Årets barnehage 2024: Tertnesparken barnehage. Harald Rønneberg med representantene for vinneren. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun delte ut prisen.
Kunnskapsminisster Kari Nessa Nordtun (Ap) og konferansier Harald Rønneberg kastet glans over kåringen av Årets barnehage 2024: Tertnesparken barnehage, representert av fra venstre Susanne Helland, Jeanette Iren Fosse og Miriam Lyngset Christiansen.

Den lille barnehagen med det varme hjertet smeltet juryen

Tertnesparken barnehage er Årets barnehage!

Publisert Sist oppdatert

- Vi er sjokkerte, men så takknemlige.

De pedagogiske lederne Miriam Lyngset Christiansen og Susanne Helland har sammen med daglig leder Jeanette Iren Fosse nettopp tatt imot diplom, varme ord fra både kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og konferansier Harald Rønneberg – og det synlige beviset på at de er Årets barnehage 2024. 

De har mottatt stående applaus fra kolleger fra hele landet. Og ikke minst en varm hyllest fra juryen, som til slutt sendte dem helt til topps blant 323 nominerte barnehager.

Som kunnskapsministeren sa da hun overrakte prisen:

- Er det noe vi vet er viktig, er det å lære av hverandre, og av de som gjør det veldig bra. Vi må ha tro på at vi alltid kan bli bedre. Det er bra for ungene, og det er bra for foreldrene, sa hun – før hun understreket betydningen av å trekke fram og hylle de som går foran.

Som Tertnesparken barnehage.

Den lille barnehagen med det store hjertet.

- Vi jobber med hjertet vårt, og vi mener vi har verdens viktigste jobb. Det å få anerkjennelse for jobben vi legger ned hver eneste dag, betyr svært mye, sa Fosse da nominasjonen ble kjent.

I kveld var hun og kollegene mest opptatt av å hylle de som ventet spent hjemme i Bergen.

- Vi gleder oss veldig til å komme hjem. Dette betyr så mye, det gir oss en skikkelig boost. Det blir en bekreftelse på jobben vi gjør. Vi gjør noe riktig, noe skikkelig bra!

- Vi var fornøyd uansett med å bli nominert. Men så er det noe med å ta gullet hjem, når vi først er kommet så langt... 

Årets barnehage 2024 ble Tertnesparken barnehage. Fra venstre: Miriam Lyngset Christiansen, pedagogisk leder.
Susanne Helland, pedagogisk leder. Jeanette Iren Fosse, daglig leder.
Fra venstre pedagogisk leder Miriam Lyngset Christiansen, pedagogisk leder Susanne Helland og daglig leder Jeanette Iren Fosse gleder seg til å komme hjem og dele hederen med resten av de ansatte.

- Men hva er det som gjør at dere er en så god barnehage? 

- Akkurat det er litt vanskelig å tydeliggjøre i dokumentasjonen vi har sendt til juryen, så vi er veldig glade for at det faktisk nådd gjennom. For det ligger i veggene, man må nesten være der og kjenne på det for å forstå, forklarer de tre barnehagelederne. 

- Men det handler om personalgruppen. Den er unik, vi har et veldig godt arbeidsmiljø. Og så er det noe med tryggheten. At foreldrene er fornøyde, handler gjerne om trygghet. 

Tertnesparken barnehage har mye å feire i år: De fyller femti år i året de også blir Årets barnehage. 

- Eierne våre har vært med oss hele veien, og de er vi veldig stolte av!

Kollegene har allerede hatt en prat med de hjemme på Facebook. De fulgte spent med på livestreamen fra PBL lederkonferanse.

Der fikk de med seg juryens begrunnelse:

Å drive, eller arbeide i, barnehage er en av de mest meningsfulle jobber man kan forestille seg.

Barnehagens samfunnsmandat er «i samarbeid og forståelse med hjemmet, å ivareta barnas behov for omsorg og lek og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.»

En god barnehage kan gjøre en stor forskjell for alle barn – og ikke minst dem som trenger det aller mest.

Juryen vil derfor innlede med å rette en takk til alle ledere og alle ansatte i alle barnehager for den innsatsen dere gjør til beste for barna – hver eneste dag.

For niende året på rad kårer PBL «Årets barnehage» blant organisasjonens medlemsbarnehager. Gjennom denne prisen ønsker styret i PBL å rette oppmerksomheten mot noe av det gode arbeidet som gjøres i barnehagene der ute.

Det handler ikke om å trekke én frem i lyset og sette de andre i skyggen. Det handler mer om å la én skinne – for på den måten å kaste lys over hele sektoren.

For å bli kåret til Årets barnehage skal en barnehage ha:

    Et basistilbud med høy kvalitet En helhetlig og tydelig pedagogisk profil En god og tydelig ledelse Tilfredse foreldre Gjort arbeid som har vært utviklende og nytenkende Et godt arbeidsmiljøLavt sykefravær over tid Og et godt omdømme

På veien mot kveldens utdeling har juryen plukket ut fem finalister. I år var finaleheatet utrolig jevnt. Det har gjort jobben med å kåre en vinner enda mer krevende enn det pleier. Og juryen kan trygt slå fast at hver enkelt av finalistene kunne gått opp på scenen i kveld som en verdig vinner.

Men nå har en samlet jury tatt en avgjørelse.

Årets barnehage scorer jevnt og høyt på alle kriteriene i kåringen:

  • Den har et svært godt forankret verdigrunnlag som kommer til syne i alle deler av barnehagens virksomhet, helt fra styret og ned til den utøvende pedagogiske praksisen med barna.
  • Barnehagen preges av økt bemanning og høy kompetanse, og med tydelige satsingsområder er det en gjennomgående rød tråd i barnehagens praksis.
  • Den har en svært dedikert, engasjert og profesjonell leder som har høy bevissthet på betydningen av å bidra til utvikling, både for ansatte og barn i barnehagen.
  • Barnehagen jobber systematisk med å gi barna gode opplevelser i lek og læring gjennom variert fysisk aktivitet – både ute og inne i eget gymrom. Alle barna får dessuten boltre seg i basseng én gang i uken.
  • Barnehagen er også veldig bevisst på betydningen av et godt kosthold, både i et helseperspektiv og med tanke på sosial utjevning. Blant annet har den vært forut for sin tid – og har jobbet målrettet for å kunne tilby barna et kosthold uten ultraprosessert mat. I stedet får barna fisk og sjømat hver uke.
  • Årets barnehage har gjennom hele 50 års drift opparbeidet seg et meget godt omdømme – også på barnehagelærerutdanningen og hos andre offentlige instanser. Den har lange søker-i og ventelister – og den har også svært gode resultater i Foreldreundersøkelsen.
Powered by Labrador CMS