Bak fra venstre: Kjersti Sørensen, Ann-Tove Fagerheim Simonsen, Katrine Jørgensen, Mariel Fredriksen, Maria Aasnes, Christina Pedersen, Linda Berntsen, Vanja Leiknes, Siv Langaune. Foran fra venstre: Mattias Aspeland, Stian Eliseussen, Liss-Maylen Andersen.

Lukket barnehagen og fløy alle til Oslo

Trollstua barnehage på Senja stilte med samtlige ansatte under BVO-dagene i år.

Publisert Sist oppdatert

Blant mer enn 400 fysisk frammøtte, var daglig leder Stian Eliseussen og hans flokk å finne på andre rad, under den to dager lange konferansen med faglig påfyll om sårbare barn mandag og tirsdag denne uka.

For ti av tolv ansatte, var dette første deltakelse på BVO-dagene.

– I første omgang var det et ønske fra verneombud og barnas verneombud som fikk oss til å reise alle. De hadde positive opplevelser og erfaringer fra konferansen i fjor, og ønsket at hele barnehagen kunne ta del i det, forklarer Eliseussen

I tillegg passer innholdet med det som er barnehagens satsingsområde: Å skape sterke og robuste barn.

Barnas verneombud og BVO-dagene

Barnas verneombud er et nasjonalt tverrfaglig kunnskapsløft i barnehagene om tema som:

  • Vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep mot barn
  • Barnehagemiljø, mobbing og krenkelser
  • Barn med behov for spesiell tilrettelegging

BVO-dagene er en årlig, todagers konferanse fra Barnas verneombud som nå arrangeres av PBL (Private Barnehagers Landsforbund) og Kommunesektorens organisasjon KS.

– Vi ønsker å øke kompetansen til alle som jobber hos oss, både på hvordan snakke med unger, og på å avdekke eventuelle utfordrende problemstillinger, sier han.

 Vanskelig å gjenfortelle

Rollen som barnas verneombud i Trollstua barnehage, er det fagarbeider Maria Åsnes som har. Halvveis i konferansen har sterke personlige historier gjort inntrykk på henne, samtidig som foredrag fra fagpersoner kjennes nyttig.

– Det er mange ting man kjenner seg igjen i og som man kan relatere til egen situasjon. Både kunnskap man har, og tema vi ser at vi trenger å lære mer om, samtykker Eliseussen.

– Kunnskap som styrker oss, og gjør oss mer sikker når vi ser eller tenker på ting omkring et barn, sier Åsnes.

– Jo mer man kan, dess tryggere blir man?

– Ja. Og så er det et poeng at vi er så mange. Det er litt vanskelig å gjenfortelle etter en sånn dag hvor man egentlig sitter igjen med mange inntrykk. Det er veldig godt at vi kan være så mange.

Fagarbeider og Barnas verneombud Maria Åsnes og daglig leder Stian Eliseussen i Trollstua barnehage.
Maria Åsnes og Stian Eliseussen.

Aksept og lykkeønskninger

- Hvordan får dere det til?

- Barnehagen er stengt i to hele dager, som planleggingsdager. Med lykkeønskninger fra foreldrene om «god tur og kos dere i Oslo», forteller Eliseussen.

Positive foreldre kommer godt med. Det gjør også styrets velsignelse, når man skal fly Bardufoss-Gardermoen med 12 pers.

– Det er en kostbar affære å reise med alle. Men dette er en investering i både ansatte og kompetanse, sier den daglige lederen.

– Et par hundre følger konferansen digitalt. Kunne det vært et alternativ for dere?

– Det er en mulighet. Men da får du ikke den sosiale dimensjonen med samtalene i pausene og møtene med kollegene. Denne gangen tillot budsjettet at vi dro. I tillegg valgte alle å reise ned fredag og ta helga i Oslo, hvor vi også hadde julebord sammen. Jeg tror slike felles opplevelser bidrar positivt til arbeidsmiljøet. Som igjen reflekterer på hvordan barna har det i barnehagen vår.

– Ikke tid til å nøle

Guro Hovind er daglig leder i Åkerholmen barnehage, fra Halden. Også de har lagt planleggingsdager til BVO-dagene, og er til stede med 13 av 13 ansatte.

BVO-dagene 2024.
Guro Hovind.

- Vi har så gode erfaringer fra tidligere år, og vet at det er behov for kunnskap hos alle som jobber med sårbare barn. Så er det noe med å høre historiene selv, ikke bare få dem gjenfortalt. Jeg synes også foredragsholderne her er gode, og synes alle ansatte fortjener å få høre dem, forklarer hun.

På spørsmål om noe har gjort særlig inntrykk, blir svaret dette:

- Når man får historiene til de som har opplevd ting selv, så gjør det at vi ikke kan la være å spørre oss «hvordan har det barnet det?» når vi får magefølelse. Det kan være vanskelig. For hvor bekymret er vi egentlig, og hva skal vi si? Jeg tror fortsatt at det forekommer i barnehagene at man ikke handler. Men når man får disse historiene, så blir man nødt. Det er ikke tid til å nøle.

Åkerholmen barnehage fra Halden stilte med alle 13 under BVO-dagene.
Powered by Labrador CMS