tallet, og kommer til å fortsette med det. Barna er en særdeles viktig målgruppe, derfor satser vi spesielt på dem, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Søtorp forteller også at satsingen mot de yngste er unik.
– I utgangspunktet handlet Bjørnis om å forebygge traumer. Men ungene er framtida. Vårt store mål er å fjerne brann som en livstruende hendelse. Derfor er denne jobben så viktig.
Åpnet brannstasjonen
Selve åpningen var det Oslo-ordfører Marianne Borgen som sto for, sammen med barn fra Radarveien barnehage. Da hun spurte barna hva som var den viktigste jobben til brannkonstablene, fikk hun klart svar:
– Slukke brann og berge katter ned fra trærne!
– Men dere barn kan også gjøre noe viktig. Som for eksempel å sjekke at brannvarsleren virker, og om det er utstyr for å slukke brann hjemme. På den måten kan dere hjelpe til med å unngå at det begynner å brenne, sa hun til barna, og la til:
– Men det er ikke sikkert vi kan hindre katter i å klatre i trærne, så selv om det ikke blir flere branner har vi nok bruk for brannvesenet.
Rockestjerna Bjørnis
Ordføreren klarte dog ikke å holde på oppmerksomheten til barna da selve stjerna dukket opp. Bjørnis har nettopp vært delaktig i innspilling av sin egen musikkvideo, og gjorde entré med sitt eget crew med dansere.
– Han er jo en rockestjerne, sier Håvard Kleppe og ler.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Det er bare om lag fem år siden teddybjørnen ble tatt i bruk av Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT), men ble raskt populært og vokste til andre deler av landet.
Prosjektet drives nå nasjonalt av Norsk brannvernforening i samarbeid med TBRT og nær 100 andre brannvesen. Bjørnis finnes som fullstørrelses maskot på 28 steder over hele landet, mens mange brannvesen i tillegg har småbamser på brannbilene som brukes når barn er involvert i branner og andre ulykker.
Stor satsing
Samtidig som Barnas Brannstasjon åpner, markeres også tidenes satsing på brannvernopplæring for barn i barnehagen - med brannbamsen Bjørnis som frontfigur. Målet er å bidra til færre branner og mindre brannskader.
– Mange barn og voksne har allerede blitt kjent med Bjørnis gjennom sangene og musikkvideoene hans, åpen dag på brannstasjonene og andre arrangementer. Med det nye pedagogiske opplegget tar Bjørnis en mer aktiv rolle i barnehagenes brannvernopplæring, for eksempel i forbindelse med brannvernuker og brannøvelser. Opplegget er laget slik at barnehagene kan gjennomføre det med egne krefter, men mange steder vil brannvesenet kunne være med å forsterke det, sier pappaen til Bjørnis, prosjektleder Rikard Heimen i Bjørnisteamet.
Dermed erstatter Bjørnis det gamle nasjonale opplegget med Eldar & Vanja. Barnehagene får i disse dager tilbud om både gratismateriell og tilleggsmateriell man kan kjøpe.
– Til nå har vi sendt ut tusen gratispakker, og solgt rundt tusen pakker med tilleggsmateriale. Det inneholder blant annet en sekk og bamsen Bjørnis. Tanken er at han skal dra hjem til barna. De er uvurderlige brannvernambassadører, og gjennom dem treffer vi også foreldre og besteforeldre med budskapene våre. Her har vi gevinster på både lang og kort sikt, sier Kleppe, som ikke er i tvil om at de har kommet fram til den riktige måten å kommunisere det viktige budskapet til barna.
– Noe som også har skapt interesse utenfor landegrensene. I morgen skal vi til Danmark for å fortelle om prosjektet. Så kanskje flytter Bjørnis utenlands også.