– Noen har blitt litt overrasket, men forbudet har gått veldig greit. Det tar ti minutter å hente eller bringe et barn i barnehagen. Da har man tid til å la telefonen ligge i bilen, sier Grete Kristoffersen.
Iris Lyngmo
Her er mobilen forbudt
I Kleppe friluftsbarnehage er det forbudt å bruke mobiltelefon inne i barnehagen.
– Vi ønsker at foreldrene skal være til stede når de henter og leverer barna i barnehagen. Derfor har vi sagt at det ikke er tillatt med mobiltelefon inne i barnehagen. Skal man ta en viktig telefonsamtale kan den gjøres før eller etterpå. Når foreldrene er i barnehagen ønsker vi at de skal rette fokuset mot barnet, sier styrer Grete Kristoffersen.
Forbudet mot telefon ble innført i høst etter at barnehagen hadde sett tendenser til at telefonen i enkelte situasjoner tok bort fokuset når barnet skulle bringes eller hentes i barnehagen.
– Det ser ut til å fungere veldig bra. Foreldrene respekterer avgjørelsen og vi har hatt svært få reaksjoner på dette, sier Kristoffersen.
Forbudt med bildedeling
Det er heller ikke ønskelig at foreldrene tar bilder – spesielt ikke under ulike tilstelninger som forestillinger og andre fellessamlinger.
– Vi vil at foreldrene skal fokusere på det som skjer med egne øyne, ikke gjennom en kameralinse, forklarer Kristoffersen og påpeker at noen ganger kan man lagre minner av opplevelser andre steder enn på en minnebrikke.
Mens barnehagen så langt ikke har forbud mot fotografering, men oppfordrer foreldrene til ikke å ta bilder, er det lagt ned forbud mot å dele bilder av andre barn, som er tatt i barnehagen, på sosiale medier.
– Det er vi strenge på, for det er ikke lov å legge ut bilder av andre på sosiale medier eller internett uten samtykke, påpeker Kristoffersen.
Det er ikke bare foreldrene som har mobilforbud i barnehagen. Også de ansatte må låse telefonen inn i skapet når de kommer på jobb.
– Hvordan har foreldrene reagert på det strenge mobil- og fotoforbudet?
– Noen har blitt litt overrasket, men forbudet har gått veldig greit. Det tar ti minutter å hente eller bringe et barn i barnehagen. Da har man tid til å la telefonen ligge i bilen.
Bruk av digitale verktøy
At Kleppe friluftsbarnehage har så strenge regler, kan skyldes at de er en barnehage som bruker IKT aktivt for å lære barna en fornuftig bruk med digitale verktøy. Men det er ikke alt som er like strengt i barnehagen.
Mens mange barnehager delvis har passordbeskyttet hjemmeside, er barnehagens nettside åpen for alle. Her legges det jevnlig ut bilder fra det barnehagen gjør og jobber med.
– Vi ønsker ikke en kodet nettside, ettersom misbrukere kan være overalt. Også de med tilgang til nettsiden. Men vi legger aldri ut bilder som et barn kan gjenkjennes på, og vi spør alltid barna om vi kan legge ut bilde på nett, før vi publiserer det, sier Kristoffersen.
– Sier barna noen gang nei?
– Det er sjelden de gjør, men det har skjedd og da forholder vi oss selvsagt til det. Barna erfarer derfor at har like mye rett til å bestemme hva som skal legges ut på nett som vi voksne og vi ønsker å gi dem et kritisk blikk, påpeker hun.
Bevisstgjøre barna
Facebook derimot, som mange barnehager blir medlem på, velger barnehagen etter drøfting i samarbeidsutvalget ikke å være en del av.
– Vi har tatt en avgjørelse om at vi ikke ønsker å være der, sier Kristoffersen. Vi har i stedet valgt å ha ei aktiv nettside som oppdateres jevnlig
Som barnehage jobber Kleppe friluftsbarnehage mye med ulike prosjekter, der digitale verktøy brukes for å nå faglige mål. Femåringene var for en stund siden involvert i et prosjekt rundt Andy Warhol, der de blant annet fikk manipulere bilder av seg selv i ulike farger.
– De ble ganske overrasket da de skjønte hvor lett det var å manipulere et bilde. Og det er nettopp slik vi jobber, med å bevisstgjøre barna på hvordan ting egentlig fungerer i den digitale verden.
Hvordan forholder din barnehage seg til digitale medier? Del dine erfaringer i kommentarfeltet under.