Utviklingsleder Kari Vold Jensen i PBL om BVO-dagene og Barnas verneombud.
Utviklingsleder Kari Vold Jensen i PBL om BVO-dagene og Barnas verneombud.

Lover ny konferanse til neste år

Statssekretær Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap) trakk fram BVO-dagene som en av de viktigste konferansene for de som vil bli en som ser. Utviklingsleder Kari Vold Jensen i PBL har allerede datoen klar for neste år.

Publisert

– Gode barnehager er viktig for alle barn. Men for noen barn er gode barnehager så uendelig mye viktigere. At de får møte kompetente voksne som ser de, og som forstår hva det er de kanskje ser, og tør å spørre. Tør å si fra. Tør å sjekk, og følge opp. Det kan gjøre hele forskjellen for de barna, sa Synnøve Mjeldheim Skaar da hun innledet BVO-dagene mandag

Og fortsatte: 

– Og jeg blir veldig glad for å komme hit og snakke med dere, og jeg blir helt rørt av å tenke på hvor mange barn dere kan bety en stor forskjell i livet til. Det er mange konferanser som er viktige, men en konferanse som dette det gir dere kunnskap som kanskje kan bety den store forskjellen i livet til ett eller mange barn.

Kommet for å bli

Etter to tettpakkede konferansedager med fokus på vold og seksuelle overgrep mot barn, mobbing i barnehagen og barn med behov for spesiell tilrettelegging, er Kari Vold Jensen særdeles fornøyd. 

Hun forteller at i overkant av 700 deltagere fulgte programmet, enten fra salen i Oslo kongressenter eller digitalt. Rundt 50 flere enn i fjor, da BVO-dagene ble arrangert for første gang. 

– Det er så gøy å se at så mange ønsker å bruke to hele dager på dette temaet. At BVO-dagene er kommet for å bli er det ingen tvil om. Tilbakemeldingene vi får er at dette skal vi sette av tid til neste år også, så dette blir en stor og viktig arena i årene som kommer.

Årets konferanse både startet og avsluttet med kulturelle innslag: Kingsford Siayor viste et utdrag fra sin Heddapris-vinnende forestilling Superkid, og fortalte om sin oppvekst - også i samtale med sin gode hjelper i barnevernet Tove Andersson. Mens siste post på programmet var Anita Skorgans sterkt personlige, musikalske historie om møtet med et system som ikke fungerte da hun fikk tvillinger med cerebral parese. 

I tillegg bød programmet på en rekke fagpersoner som belyste de ulike temaene fra ulike perspektiver.

– Det er viktig å ha en samlingsplass en gang i året hvor tematikken sårbare barn tas opp. Man jobber med temaet i barnehagen hele tiden, men det å samles og få ny kunnskap i tillegg til at barnehagene bruker de ressursene som finnes på nett tror jeg er den eneste måten å få nok trening - og nok mengdetrening - til å gjøre en god jobb for disse barna. For det krever trening. Det er ikke et «stunt» som gjør at nå kan man jobbe med sårbare barn, det må gjøres på nytt og på nytt, for å få nok erfaring til å behandle disse barna på den måten de trenger, har krav på og fortjener. Så at det er en viktig arena er jeg ikke i tvil om, sier Jensen, og fortsetter: 

– Når man ser tilhørere som sitter med tårer i øynene når de får historiene tett på, da skjønner man også hvor viktig det er. Nei, det er så gøy at det er så mange som bidrar og er her.

Navn på blokka

Neste år arrangeres BVO-dagene 11. og 12. november. 

– Vi har allerede navn på blokka til neste år. Jeg skal ikke røpe noen av de nå, men når man treffer gode fagfolk får vi gjerne tips om andre som vi bør ha med. Vi får også tilbakemeldinger fra barnehageansatte om at «de vet om noen som kan noe om ...», så vi har allerede tre-fire navn som vi skal vurdere. Så vi er godt i gang. 

Jensen er godt fornøyd med å se igjen kjente ansikter fra fjorårets konferanse. 

– Det er helt tydelig at det er veldig mange som kommer tilbake. Det vi også ser er at det er stadig flere fra kommuneadministrasjonen til stede i år. Det er kjempegøy, for ofte når vi arrangerer i regi av PBL er det gjerne stor deltagelse fra private barnehager. Nå ser vi at det kommer flere fra kommunal sektor. Og det er veldig bra, for dette er en satsing for hele sektoren. Som Barnas verneombud var tenkt helt fra starten av. 

Hun forteller at til neste år vil KS være en del av programgruppa. Kommunenes sentralorganisasjon innledet et samarbeid med Barnas verneombud ved inngangen til 2020; et samarbeid som ble revitalisert i forbindelse med lanseringen av BVO som opplæringsprogram på nett under fjorårets konferanse

Følger opp barnehagene

Under årets konferanse ble det presentert funn fra en undersøkelse knyttet til Barnas verneombud: De to siste årene har PBL og Høgskolen i Innlandet (HINN) samarbeidet om utviklingen av piloten på Barnas verneombud (BVO) innenfor kompetanseområdene Barnehagemiljø, mobbing og krenkelser og Barn med behov for spesiell tilrettelegging. Barnehager kan delta på sistnevnte og få dekket deltakelse gjennom Rekom-ordningen.

Barnas verneombud ble tildelt fem millioner kroner over statsbudsjettet i 2020, og nye fem millioner i 2021.

– Prosjekttiden for Barnas verneombud er over. Nå skal vi fortsette å fylle på med gode nettressurser inn på PBL Campus. Vi kommer til å fortsette videreutvikling av digitale læringsressurser innenfor tematikken vold og overgrep, barnehagemiljø og barn med behov for spesiell tilrettelegging også framover. Vi har hatt ute pilot på alle tre fagområdene, og så nå er det vedlikehold og ny kunnskap som skal inn, og Barnas verneombud skal leve videre med nye satsinger, og ny kunnskap innen temaet sårbare barn. Nå handler det om å implementere det i flest mulig barnehager slik at de tar det i bruk, sier Kari Vold Jensen. 

Hun sier barnehagene skal følges opp videre med blant annet flere nyhetsbrev i løpet av året, som tar opp viktige tema i arbeidet med sårbare barn. 

 – Dette er et arbeid det må trenes masse på. Og det er det vi skal få barnehagene til å gjøre. De skal lære seg å snakke med barna om vanskelige ting, lære seg å sørge for at barnehagemiljøet er godt, og sørge for at barn med behov for spesiell tilrettelegging får det de har krav på. Så dette skal vi jobbe med i lang tid framover.

Powered by Labrador CMS