På tide med brannøvelse i barnehagen?
Denne uka markeres Brannvernuka i hele landet.
Brannvesenet rykker årlig ut til nærmere 3000 bygningsbranner.
«All erfaring viser at det nytter å øve. Mange liv og store verdier har blitt reddet fra brann fordi de involverte hadde trent på hvordan de skulle opptre,» heter det på Brannvernuka sine nettsider.
Fokus på brannøvelser
Brannvernuka er en landsomfattende informasjonskampanje i uke 38, som arrangeres av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og If Skadeforsikring, sammen med brannvesen og el-tilsyn over hele landet.
Hvis det skulle begynne å brenne, gjelder det å gjøre de riktige tingene raskt og i riktig rekkefølge. Derfor er brannøvelser hovedtema for Brannvernuka.
Tre faser
Barnehager er, i likhet med alle bedrifter av en viss art og størrelse, pålagt gjennom regelverket å gjennomføre regelmessige brannøvelser.
En typisk brannøvelse består gjerne av tre faser: Forberedelser, gjennomføring og evaluering.
«Hvor mye tid man må bruke på hver fase kommer an på om man har etablerte og gode rutiner fra tidligere øvelser. Hvis man ikke har slike rutiner, kan det være greit å starte med en enkel evakueringsøvelse,» rådes det på nettsidene til brannbamsen Bjørnis.
Les mer om hvordan du kan gjennomføre en brannøvelse i barnehagen på brannbamsen.no.
I løpet av august starter mange nye barn i barnehagen, og noen synes kanskje at det er litt tidlig å ha øvelse for disse allerede i september. Dette kan løses ved å avholde en egen brannøvelse kun for de ansatte eller bare for de eldste barna først, og deretter arrangere en ny felles brannøvelse for alle når de nye barna har funnet seg godt til rette i barnehagen, foreslås det på brannbamsen Bjørnis' nettsider.